Cześć, dziś chcę Was zaprosić na pyszną i bardzo łatwą szarlotkę z powidłami i budyniową pianką. Jest wspaniała, łatwa i zawsze wychodzi. Idealne ciacho do kawki. Zapraszam serdecznie.
Zapraszam Was też na film z jej przygotowaniem oraz na mój kanał Youtube :)
*Przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm
*szklanka 250ml*
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE
-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-4 żółtka (białka odkładamy do piany)
-2 łyżki śmietany 18 lub 12 %
-200g miękkiego masła lub margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
JABŁKA
-około 1,5 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok)
-1 łyżka bułki tartej
-1 galaretka cytrynowa
PIANKA
-4 białka
-4 łyżki cukru
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy 40g bez cukru
DODATKOWO
-4-5 łyżek powideł śliwkowych
-cukier puder do posypania
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, można też je wyrobić robotem z hakiem.
Dzielimy na dwie części 2/3 1/3
Mniejszą część dajemy do zamrażarki.
Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę.
Ciasto smarujemy powidłami.
Starte na grubych oczkach jabłka dajemy do garnka i prażymy około 10 minut.
Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całość studzimy żeby nie było gorące.
Przestudzone jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy chwilę do jego częściowego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy budyń i mieszamy lub miksujemy bardzo delikatnie.
Piankę wykładamy na jabłka, na koniec trzemy resztę ciasta.
Szarlotkę pieczemy około 40-45 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-) Wstawiamy do lodówki
Pyszne, łatwe, szybkie ciasto do kawki :-) Taka szarlotka jest mega pyszna, zawsze wychodzi. Bardzo polecam i zycze smacznego.
Wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam bo i świetnie smakuje :)
UsuńWłaśnie upiekłam. Jest pyszny. Jeszcze ciepły i połowa zjedzona.
OdpowiedzUsuńYou were great and everyone received so much from your experience and knowledge
OdpowiedzUsuńAbsolutely amazing, thank you for sharing your knowledge with me. 먹튀검증
That’s a great article! The neatly organized content is good to see. Can I quote a blog and write it on my blog? My blog has a variety of communities including these articles. Would you like to visit me later? 온라인경마
OdpowiedzUsuńIt was a very good post indeed. I thoroughly enjoyed reading it in my lunch time. Will surely come and visit this blog more often. Thanks for sharing. 카지노사이트
OdpowiedzUsuńThat was an excellent article. You made some great points and I am grateful for for your information! Take care! 토토
OdpowiedzUsuńIndex togel
OdpowiedzUsuńAksara vokal bahasa sunda yang digunakan dalam penulisan Aksara Sunda harus disesuaikan dengan pengucapan kata dalam bahasa Sunda.
OdpowiedzUsuńhttps://tinyurl.com/kingdomtoto-official
OdpowiedzUsuńhttps://www.kompasiana.com/noxaanumerta/646a2f0108a8b565a25457d2/wisata-cottage-hutan-pinus-limpakuwus
OdpowiedzUsuńNice article dud.
OdpowiedzUsuńMinyak Goreng Murah Berkualitas
Minyak curah
Minyak Goreng Langka
OdpowiedzUsuńLive hk
OdpowiedzUsuńGood info bro, nice the articlce. Live Hongkong
OdpowiedzUsuńGood info. Live sdy
OdpowiedzUsuńTemukan panduan dan reviews dari para gamers tentang game akinator hanya di :
OdpowiedzUsuńGame Akinator Reviews
simak bbfs sgp hari ini di : https://substack.com/@prediksibbfs2d
OdpowiedzUsuńJak zrobić piankę, żeby po upieczeniu była taka wysoka? Mi opada/ klapnięte. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń