Karnawał w pełni, a już za kilka dni tłusty czwartek. Z tej okazji zapraszam Was na pyszne, leciutkie, puszyste faworki śmietanowe. Pięknie rosną w smażeniu, przepis jest bardzo wydajny, a do ich przygotowania potrzeba niewielu składników. Koniecznie spróbujcie. Zapraszam
Zapraszam na film i mój kanał YouTube
SKŁADNIKI
***przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego dużo faworków***
*używam szklanki 250ml*
-300g śmietany kwaśnej 18%
-1 jajko
-3 łyżki cukru
-3 łyżki roztopionego masła
-pół łyżeczki sody
-cukier waniliowy
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej
Do miski dajemy jajko i 3 łyżki cukru-miksujemy do połączenia. Dodajemy śmietanę-miksujemy. Dodajemy 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła, cukier waniliowy, sodę-miksujemy. Na koniec dodajemy 2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
Zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem z hakiem.
Ciasto przekładamy do folii i odkładamy na ok 15 minut do odpoczęcia.
Dzielimy je na mniejsze części i wałkujemy dość grubo. Kroimy na paski, potem paski na prostokąty. Każdy prostokąt nacinam i wywijamy jak faworki.
Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy go, i dajemy nasze faworki. One w smażeniu pięknie rosną, napuszają się.
Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Po usmażeniu dajemy na ręcznik papierowy, chociaż one nie piją oleju i nie są zbyt tłuste.
Oprószamy cukrem pudrem i gotowe.
Przechowujemy w misce np okrytej ściereczką tak by nie obsychały.
Są na prawdę pyszne, łatwe do zrobienia.
Polecam gorąco i życzę smacznego
Pyszne wyrośnięte faworki :)
OdpowiedzUsuńdokładnie 😁
UsuńFaworki wyszły smaczne, ale cisto się lepiło (musiałam dodać więcej mąki) i po upieczeniu były dość tłuste.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Faworki robię co rok i tylko w ten dzień. :)
OdpowiedzUsuńSUPER PYCHOTA
OdpowiedzUsuń