.

.

piątek, 4 lutego 2022

Ciasto Maurycy miodowo-makowe z kremem-pyszne i łatwe +FILM

 Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto przekładane Maurycy. Składa się ze spodów miodowych oraz biszkoptu makowego przełożonych kremem. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne. Zapraszam serdecznie po przepis.




Zapraszam Was też na film



SKŁADNIKI

***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***

**szklanka 250ml**


CIASTO MIODOWE

-2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania

-2 całe jajka

-0,5 szklanki cukru

-4 łyżki miodu 

-1,5 łyżeczki sody-płaskie

-100 g miękkiej margaryny lub masła 


BISZKOPT MAKOWY

-4 jajka

-0,5 szkl cukru

-5 łyżek suchego maku

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-płaska łyżeczka proszku do piecz


KREM

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-1 litr mleka

-1/2 szkl cukru

-200g masła 



Na początek gotujemy budyń. W litrze mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka i 1/2 szkl cukru. 

Budyń studzimy.



Składniki na ciasto miodowe dajemy do miski i zagniatamy, możemy też wyrobić je robotem z hakiem.


Dzielimy je na dwie części. Pierwszą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 12 minut na złoty kolor. Studzimy. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta-mamy mieć dwa miodowe spody.




Następnie robimy makowy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy.

Na koniec dodajemy mąkę, mak oraz proszek do pieczenia, miksujemy delikatnie do połączenia.



Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół bez termoobiegu.

Studzimy.


Pozostał krem. Masło w temp pokojowej ubijamy na puch, następnie stopniowo dodajemy budyń (pamiętajcie, żeby temperatura budyniu i masła była taka sama)


Na dno blaszki dajemy pierwszy spód miodowy, wkładamy połowę kremu, wyrównujemy.

 Następnie dajemy biszkopt makowy, na niego wykładamy drugą część kremu i przykrywamy miodowym spodem. Polecam go dać do góry nogami, wtedy góra ciasta będzie równiutka.



Ciasto oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na cała noc.

I gotowe. Ciasto jest bardzo stabilne, pięknie wygląda w przekroju, super smakuje.










 Bardzo polecam i życzę udanych wypieków. 



7 komentarzy:

  1. Świetne ciasto, z pewnością rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo atrakcyjnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba. Jest bardzo ładne i pyszne :)

      Usuń
  3. Ciasto petarda! Po prostu super 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaki mak? Mielony suchy czy zwykły suchy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile dni przed Świętami należy go upiec/ wykonać. Pozdrawiam i dziękuję za super przepisy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko