Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto przekładane Maurycy. Składa się ze spodów miodowych oraz biszkoptu makowego przełożonych kremem. Ciasto pięknie się prezentuje i jest pyszne. Zapraszam serdecznie po przepis.
Zapraszam Was też na film
SKŁADNIKI
***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***
**szklanka 250ml**
CIASTO MIODOWE
-2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania
-2 całe jajka
-0,5 szklanki cukru
-4 łyżki miodu
-1,5 łyżeczki sody-płaskie
-100 g miękkiej margaryny lub masła
BISZKOPT MAKOWY
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-5 łyżek suchego maku
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-płaska łyżeczka proszku do piecz
KREM
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-1 litr mleka
-1/2 szkl cukru
-200g masła
Na początek gotujemy budyń. W litrze mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka i 1/2 szkl cukru.
Budyń studzimy.
Składniki na ciasto miodowe dajemy do miski i zagniatamy, możemy też wyrobić je robotem z hakiem.
Dzielimy je na dwie części. Pierwszą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 12 minut na złoty kolor. Studzimy. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta-mamy mieć dwa miodowe spody.
Następnie robimy makowy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę, mak oraz proszek do pieczenia, miksujemy delikatnie do połączenia.
Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Studzimy.
Pozostał krem. Masło w temp pokojowej ubijamy na puch, następnie stopniowo dodajemy budyń (pamiętajcie, żeby temperatura budyniu i masła była taka sama)
Na dno blaszki dajemy pierwszy spód miodowy, wkładamy połowę kremu, wyrównujemy.
Następnie dajemy biszkopt makowy, na niego wykładamy drugą część kremu i przykrywamy miodowym spodem. Polecam go dać do góry nogami, wtedy góra ciasta będzie równiutka.
Ciasto oprószamy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na cała noc.
I gotowe. Ciasto jest bardzo stabilne, pięknie wygląda w przekroju, super smakuje.
Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.
Świetne ciasto, z pewnością rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńCiasto wygląda bardzo atrakcyjnie
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba. Jest bardzo ładne i pyszne :)
UsuńCiasto petarda! Po prostu super 😊
OdpowiedzUsuńA jaki mak? Mielony suchy czy zwykły suchy?
OdpowiedzUsuńIle dni przed Świętami należy go upiec/ wykonać. Pozdrawiam i dziękuję za super przepisy
OdpowiedzUsuń