.

.

niedziela, 11 lutego 2024

Ciasto SŁODKA WALENTYNKA-budyniowo-śmietankowe z galaretką-łatwe i pyszne +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam na pyszne ciasto w walentynkowym klimacie. Bardzo ładnie wygląda, idealnie nada się na każdą okazję, nie tylko Walentynki.

Składa się z jasnego biszkoptu, masy budyniowej na gorąco, pianki z kawałkami malinowej galaretki, serduszek galaretkowych zalanych galaretką cytrynową. Ciasto ciekawie wygląda i super smakuje. Jest łatwe do zrobienia.





zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 




SKŁADNIKI


*blaszka ok 25x35cm

używam szklanki 250ml


BISZKOPT

-4 jajka

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-0,5 szkl cukru

-łyżeczka proszku do pieczenia


MASA BUDYNIOWA

-1 litr mleka

-200g masła

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-3/4 szkl cukru

-2 żółtka


SERDUSZKA

-2 galaretki malinowe

-750ml gorące wody


PIANKA ŚMIETANKOWA

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-4 łyżki cukru pudru

-1,5 łyżki żelatyny

-125ml gorącej wody

-kawałki galaretki pozostałe z serduszek


DODATKOWO

-2 dowolne jasne galaretki np cytrynowe

-750ml wrzątku 



BISZKOPT


Białka ubijamy, do ubitych dodajemy stopniowo cukier-chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy.



 Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut.




MASA


750ml mleka, cukier waniliowy i masło dajemy do garnka, gotujemy.



Zanim się zagotuje do miski dajemy 250ml mleka, 2 żółtka, cukier, budynie i miksujemy żeby nie było grudek, 




gdy mleko z masłem zacznie się gotować wylewamy masę z budyniami i mieszamy do zgęstnienia.

Gorący budyń wykładamy na biszkopt. Studzimy



SERDUSZKA


*** galaretkę na serduszka polecam przygotować sobie wieczorem


2 galaretki malinowe zalewamy 750 wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Przelewamy do płaskiego naczynia np do blaszki, wstawiamy do lodówki do stężenia.



Wyciągamy z lodówki wycinamy serduszka, a ścinki z galaretki kroimy na małe kawałki





PIANKA 


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy


Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy żelatynę, chwilkę miksujemy, potem szybko dodajemy kawałki galaretki-mieszamy i szybko wykładamy na ciasto.



Wyrównujemy. Układamy serduszka.



Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku, studzimy, tężejącą zalewamy ciasto.




Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

i gotowe, ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi, jest stabilne, eleganckie.

Smakuje rewelacyjnie, jest leciutkie, nie za słodkie, polecam serdecznie na każdą okazję














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko