Cześć Kochani, dziś zapraszam na pyszne ciasto w walentynkowym klimacie. Bardzo ładnie wygląda, idealnie nada się na każdą okazję, nie tylko Walentynki.
Składa się z jasnego biszkoptu, masy budyniowej na gorąco, pianki z kawałkami malinowej galaretki, serduszek galaretkowych zalanych galaretką cytrynową. Ciasto ciekawie wygląda i super smakuje. Jest łatwe do zrobienia.
zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
używam szklanki 250ml
BISZKOPT
-4 jajka
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-0,5 szkl cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA
-1 litr mleka
-200g masła
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-3/4 szkl cukru
-2 żółtka
SERDUSZKA
-2 galaretki malinowe
-750ml gorące wody
PIANKA ŚMIETANKOWA
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-4 łyżki cukru pudru
-1,5 łyżki żelatyny
-125ml gorącej wody
-kawałki galaretki pozostałe z serduszek
DODATKOWO
-2 dowolne jasne galaretki np cytrynowe
-750ml wrzątku
BISZKOPT
Białka ubijamy, do ubitych dodajemy stopniowo cukier-chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszamy.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut.
MASA
750ml mleka, cukier waniliowy i masło dajemy do garnka, gotujemy.
Zanim się zagotuje do miski dajemy 250ml mleka, 2 żółtka, cukier, budynie i miksujemy żeby nie było grudek,
gdy mleko z masłem zacznie się gotować wylewamy masę z budyniami i mieszamy do zgęstnienia.
Gorący budyń wykładamy na biszkopt. Studzimy
SERDUSZKA
*** galaretkę na serduszka polecam przygotować sobie wieczorem
2 galaretki malinowe zalewamy 750 wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Przelewamy do płaskiego naczynia np do blaszki, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Wyciągamy z lodówki wycinamy serduszka, a ścinki z galaretki kroimy na małe kawałki
PIANKA
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy żelatynę, chwilkę miksujemy, potem szybko dodajemy kawałki galaretki-mieszamy i szybko wykładamy na ciasto.
Wyrównujemy. Układamy serduszka.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku, studzimy, tężejącą zalewamy ciasto.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
i gotowe, ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi, jest stabilne, eleganckie.
Smakuje rewelacyjnie, jest leciutkie, nie za słodkie, polecam serdecznie na każdą okazję
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko