.

.

czwartek, 13 lutego 2025

🧡🧡🧡Drożdżówki serca/serduszka z serem i lukrem cytrynowym-pyszne, puszyste +FILM 🧡🧡🧡

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukrem cytrynowym. Jako, że jutro Walentynki może skusicie się na ich przygotowanie, ponieważ mają śliczny kształt serduszek. Chociaż zachęcam do ich zrobienia w każdy dzień, nie tylko w walentynki 




Ich formowanie jest bardzo proste, są przepyszne, delikatne, puszyste 

Zapraszam i bardzo polecam


zapraszam też na film z ich przygotowaniem, szczególnie zwróćcie uwagę na sposób ich formowania 





SKŁADNIKI

*z tych proporcji wyszło mi 9 dużych drożdżówek

*używam szklanki 250ml


CIASTO


-5 dag drożdży świeżych

-3/4 szkl cukru

-60g rozpuszczonego masła lub margaryny

-3 jajka

-ok 750g mąki pszennej tortowej 

-250ml mleka 


NADZIENIE

-500g sera białego (u mnie półtłusty)

-cukier waniliowy

-4 łyżki cukru

-1 jajko


LUKIER

-3 łyżki soku z cytryny

-łyżka wody

-cukier puder ile zabierze 


DODATKOWO

-jajko i troszkę mleka


Na początek do miski wkruszamy drożdże, dodajemy ok 2 łyżki cukru, ok 3 łyżki mąki i 250ml ciepłego (nie gorącego!!!) mleka

wszystko mieszamy i odkładamy do napuszenia


W tym czasie resztę cukru miksujemy z 3 jajkami 

a masło lub margarynę rozpuszczamy i studzimy

do podrośniętych drożdży dodajemy jajka z cukrem, mąkę i zaczynamy wyrabianie ciasta, ja robiłam to robotem z hakiem. Ważne jest bardzo dobre wyrobienie ciasta, wtedy bułki będą lekkie i puszyste.

Podczas wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.

Jeśli ciasto bardzo się klei podczas wyrabiania podsypujemy lekko mąką, ale nie za dużo

Ciasto powinno odchodzić od ręki, lub miski

Odstawiamy je do podrośnięcia na ok 25 min w ciepłe miejsce, miskę okrywamy ściereczką



Składniki na nadzienie dajemy do miski i całość blendujemy blenderem na gładką masę. 



Jeśli nie macie blendera musicie zmielić ser lub kupić już zmielony

Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na mniej więcej równe kawałki, ja miałam 9 



Kawałek ciasta wałkujemy na dość cienki placuszek, smarujemy nadzieniem ***drożdżówki możecie zrobić z dowolnym nadzieniem np z dżemem, nutellą, marmoladą, budyniem itp



placuszek zwijamy w rulon, składamy na pół, nacinamy i wywijamy







bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem z mlekiem i odkładamy na 15 min do podrośnięcia

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min na złoty kolor



ostudzone polewamy lukrem, ja przełożyłam go sobie do woreczka strunowego i nacięłam róg



I nasze bułeczki gotowe

Bardzo polecam, ślicznie wyglądają, są przepyszne, idealne na każdą okazję 
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko