.

.

czwartek, 26 maja 2022

Ciasto śmietanowe z rabarbarem-przepyszne, jak sernik +FILM

 Cześć, zapraszam Was dziś na rewelacyjne ciasto z rabarbarem. Sezon na rabarbar w pełni, więc takie ciasto jest jak najbardziej na czasie. Jest to ciasto śmietanowe, smakuje ono jak sernik ale nie używamy do niego sera. 





Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast  z rabarbarem. Robi się je łatwo i przyjemnie. 


Zapraszam też na film  z wykonaniem tego ciasta krok po kroku 



SKŁADNIKI


Przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***


CIASTO


-3 szklanki mąki pszennej tortowej

-6 żółtek

-250 g  masła lub margaryny

-2  łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 szklanki cukru

-2 opakowania cukru waniliowego, lub jak kto woli 2 łyżki


MASA ŚMIEANOWA


-1000 g bardzo gęstej  śmietany kwaśnej  18%

-6 białek

-szklanka  cukru

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka 

-szczypta soli


DODATKOWO

-rabarbar 500g

-cukier 0,5 szkl

-kasza manna 2 łyżki


Do miski dajemy składniki na ciasto-zagniatamy lub wyrabiamy robotem z hakiem.


 Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Mniejszą dajemy do woreczka i wkładamy do zamrażarki,  większą wykładamy blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok 10-15 minut.




Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do niego cukier i kaszę mannę. Wszystko mieszamy



MASA ŚMIETANOWA

Białka, które zostały nam z ciasta (6) ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wciąż ubijając dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy do jego rozpuszczenia-ma nam powstać błyszcząca, sztywna piana-to bardzo ważne.

Następnie do piany dodajemy GĘSTĄ kwaśną śmietanę. Śmietana musi być sztywna, gęsta. 

Dodajemy też 2 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru.

Wszystko miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy delikatnie łyżką. Masa śmietanowa ma być puszysta.



Rabarbar dajemy na sitko by usunąć sok, następnie wykładamy go na podpieczone ciasto. 

Na rabarbar wykładamy masę śmietanową. 

Ciasto z zamrażarki trzemy na tarce i wykładamy na masę śmietanową.



Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez temoobiegu i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do wystudzenia




Całkowicie ostudzone ciasto dajemy do lodówki.

I gotowe. Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo eleganckie i wspaniale smakuje. 












Bardzo Wam je polecam, jest przepyszne, można je zrobić też z innymi owocami lub bez. Z rabarbarem smakuje świetnie. Życzę smacznego :) 



22 komentarze:

  1. Ciasto wygląda przepysznie i jest w moich klimatach smakowych:) Z największą chęcią przekonam się czy jest tak dobre jak podejrzewam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, bardzo pyszne, moje ulubione 🥰

      Usuń
    2. Witam Serdecznie! Właśnie skończyłam piec ciasto z rabarbarem z Pani przepisu. Jeszcze w piekarniku studzi się. Wygląda super!Nie mogę się doczekać skosztowania go. Napewno podzielę się swoją opinią!

      Usuń
  2. Ale apetycznie wygląda napewno jest pyszne. Pozdrawiam pania

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy śmietana może być taka domowa zebrana z mleka, jeśli jest gęsta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisze,że kwaśna śmietana🤔

      Usuń
    2. nie polecam takiej domowej, najlepsza gęsta, kwaśna z kubeczka

      Usuń
  4. czy może być śmietana homogenizowana?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaką śmietanę Pani poleca do tego ciasta,jakiej Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupiłam śmietanę Miletto w sklepie Netto-szczerze powiedziawszy rewelacja, jest gęsta jak twaróg-idealna do tego ciasta

      Usuń
  6. Ciasto smietanowe udało się jest pyszne dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. czy zamiast rabarbar mogą być truskawki i czy coś z nimi zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasto dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Możesz zrobić takie coś żeby np.zapisac jak komuś coś smakuje do swojego folderu

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda na bardzo smaczne,mam pytanie czy może być śmietana 30%

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszedł taki jak na zdjęciu i bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis, piekłam , pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wyszło rewelacyjnie. Bardzo dobre w smaku, delikatne, rabarbar przełamał słodycz. Zapisuję je w swoich sprawdzonych przepisach.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko