Cześć, zapraszam Was dziś na rewelacyjne ciasto z rabarbarem. Sezon na rabarbar w pełni, więc takie ciasto jest jak najbardziej na czasie. Jest to ciasto śmietanowe, smakuje ono jak sernik ale nie używamy do niego sera.
Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast z rabarbarem. Robi się je łatwo i przyjemnie.
Zapraszam też na film z wykonaniem tego ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
Przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
CIASTO
-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-6 żółtek
-250 g masła lub margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru
-2 opakowania cukru waniliowego, lub jak kto woli 2 łyżki
MASA ŚMIEANOWA
-1000 g bardzo gęstej śmietany kwaśnej 18%
-6 białek
-szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-szczypta soli
DODATKOWO
-rabarbar 500g
-cukier 0,5 szkl
-kasza manna 2 łyżki
Do miski dajemy składniki na ciasto-zagniatamy lub wyrabiamy robotem z hakiem.
Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Mniejszą dajemy do woreczka i wkładamy do zamrażarki, większą wykładamy blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok 10-15 minut.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do niego cukier i kaszę mannę. Wszystko mieszamy
MASA ŚMIETANOWA
Białka, które zostały nam z ciasta (6) ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wciąż ubijając dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy do jego rozpuszczenia-ma nam powstać błyszcząca, sztywna piana-to bardzo ważne.
Następnie do piany dodajemy GĘSTĄ kwaśną śmietanę. Śmietana musi być sztywna, gęsta.
Dodajemy też 2 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru.
Wszystko miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy delikatnie łyżką. Masa śmietanowa ma być puszysta.
Rabarbar dajemy na sitko by usunąć sok, następnie wykładamy go na podpieczone ciasto.
Na rabarbar wykładamy masę śmietanową.
Ciasto z zamrażarki trzemy na tarce i wykładamy na masę śmietanową.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez temoobiegu i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto do wystudzenia
Całkowicie ostudzone ciasto dajemy do lodówki.
I gotowe. Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo eleganckie i wspaniale smakuje.
Bardzo Wam je polecam, jest przepyszne, można je zrobić też z innymi owocami lub bez. Z rabarbarem smakuje świetnie. Życzę smacznego :)
Ciasto wygląda przepysznie i jest w moich klimatach smakowych:) Z największą chęcią przekonam się czy jest tak dobre jak podejrzewam;)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest wspaniałe
UsuńPotwierdzam, bardzo pyszne, moje ulubione 🥰
UsuńWitam Serdecznie! Właśnie skończyłam piec ciasto z rabarbarem z Pani przepisu. Jeszcze w piekarniku studzi się. Wygląda super!Nie mogę się doczekać skosztowania go. Napewno podzielę się swoją opinią!
UsuńAle apetycznie wygląda napewno jest pyszne. Pozdrawiam pania
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Usuńczy to ciasto mozna zamrozic
UsuńCzy śmietana może być taka domowa zebrana z mleka, jeśli jest gęsta?
OdpowiedzUsuńPisze,że kwaśna śmietana🤔
Usuńnie polecam takiej domowej, najlepsza gęsta, kwaśna z kubeczka
Usuńczy może być śmietana homogenizowana?
OdpowiedzUsuńkwaśna, gęsta śmietana
UsuńJaką śmietanę Pani poleca do tego ciasta,jakiej Pani użyła?
OdpowiedzUsuńkupiłam śmietanę Miletto w sklepie Netto-szczerze powiedziawszy rewelacja, jest gęsta jak twaróg-idealna do tego ciasta
UsuńCiasto smietanowe udało się jest pyszne dziękuję
OdpowiedzUsuńczy zamiast rabarbar mogą być truskawki i czy coś z nimi zrobić
OdpowiedzUsuńSuper ciasto dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńMożesz zrobić takie coś żeby np.zapisac jak komuś coś smakuje do swojego folderu
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smaczne,mam pytanie czy może być śmietana 30%
OdpowiedzUsuńWyszedł taki jak na zdjęciu i bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, piekłam , pyszne
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło rewelacyjnie. Bardzo dobre w smaku, delikatne, rabarbar przełamał słodycz. Zapisuję je w swoich sprawdzonych przepisach.
OdpowiedzUsuń