Cześć Kochani, tym razem zapraszam Was na ciasto, które zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Mowa o cieście ADWOKAT bez pieczenia. Składa się ono z kakaowych herbatników przełożonych po prostu rewelacyjnym kremem adwokatowym. Ciasto pięknie wygląda, rozpływa się w ustach, idealnie nada się jako ciasto do kawy czy takie na specjalne okazje
Zapraszam po przepis
zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
Używam szklanki 250ml
-1 l mleka
-1 szkl cukru
-5 żółtek
-4 łyżki mąki pszennej tortowej
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-300 g masła
-250 ml likieru adwokat
DODATKOWO
-2 podwójne paczki herbatników kakaowych ok 800g
-czekolada mleczna lub deserowa do posypania ciasta
-odrobina mleka do herbatników
Do miski dajemy 250ml mleka, 4 kopiaste łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, cukier i żółtka-wszystko miksujemy.
750ml mleka gotujemy, na gotujące wylewamy masę z żółtek-gotujemy mieszając do zgęstnienia
powstałą masę studzimy do temp pokojowej
300g masła w temp pokojowej ucieramy chwilę
stopniowo dodajemy budyń w temp pokojowej, wszystko dokładnie miksujemy, ma nam powstać dość gęsty krem. Następnie dalej miksujemy i stopniowo, partiami dodajemy likier adwokat 250ml

Dno blaszki 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia, herbatniki zanurzamy w mleku (nie moczymy żeby nie namiękły, tylko zanurzamy na moment) i układamy warstwę
wykładamy 1/4 kremu
układamy drugą warstwę herbatników zanurzamy je też w mleku
układamy trzecią warstwę herbatników, wykładamy 1/4 kremu i 4 warstwę herbatników
i na górę ostatnią część kremu
ciasto posypujemy startą czekoladą
wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin by namiękło i przegryzło się
Po schłodzeniu ciasto jest bardzo stabilne, pięknie się kroi, elegancko wygląda. Smakuje po prostu rewelacyjnie, jest mięciutkie
Bardzo polecam, na pewno Wam posmakuje :)


Czy można pominąć alkohol?
OdpowiedzUsuń