.

.

czwartek, 28 sierpnia 2025

TARTALETKI Z KREMEM I MALINAMI , przepis na pyszne babeczki/mini tarty (super ciasto na korpusy )+FILM

 Cześć Kochani, lato powoli dobiega końca, tegoroczne było dość kapryśne ale było :) Na działce dojrzewają ostatnie warzywa, owoce, a w powietrzu czuć jesień. Ja zdążyłam się już przeziębić, także brawo ja...

Korzystając z ostatnich chwil lata przychodzę do Was z uroczymi, małymi słodkościami w typowo letnim klimacie, mowa o przepysznych tartaletkach z kremem, malinami udekorowanych galaretką.

Smakują wspaniale, ciasto na korpusy jest rewelacyjne, super się z nim pracuje.

Wypełnione kremem, z malinami, galaretką, są super deserem Choć wymagają trochę czasu na prawdę warto






Zapraszam 


ZAPRASZAM TEŻ NA FILM 



SKŁADNIKI 

z tych proporcji wychodzi około 25 szt dużych babeczek z foremek 10cm


CIASTO

-2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)

-1 jajko

-200g miękkiego  masła lub margaryny

-2 łyżki cukru pudru

-2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%

-cukier waniliowy


KREM

-1000ml mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-3/4 szkl cukru

-200g masła


DODATKOWO

-ok 500g malin

-galaretka malinowa

-350ml gorącej wody




 do miski dajemy mąkę, trzemy lub siekamy zimne masło lub margarynę

dodajemy 2 łyżki cukru pudru

cukier waniliowy, śmietanę, jajko



zagniatamy ciasto, ciasto przekładamy do woreczka i dajemy do lodówki na ok 1 godzinę


Urywamy kawałek, wałkujemy cienko wykrawamy kółka i wykładamy foremki, każdą nakłuwamy widelcem 





wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor ok 12-15 minut  

Wyciągamy z foremek i pieczemy kolejne do skończenia ciasta 



KREM

250ml mleka, 3/4 szkl cukru i 3 budynie miksujemy

750ml mleka gotujemy, na gotujące wylewamy masę z budyniami i mieszamy do zgęstnienia

studzimy do temp pokojowej



masło w temp pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń



kremem wypełniamy każdą babeczkę



układamy maliny 


na koniec babeczki smarujemy ostudzoną,  tężejącą galaretką malinową rozpuszczoną w 350ml gorącej wody



babeczki wstawiamy do lodówki, są przepyszne, bardzo polecam na każdą okazję 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko