Cześć Kochani, zapraszam na kolejne rewelacyjne ciasto, ciasto Malinowy król-jest to delikatny biszkopt toffi przełożony masa serową, ciasto wieńczy pianka z jogurtu z dodatkiem malin
Ciasto pięknie wygląda i smakuje rewelacyjnie, może przygotujecie je na zbliżający się długi weekend
Polecam
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
Blaszka 25x35cm, używam szklanki 250ml
BISZKOPT TOFFI
- 6 jajek
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok 100g)
-2 budynie karmelowe, krówkowe lub toffi bez cukru po 40g sztuka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szkl cukru ok 170g
-ok pół łyżki kakao (można pominąć)
MASA SEROWA
- 200g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- szklanka mleka 250ml
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
PIANKA Z MALINAMI
-300ml śmietanki 30 lub 36%
-2 duże kubki jogurtu malinowego lub o smaku owoców leśnych 400g sztuka
-3 łyżki cukru pudru
-200g malin
-150ml gorącej wody
BISZKOPT
białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier
zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
przesiewamy budynie, mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy kakao
wszystko delikatnie mieszamy
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min
studzimy i kroimy na dwa spody
MASA SEROWA
do miski dajemy 250ml mleka, 2 budynie śmietankowe po 40g sztuka dokładnie mieszamy
200g masła rozpuszczamy , dodajemy cukier
zmniejszamy ogień, dodajemy ser
dodajemy jajka
zwiększamy ogień na max i dodajemy budynie rozpuszczone w mleku, gotujemy mieszając aż masa zgęstnieje i będzie bulgotać
ok 2/3 gorącej masy wykładamy na pierwszy spód
przykrywamy drugim o wykładamy resztę masy-studzimy
galaretkę malinową rozpuszczamy w gorącej wodzie 150ml i studzimy
śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
dodajemy jogurt i maliny
dodajemy ostudzoną galaretkę i wszystko miksujemy, masa po dodaniu galaretki zrobi się rzadsza, ale spokojnie, po schłodzeniu zgęstnieje.
Masę wykładamy na ciasto
wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin do stężenia i przegryzienia
Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo eleganckie i stabilne, polecam serdecznie, smakuje rewelacyjnie












Napewno pyszny
OdpowiedzUsuńWitam,po ile ml, mają być jogurty, duże ale też mają różną wielkość
OdpowiedzUsuńRównież proszę o wielkość jogurtów.W sklepach są kubki o różnej pojemności.
OdpowiedzUsuńDziękuję 🤗
Można się tylko domyślać że chodzi o jogurt 300-400 ml bo to są duże jogurty, jednak autorka przepisu może jednak odpowie
OdpowiedzUsuń