.

.

piątek, 24 października 2025

HIT rewelacyjny klasyczny SERNIK na kruchym cieście , zawsze się udaje, puszysty, delikatny+FILM

Cześć Kochani, dziś zapraszam na rewelacyjny klasyk-sernik na kruchym cieście. Zawsze się udaje, smakuje po prostu rewelacyjnie jest wysoki, delikatny, puszysty bardzo polecam na każdą okazję, czy na co dzień czy od święta :) 





zapraszam też na film 





SKŁADNIKI 

 blaszka 25x35cm, używam szklanki 250ml 

CIASTO

-3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania

-4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)

-1 łyżka cukru waniliowego

-3/4 szkl cukru 

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

-100g masła lub margaryny


MASA SEROWA 


-ok. 1500 sera białego półtłustego lub tłustego  zmielonego (ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500g twarogu w kostce tłustego)

-5 jajek

-4 białka z ciasta

-200g masła lub margaryny

-szklanka cukru

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka)


LUKIER


-sok z połowy cytryny

-łyżka wody

-cukier puder-ile zabierze


DODATKOWO


-dżem porzeczkowy




składniki na ciasto dajemy do miski, masło siekamy lub trzemy, białka odkładamy do masy serowej

zagniatamy, dzielimy na 2 części




pierwszą wałkujemy i wykładamy dno blaszki u mnie 25x35cm

smarujemy dżemem porzeczkowym




MASA SEROWA

9 białek ubijamy (4 z ciasta i 5 z masy)

Pianę odkładamy


masło miękkie, 5 żółtek i cukier ucieramy na jasną masę 

stopniowo dodajemy zmielony ser 

dodajemy budynie

na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy



masę wykładamy na ciasto

wykładamy drugą część ciasta rwąc na kawałeczki 




sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 55 minut , wyciągamy z piekarnika 

składniki na lukier mieszamy dodając tyle cukru pudru żeby był gęsty i się nie rozlewał i dekorujemy ostudzony sernik


sernik wstawiamy o lodówki pięknie się kroi, jest wysoki, niezwykle delikatny, puszysty-idealny na każdą okazję 











1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko