zapraszam też na film
SKŁADNIKI
blaszka 25x35cm, używam szklanki 250ml
CIASTO
-3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
-1 łyżka cukru waniliowego
-3/4 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-100g masła lub margaryny
MASA SEROWA
-ok. 1500 sera białego półtłustego lub tłustego zmielonego (ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500g twarogu w kostce tłustego)
-5 jajek
-4 białka z ciasta
-200g masła lub margaryny
-szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka)
LUKIER
-sok z połowy cytryny
-łyżka wody
-cukier puder-ile zabierze
DODATKOWO
składniki na ciasto dajemy do miski, masło siekamy lub trzemy, białka odkładamy do masy serowej
zagniatamy, dzielimy na 2 części
pierwszą wałkujemy i wykładamy dno blaszki u mnie 25x35cm
smarujemy dżemem porzeczkowym
MASA SEROWA
9 białek ubijamy (4 z ciasta i 5 z masy)
Pianę odkładamy
masło miękkie, 5 żółtek i cukier ucieramy na jasną masę
stopniowo dodajemy zmielony ser
dodajemy budynie
na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
masę wykładamy na ciasto
wykładamy drugą część ciasta rwąc na kawałeczki
sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 55 minut , wyciągamy z piekarnika
składniki na lukier mieszamy dodając tyle cukru pudru żeby był gęsty i się nie rozlewał i dekorujemy ostudzony sernik









Fajny przepis
OdpowiedzUsuń