.

.

piątek, 16 stycznia 2015

Królewiec pyszny, mięciutki :-)

Witam Kochani, nadszedł czas na drugi dziś wpis :-)


Dziś chcę Wam przedstawić przepis na rewelacyjne ciasto, klasyk imieninowy i świąteczny  :-)
Mam na myśli ciasto królewiec, znane też jako królewicz, miodownik.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga http://anetanapodbeskidziu.blogspot.com
Przepis jest rewelacyjny. Jeśli chodzi o królewca, spotykałam się z opinią, że to ciasto trzeba przygotowywać minimum 3 dni wcześniej, ponieważ spody miodowe są twarde, i muszą nawilgnąć. Jeśli chodzi o przepis, który Wam dziś przedstawię, nie ma takiej potrzeby. Ciasto pieczemy normalnie, i na drugi dzień jest idealne, mięciutkie, i pyszne. 
Ciasto królewiec składa się z kilku warstw. Spód miodowy, masa, puszysty delikatny biszkopt, masa i spód miodowy. Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. 
Jest niezwykle efektywne, pyszne i proste w przygotowaniu.



No ale dość tej pisaniny, zaczynamy :-)


SKŁADNIKI:   *przepis na dużą blachę

SPODY MIODOWE:

-3 szkl mąki pszennej tortowej
-1 jajko 
-2 żółtka *białka zostawiamy do biszkopta
-5 łyżek miodu płynnego ( ja używałam miodu sztucznego)
-3/4 szkl cukru pudru
-3 łyżki kwaśnej śmietany
-1 łyżeczka sody
-125 g margaryny w temperaturze pokojowej (pół kostki)

Mąkę wraz z cukrem pudrem oraz sodą wsypujemy do miski i mieszamy razem.
Dodajemy margarynę,


 i przerabiamy palcami, na drobne kawałeczki.



 Następnie dodajemy jajko oraz 2 żółtka, miód oraz śmietanę.


 Wyrabiamy na gładkie ciasto, nie za długo. Jeśli ciasto się klei podsypujemy mąką.  Ciasto dzielimy na 2 części.



Następnie przygotowujemy sobie dwie takie same blaszki, smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą.  Blaszki wyklejamy ciastem.  Musimy mieć 2 spody.



Spody miodowe pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zarumienienia.

Wyciągamy z blaszki i studzimy.





BISZKOPT:

Biszkopt z tego przepisu wychodzi rewelacyjnie, jest mięciutki, wysoki. Mi tak wyrósł, że chyba nawet za bardzo :-)

Przygotowujemy blaszkę taką jak na spody miodowe. Smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.

-5 jajek 
-2 białka ze spodów miodowych
-3/4 szkl mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-cukier waniliowy


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, dokładnie miksujemy.



Następnie dodajemy po 1 żółtku,



 na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, i bardzo delikatnie mieszamy całość.

Przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150-160 stopni.
Do lekkiego zrumienienia się.







Upieczony biszkopt wykładamy z blaszki by trochę ostygł.

MASA:

-3 szkl mleka
-1 budyń śmietankowy 35g
-4 płaskie łyżki mąki pszennej
-5 łyżek cukru
-200g margaryny

2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy. 


W misce mieszamy budyń, 0,5 szkl mleka,  mąkę oraz cukier.



 Wlewamy na gotujące się mleko, i dokładnie mieszamy. 



Następnie zmniejszamy ogień i do masy dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się margaryny.





Następnie przechodzimy do składania ciasta.
Masa musi być gorąca!!!

na spód miodowy wylewamy połowę masy, rozsmarowujemy




 i dajemy na to biszkopt, na biszkopt wylewamy resztę masy i przykrywamy drugim spodem miodowym. 
Spody i biszkopt nie muszą być zimne, mogą być ciepłe.



Ważne by ciasto składać zaraz po przygotowaniu masy.

Ciasto wsadzamy do lodówki, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.

Można jeść na drugi dzień, dobrze by ciasto poleżało noc w lodówce. 

I gotowe:-)
Widzicie, pyszne, proste i pięknie ciasto :-)


























POLECAM GORĄCO :-)

SMACZNEGO!!!

15 komentarzy:

  1. lal, ale piękne ciacho, jutro pieke. WYgląda bosko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, mam nadzieję, że będzie smakował :-)

      Usuń
  2. Świetna relacja :) Super, że Miodownik smakował, u mnie będzie ponownie jutro ;) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :-) jest pyyyszny, życzę udanych wypieków, i również serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :) A smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda ale to nie miodownik.... miodownik jest z 3 spodami miodowymi i z masą z kaszy mannej....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tytule posta jest napisane królewiec, inna nazwa tego ciasta to miodownik królewski, także jest ok :-)

      Usuń
  5. Ciasto wyszło genialne! Super przepis:) Wyglądało i smakowało jak z cukierni, bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, i się udało :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  6. Pani Kasi własnie piekę ciasto z pani przepisu jak upiekę napisze jak smakowało.Mam prosbę planujemy przyjecie slubne i mogłabym poprosic linki do przepisów do ciast nieskomplikowanych i łatwych w wykoananiu,moj adres email aneta.pietraszewska@interia.pl,z góry pani dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, cieszę się, że Pani piecze ciacho z mojego przepisu, czekam na informację jak smakowało :-) Oczywiście wyślę do Pani maila :-) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Witam planuje upiec w piątek Mam pytanie czy masa
    Po rozpuszczonej margarynie nie bedzie tłusta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. margaryna to tłuszcz, więc wiadomo masa chcąc nie chcąc jest trochę tłusta, jednak jak dla mnie jest super, 200g margaryny na taką ilość masy jest niewielka, oczywiście może Pani użyć masła, nawet polecam to zrobić :-)Ciasto powinno smakować, ja osobiście je uwielbiam :-) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ciasto chlodzi sie jako tłuszcz dałam Kasie srebrno zlota

      Usuń