.

.

czwartek, 1 stycznia 2015

pizza na cienkim cieście (pyyyyszna)

Witam Kochani, mam nadzieję że ból głowy po imprezie Sylwestrowej już minął :D
Mam też nadzieję,że dobrze się bawiliście. U mnie sylwester był nawet ok, w domu ale w porządku :-)

Trochę fajnej muzyki, obowiązkowo oczywiście przebój Abby  "Happy New Year" , coś dobrego do jedzonka, potem duuuuuużo szampana %%%
i oczywiście fajerwerki. W tym roku jestem strasznie zadowolona z fajerwerków jakie kupiłam, były boooskie :-)

Mam nadzieję, że u Was też było pięknie i fajnie :-)

Ponownie chcę Wam wszystkim życzyć wspaniałego nowego roku, by był lepszy od 2014 i przyniósł to na co od dawna czekacie, by spełniły się Wasze marzenia :-)

Ale zmieńmy temat  na kulinarny :-)
Dziś mam dla Was coś EKSTRA. Jeden z moich najlepszych przepisów. Zawsze tak jest, że mam w swoich zbiorach przepisy dobre, lepsze, średnie i te ekstra. Ten dla mnie jest ekstra. Mówię tu o przepisie na pizzę. 
Wiem, pizza to niezwykle proste danie do przygotowania, sukcesem pizzy jest oczywiście jej baza czyli ciasto.
Moje ciasto jest niezwykle cienkie, chrupiące, lekkie :-) Po ukrojeniu kawałka pizzy stoi- Magda Gessler była by zadowolona, bo zawsze w kuchennych rewolucjach jak degustuje pizzę, to wspomina, że ciasto powinno stać :p

Jeśli chodzi o pizzę, którą ja robię, to najbardziej klasyczna Capriciosa.
Czyli mamy ciasto, sos pomidorowy, mozarellę, szynkę, pieczarki i ser żółty.
Ja dodatkowo w boki pizzy daję ser żółty. 
Gdy robię pizzę, rozchodzi się z ekspresowym tempie.
Jest pyszna, polecam Wam, bo bardzo łatwo ją zrobić, a jak już raz spróbujecie, to będziecie wracać do niej bardzo często:-)

No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:

CIASTO:
-4,5 szkl mąki tortowej
-3/4 kostki świeżych drożdży, czyli około 7 dag
-300ml ciepłej wody
-2 łyżki cukru
-2,5 łyżki oliwy z oliwek
-łyżeczka soli

Najpierw musimy przygotować zaczyn:
dodajemy troszkę ciepłej wody, 2 łyżki cukru, drożdże i 2 łyżki mąki-wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.




Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, oraz sól,


 i wlewamy wyrośnięty rozczyn.
Wszystko mieszamy, dodajemy resztę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Jeśli widzicie, że ciasto ciężko się wyrabia, dodajcie trochę wody, chociaż ciasto powinno się pięknie zarobić. 
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Wyrabiamy je dość długo, około 10 minut.
Odkładamy do miski, i przykrywamy ściereczką i dajemy w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, uderzamy pięścią, by wyszło powietrze, i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.



SOS POMIDOROWY:
-1 koncentrat pomidorowy w słoiczku 
-1 łyżka oliwy z oliwek
-oregano i bazylia do smaku (po 2 spore szczypty)
-1,5 ząbka czosnku lub jeden duży ząbek (zmiażdżony w prasce)
-i troszkę wody, zależy jaki macie koncentrat, jak jest lejący to wody dajemy malutko, jak jest gesty, to nawet około 1/3 szkl.

Wszystko mieszamy. 




DODATKI:
-2 opakowania mozarelli granulowanej
-0,5 kg pokrojonych pieczarek
-250g sera żółtego (starty na dużych oczkach)
-400 g wędliny  (ja używałam polędwicy sopockiej) należy ją pociąć na drobne kawałeczki
-bazylia i oregano do posypania pizzy





Gdy ciasto urośnie 2 razy możemy przechodzić do pieczenia pizzy.

Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy je cienko, dajemy na blaszkę,




 *ja piekę pizzę na dnach od tortownic, gdy pizza się trochę podpiecze ściągam ją z blaszki i dopieka się na samej kratce w piekarniku .


Dookoła ciasta dajemy ser żółty, niedużo, i zawijamy boki. Oczywiście nie jest konieczne dawanie sera do boków pizzy.



Następnie, smarujemy sosem pomidorowym.

Posypujemy mozarellą

dodajemy wędlinę


pieczarki

posypujemy małą ilością żółtego sera
 



 i lekko posypujemy bazylią i oregano.

Pizzę pieczemy w 190 stopniach, gdy się trochę podpiecze ja ją ściągam z blaszki i dopieka się na samej kratce.

Pieczemy na złoty kolor. 








I nasza rewelacyjna pizza gotowa.
Polecam Wam na prawdę gorąco, bo jest pyszna :-)















  SMACZNEGO!!!
:-)

3 komentarze:

  1. Bosz...wygląda jak z pizzeri, ale mi narobiłaś smaka. W sobotę piekę:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak powinna wyglądać pizza idealna :-) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń