.

.

czwartek, 14 listopada 2019

Domowy chleb bez wyrabiania,zawsze wychodzi (z mąką pełnoziarnistą) -mój HIT+FILM

 Witam Kochani, chyba wielu z Was zgodzi się, że domowy chleb, jego zapach rozchodzący się po całym domu to coś najlepszego na świecie :)

Dziś właśnie przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na bardzo łatwy i wspaniały chleb.

Jest to jeden z moich najlepszych przepisów. 






Chleb wychodzi idealny-wyrośnięty, z chrupiącą skórką, sprężysty, długo zachowuje świeżość. Robi się g łatwo, bez większej pracy i zawsze wychodzi. Zapraszam



Z podanych proporcji wychodzą dwa bochenki pieczone w keksówkach około 12x25cm


SKŁADNIKI


-500g mąki pszennej typ 650+trochę do podsypania

-500g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
-6 łyżek oleju
-1 łyżka soli
-1,5 łyżki cukru
-50g świeżych drożdży
-750ml  ciepłej wody

DODATKOWO

-trochę mleka do posmarowania chleba
-ziarna słonecznika


Do miski dajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży.


Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą. Sól oraz olej-wszystko mieszamy chwilę łyżką do połączenia. Ma nam powstać gęste ciasto.


 Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Ciasto pięknie wyrośnie.

Po tym czasie keksówki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Blat posypujemy obficie mąką i wykładamy na nią połowę ciasta, staramy się obtoczyć je lekko w mące i nadać podłużny kształt (ciasto jest klejące i dość luźne-ale takie ma być dzięki temu chleb pięknie wyrośnie i będzie puszysty)


Ciasto wkładamy do keksówki. Tak postępujemy z druga połową.

Następnie każdy chleb smarujemy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy około 35 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, chleby wkładamy do już nagrzanego piekarnika.
***mój chleb upiekł się w czasie 35 minut, ale każdy piekarnik jest inny, więc jeśli po tym czasie chleb jeszcze jest blady to musicie piec dłużej...



Upieczone chleby wyciągamy jeszcze gorące z keksówek i stawiamy na kratce czy czymś innym by ostygły.


I gotowe.

Ten chleb jest na prawdę wspaniały, bardzo łatwy i zawsze wychodzi.
Już dziś możesz mieć świeży i domowy chleb w kilka chwil.




Bardzo polecam i zapraszam jeszcze na film, na którym zobaczycie jak wygląda pieczenie tego chleba "na żywo"




Zapraszam i życzę udanych wypieków.


57 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie. Chyba zrobię w weekend test czy wyjdzie. Jak tak to na 100% upiekę taki chlebek na święta. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, można sobie modyfikowac proporcje mąk, czyli np dać więcej pszennej, mniej pełnoziarnistej. Musi być 1 kg maki :) Polecam bo chlebek jest pycha, bez pracy, długo swieży i pyszny

      Usuń
    2. Bardzo pyszny mięciutki polecam

      Usuń
  2. Pychota a czy mogę zastąpić mąkę pełnoziarnistą żytnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię z pełnoziarnistą, żytnia jest dość ciężka i chleb może nie wyrosnąć. Można spróbować dać 750g pszennej i 250g żytniej

      Usuń
  3. Bardzo smaczny, robilam z wykorzstaniem różnych mąk i różnymi dodatkami, bardzo smaczny i szybki🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj piekłam ten chlebuś,bardzo dobry 👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mozna mieszać maki i w jakiej proporcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest napisane i pokazane na filmie i w przepisie powyżej. Tak, można mieszać mąki w dowolnych proporcjach, ważne tylko by był 1 kg mąki.
      Ja często robię tak, że daję 750g mąki pszennej i 250g mąki pełnoziarnistej, można dać 50:50

      Usuń
  6. Czy mozna mieszać maki i w jakiej proporcji

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek upiekłam jest naprawdę pyszny.
    Polecam tym bardziej, że nie ma z nim dużo pracy.W piekarniku miałam 30 min.,trochę się obawiałam,że za krótko ale nie potrzebnie,wszystko ok. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można pięć w foremkach aluminiowych

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek piekłam kilka razy jest super, mam pytania czy można go mrozić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy go nie mroziłam, bo jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

      Usuń
  10. Witam🤗jutro upiekę,mam w domu mąkę pszenną typ 850 standaryzowaną....to zrobię 50/50 z pszenną typ 480.Zobaczymy co wyczekuję🥰

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyczaruję.....miało być

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Czy mogę użyć suszonych drożdży a jeśli tak to ile? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używam suszonych drożdży, ale chyba na opakowaniu jest napisane ile trzeba ich dać na kg maki, to trzymaj się tego, możesz dać troszkę więcej. Ogólnie polecam świeże drożdże.

      Usuń
    2. Dziękuję, zdążyłam już upiec i jest pyszny :)

      Usuń
  13. Witam a mozna dodac ziarna slonecznika i dyni do srodka chleba

    OdpowiedzUsuń
  14. Komentarz zniknął bo był prawdziwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zniknął, bo był bez sensowny...Jeśli chleb po określonym czasie nie jest upieczony, to chyba logiczne, że trzeba go piec dłużej a nie wyciągać z piekarnika surowy i potem pisać, ze nie wyszedł. Przepis to rama, ja podaję taki czas w jakim mój chleb się upiekł, wiemy że są różne piekarniki, każdy zna swój sprzęt na tyle by wiedział po jakim czasie wypiek jest gotowy. Ale nie, lepiej krytykować...Tysiącom osób wychodzi ten chleb, ludzie chwalą, zarówno tu jak i na youtube, więc jeśli mam setki komentarzy, wiadomości, że chleb jest pyszny i wychodzi, to raczej im wierzę...sama piekę ten chleb bardzo często i jest jednym z najlepszych jakie robię...

      Usuń
    2. Serdecznie witam.Przepis bardzo fajny i chciałabym upiec taki chlebek tylko zastanawiam się czy wyjdzie bo mam mąkę orkiszową i tortową typ 404.Poproszę o fachową poradę. Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Jak najbardziej powinien wyjsć, proponowałabym dać ok 650-700g pszennej i resztę orkiszowej.

      Usuń
  15. Dziękuję za szybką odpowiedź. Chlebek upieczony i jest pychotka.Zagości na stałe w moim menu��.Życzę wszystkiego dobrego z okazji świąt.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można chlebek zrobić w naczyniu żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam mam pytanie bo nikt nie pisze czy mąka pszenna ma być pełnoziarnistą 2000 czy pełnoziarnistą 2000 drobno mielona bo to jest ważne.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy ciasto po włożeniu do kreskówek nie powinno jeszcze być odstawione do wyrośnięcia,tak jest w większości przepisów chcę się upewnić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi wyrastać, ja wsadzam je od razu, ono w pieczeniu pięknie wyrasta, ale jeśli chcesz możesz odłożyć je na jakieś 10 minut, na pewno to nie zaszkodzi :)

      Usuń
  19. Czy chleb nie będzie zbyt "ciężki", jeśli użyję mąki pszenno razowej typ 1850 i pełnoziarnistej typ 1850 przy dodaniu większej ilości wody?
    Pani zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest duze prawdopodobieństwo, ze będzie ciężki. Mąka razowa jest mąką ciężką. Można próbować, ale proponuję dać mniejsze proporcje, czyli zrobić jeden chlebek, by w razie niepowodzenia nie marnować składników. Ja niestety nigdy nie robiłam z takimi mąkami o jakie Pani pyta, więc nie wiem jak wyjdzie. Zawsze robię z pszenną i pełnoziarnistą-zmieniam tylko ich proporcje, najczęściej daję 750 g pszennej i 250 pełnoziarnistej, albo pół na pół jak w przepisie

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

      Usuń
  20. Witam. Dzis pieklam ten chleb pierwszy raz niestety wyrosl tylko na srodku I pekl wzdluz. Nie jest surowy ale po bokach nie wyrosl w ogole. Chce go upiec jeszcze raz. Prosze napisac co
    moglam zrobic nie tak ? Z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  21. Drugi raz pieke ten chlebek. Mialam drozdze mrozone wiec rozmrozilam je I zalalam ciepla woda. Zamiast maki 650 uzylam poznanskiej typ 500. Ciasto w ogole nie wyroslo. Uroslo w piekarniku troche wiec chlebek da sie zjesc ( jest pyszny w smaku). Co moglo spowodowac ze ciasto nie wyroslo zanim wlozylam je do piekarnika ? Dziekuje Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdży nie mrozimy, bo tracą swoje właściwości, tu ma Pani odpowiedź dlaczego nie wyrosło...

      Usuń
  22. A czy bułki ztego ciasta mozna piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może byc ciężko je formować, ponieważ to ciasto jest dosyć luźne (odsyłam do filmu)

      Usuń
  23. Chleb w smaku ok ale taki trochę gumowy czy Pani też taki wychodzi ? I czy popełniłam jakiś błąd? Użyłam składników jakie były podane wyżej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie powinien wyjść gumowy, może zbyt krótko pieczony? Wie Pani są różne piekarniki i czas pieczenia może czasem się różnić. Czy na pewno dała Pani tyle mąki co w przepise, nie podsypała zbyt dużo? Ciasto powinno być klejące. Chleb wychodzi mięciutki, puszysty, z chrupiącą skórką.

      Usuń
    2. Właśnie pieczony był na tyle ile znam już swój piekarnik rodzaje i ilość mąki była tak jak jest podana i do posypania użyłam max łyżeczkę bardzo mało więc nie wiem co było tego przyczyną. Wyglądał jak na Pani zdjeciu.

      Usuń
  24. Pierwszy raz piekłam chleb. Po prostu Cudo!!! Pyszny mięciutki i chrupiący.

    OdpowiedzUsuń
  25. Pani Kasiu, bardzo lubię tu zaglądać...teraz mam w piekarniku chlebki. Zapewne będą pyszne. Pozdrawiam Izabela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będą smakowały, pozdrawiam i zapraszam na mój kanał youtube :)

      Usuń
  26. super chlebek robilem nieraz

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy z mąki bezglutenowej rowniez wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy w piekarniku z termoobiegiem grzejacym góra dól mozna go upiec?

    OdpowiedzUsuń
  29. Warto jeszcze zwrócić uwagę na taką ciekawostkę. Chleb już nie będzie smakował, tak jak sprzed 15-20 lat bo zmienił się od tego czasu gatunek ziarna https://totemat.pl/dlaczego-chleb-nie-smakuje-jak-dawniej-tego-smaku-pieczywa-juz-nie-bedzie/ Potem też zmieniła się produkcja mąki. Mąka już nie jest taka sama jak lata temu, bo inaczej się ją produkuje. Taka ciekawostka o której mało osób wie.

    OdpowiedzUsuń
  30. Właśnie mi się piecze, bardzo jestem ciekawa jaki wyjdzie. Piekę chleb od kilku lat, ale ten przepis wypróbowałam dzisiaj pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ten chleb na stałe wpisuje się w mój kulinarny krajobraz. Łatwiejszego, szybszego i tak smacznego jednocześnie po prostu NIE MA

    OdpowiedzUsuń
  32. Chlebek super tylko mocno się kruszy, może dać mniej pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko