.

.

piątek, 19 czerwca 2020

Sernik z rosą-kremowy, nie opada, zawsze się udaje (stary rodzinny przepis) +FILM


Cześć Kochani,
dziś zapraszam Was na przepyszny sernik z rosą. Jest to stary rodzinny przepis a sernik według niego wychodzi idealny. Jest niesamowicie kremowy, nie opada, zawsze wychodzi. Jest to jeden z moich ulubionych serników. Bardzo Wam go polecam.










Sernik składa się z kruchego spodu, na nim jest kremowa masa serowa a na niej pianka z białek na której po upieczeniu tworzą się złociste kropelki, stąd nazwa sernik z rosą. Gorąco zapraszam.

Zapraszam też na film z przedstawionym przygotowaniem tego sernika krok po kroku


SKŁADNIKI

*proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm

***Szklanka u mnie to zawsze 250ml***
CIASTO

-1,5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania
-łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier waniliowy 8g
-0,5 szkl cukru pudru
-150g miękkiego  masła
-3 żółtka (białka odkładamy do piany)

MASA SEROWA

-1200g sera białego półtłustego
-125ml oleju
-3/4 szkl mleka
-1 budyń śmietankowy bez cukru
-cukier waniliowy
-3/4 szkl cukru
-2 jajka
-2 żółtka (białka do piany)

PIANA

-0,5 szkl cukru
-5 białek


Do miski dajemy składniki na ciasto, białka odkładamy do piany. Zagniatamy ciasto, wykładamy nim dno blaszki, blaszkę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.


Następnie przygotowujemy masę serową.

Do miski dajemy 2 całe jajka i 2 żółtka (białka odkładamy do piany).
Dodajemy do nich 3/4 szkl cukru i cukier waniliowy i ucieramy na jasną masę. 
Następnie do tej masy dodajemy stopniowo zmielony ser. Wszystko miksujemy.



 Następnie dodajemy olej, mleko, 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g i wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy serowej.


Taką masę wykładamy na ciasto.

Wyrównujemy i pieczemy około 40-45 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.

Około 5 minut przed upłynięciem 45 minut ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo pół szklanki cukru. Miksujemy do jego rozpuszczenia.


Po upłynięciu 45 minut pieczenia wyciągamy sernik z piekarnika (jego brzegi powinny być ładnie zezłocone)
i wykładamy na gorący sernik pianę, wyrównujemy, możemy zrobić wzorek widelcem






 i jeszcze zapiekamy około 10 minut w temp 170 stopni. Piana ma się tylko ściąć, nie przypiekamy  jej mocno, ma być jasna. 



sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy.
W czasie studzenia na pianie pojawią się złote kropelki.





Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Gdy się dobrze schłodzi można kroić.






Polecam gorąco, ten sernik jest na prawdę wspaniały i łatwy do zrobienia. Jest sprawdzony wielokrotnie, ponieważ jest to rodzinny przepis.

Jeszcze raz polecam i życzę udanych wypieków.

Zapraszam jeszcze raz na film i mój kanał YouTube





28 komentarzy:

  1. Czy zamiast zwykłego twarogu można użyć takiego z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego sera najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarogu półtłustego, farma nie ma znaczenia, ja na przykłąd czasami uzywam z mleczarni Skała, albo nawet Delicate z Biedrony :)

      Usuń
  3. Pierwszy raz słyszę, aby do sernika dodawać olej...czy mogę prosić o wyjaśnienie w jakim celu? Zawsze daję masło. Ale pewnie zaryzykuję i spróbuję upiec sernik z Pani przepisu (z ciekawości). Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele przepisów na serniki do których daje się olej, więc to żadna nowość...

      Usuń
    2. olej to rowniez tluszcz

      Usuń
  4. Sernik przepyszny, dziękuję za przepis, będę do niego wracać ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam mam do sernika półtłusty twaróg w kostce delikate czy trzeba go jeszcze zmielić czy można dodać od razu do sernika?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy może być serek naturalny moj ulubiony?

    OdpowiedzUsuń
  7. na 2 kg twarogu o ile zwiększyć pozostałe składniki? dac 2 budynie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budynie dwa, a resztę składników podwoić, ale minimalnie zmniejszyć, czyli np jeśli na 1200g sera potrzeba 125ml oleju, to na 2 kg sera dałabym niepełną szklankę itd. Z 2 kg sera sernik może wyjść baaaardzo wysoki, no chyba ze masz większą blaszkę

      Usuń
  8. Ile razy najlepiej zmielić twaróg?

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłam już kilka razy oczywiście z olejem ,jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam czy z tego przepisu można zrobić na blachę prostokątną o wymiarach 39X27,5X6 cm czy muszę zwiększyć ilość składników i o ile

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wyszło idealne,super przepis,na pewno skorzystam jeszcze z innych,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, zachęcam do zamieszczenia komentarza pod filmem na moim kanale :) Każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny :)

      Usuń
  13. Pani Kasiu piekłam sernik królewski z Pani przepisu i muszę przyznać pyszniejszego nie jadłam myślałam zawsze że to tylko mity o tych kkremowych wilgotnych sernikach, a Pani obaliła wszystkie moje wątpliwości. Jutro zabieram się za ten serniczek z rosą, i jestem pewna że się nie zawiodę. Jest Pani bardzo miłą kobietą i ,,przebywanie ,,w kuchni z Panią to sama Przyjemność. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz, sernik z rosą na pewno będzie smakował, zapraszam na mój kanał na Youtube :)

      Usuń
  14. Super przepis wypróbuję na święta.

    OdpowiedzUsuń
  15. Upiekłam sernik, choć bardzo się bałam, że mi nie wyjdzie,lecz jest tem bardzo zadowolona ze swojego wypieku. Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  16. Pani Kasiu czy ciasto pod masę serową wcześniej trzeba schłodzić?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko