Cześć Kochani,
dziś zapraszam Was na przepyszny sernik z rosą. Jest to stary rodzinny przepis a sernik według niego wychodzi idealny. Jest niesamowicie kremowy, nie opada, zawsze wychodzi. Jest to jeden z moich ulubionych serników. Bardzo Wam go polecam.
Sernik składa się z kruchego spodu, na nim jest kremowa masa serowa a na niej pianka z białek na której po upieczeniu tworzą się złociste kropelki, stąd nazwa sernik z rosą. Gorąco zapraszam.
Zapraszam też na film z przedstawionym przygotowaniem tego sernika krok po kroku
SKŁADNIKI
*proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm
***Szklanka u mnie to zawsze 250ml***
CIASTO
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania
-łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier waniliowy 8g
-0,5 szkl cukru pudru
-150g miękkiego masła
-3 żółtka (białka odkładamy do piany)
MASA SEROWA
-1200g sera białego półtłustego
-125ml oleju
-3/4 szkl mleka
-1 budyń śmietankowy bez cukru
-cukier waniliowy
-3/4 szkl cukru
-2 jajka
-2 żółtka (białka do piany)
PIANA
-0,5 szkl cukru
-5 białek
Do miski dajemy składniki na ciasto, białka odkładamy do piany. Zagniatamy ciasto, wykładamy nim dno blaszki, blaszkę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Następnie przygotowujemy masę serową.
Do miski dajemy 2 całe jajka i 2 żółtka (białka odkładamy do piany).
Dodajemy do nich 3/4 szkl cukru i cukier waniliowy i ucieramy na jasną masę.
Następnie do tej masy dodajemy stopniowo zmielony ser. Wszystko miksujemy.
Następnie dodajemy olej, mleko, 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g i wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy serowej.
Taką masę wykładamy na ciasto.
Wyrównujemy i pieczemy około 40-45 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Około 5 minut przed upłynięciem 45 minut ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo pół szklanki cukru. Miksujemy do jego rozpuszczenia.
Po upłynięciu 45 minut pieczenia wyciągamy sernik z piekarnika (jego brzegi powinny być ładnie zezłocone)
i wykładamy na gorący sernik pianę, wyrównujemy, możemy zrobić wzorek widelcem
i jeszcze zapiekamy około 10 minut w temp 170 stopni. Piana ma się tylko ściąć, nie przypiekamy jej mocno, ma być jasna.
W czasie studzenia na pianie pojawią się złote kropelki.
Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Gdy się dobrze schłodzi można kroić.
Polecam gorąco, ten sernik jest na prawdę wspaniały i łatwy do zrobienia. Jest sprawdzony wielokrotnie, ponieważ jest to rodzinny przepis.
Jeszcze raz polecam i życzę udanych wypieków.
Zapraszam jeszcze raz na film i mój kanał YouTube
Czy zamiast zwykłego twarogu można użyć takiego z wiaderka?
OdpowiedzUsuńRaczej polecam ser prawdziwy-twaróg
UsuńJakiego sera najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńTwarogu półtłustego, farma nie ma znaczenia, ja na przykłąd czasami uzywam z mleczarni Skała, albo nawet Delicate z Biedrony :)
UsuńPierwszy raz słyszę, aby do sernika dodawać olej...czy mogę prosić o wyjaśnienie w jakim celu? Zawsze daję masło. Ale pewnie zaryzykuję i spróbuję upiec sernik z Pani przepisu (z ciekawości). Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńJest wiele przepisów na serniki do których daje się olej, więc to żadna nowość...
Usuńolej to rowniez tluszcz
UsuńSernik przepyszny, dziękuję za przepis, będę do niego wracać ❤
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńWitam mam do sernika półtłusty twaróg w kostce delikate czy trzeba go jeszcze zmielić czy można dodać od razu do sernika?
OdpowiedzUsuńSer mielimy...jest to napisane w przepisie.
UsuńCzy może być serek naturalny moj ulubiony?
OdpowiedzUsuńNiestety nie polecam, tutaj trzeba użyć twarogu :)
Usuńna 2 kg twarogu o ile zwiększyć pozostałe składniki? dac 2 budynie?
OdpowiedzUsuńbudynie dwa, a resztę składników podwoić, ale minimalnie zmniejszyć, czyli np jeśli na 1200g sera potrzeba 125ml oleju, to na 2 kg sera dałabym niepełną szklankę itd. Z 2 kg sera sernik może wyjść baaaardzo wysoki, no chyba ze masz większą blaszkę
UsuńIle razy najlepiej zmielić twaróg?
OdpowiedzUsuńjeden raz wystarczy, na sitku o najmniejszych oczkach
UsuńPiekłam już kilka razy oczywiście z olejem ,jest pyszny
OdpowiedzUsuńWitam czy z tego przepisu można zrobić na blachę prostokątną o wymiarach 39X27,5X6 cm czy muszę zwiększyć ilość składników i o ile
OdpowiedzUsuńProszę zrobić z takich składników jak są podane
UsuńDziękuję za odpowiedź pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło idealne,super przepis,na pewno skorzystam jeszcze z innych,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, zachęcam do zamieszczenia komentarza pod filmem na moim kanale :) Każdy komentarz jest dla mnie bardzo ważny :)
UsuńPani Kasiu piekłam sernik królewski z Pani przepisu i muszę przyznać pyszniejszego nie jadłam myślałam zawsze że to tylko mity o tych kkremowych wilgotnych sernikach, a Pani obaliła wszystkie moje wątpliwości. Jutro zabieram się za ten serniczek z rosą, i jestem pewna że się nie zawiodę. Jest Pani bardzo miłą kobietą i ,,przebywanie ,,w kuchni z Panią to sama Przyjemność. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia.
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miły komentarz, sernik z rosą na pewno będzie smakował, zapraszam na mój kanał na Youtube :)
UsuńSuper przepis wypróbuję na święta.
OdpowiedzUsuńUpiekłam sernik, choć bardzo się bałam, że mi nie wyjdzie,lecz jest tem bardzo zadowolona ze swojego wypieku. Pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńPani Kasiu czy ciasto pod masę serową wcześniej trzeba schłodzić?
OdpowiedzUsuń