.

.

sobota, 6 czerwca 2020

Szybkie, bardzo łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką+FILM

Cześć Kochani, sezon na truskawki trwa, więc chcę Was dziś zaprosić na chyba najłatwiejsze ciasto jakie istnieje :) Składa się z kilku składników, ale w smaku jest na prawdę wspaniałe, bardzo pulchniutkie, puszyste, ładnie rośnie w pieczeniu.
Ciasto jest z truskawkami, ale spokojnie można zrobić je z innymi owocami, przykryte są one kruszonką. '




Ciasto idealnie nadaje się na rodzinne spotkania, do kawy. Zrobicie je na prawdę w kilka chwil. Oprócz czasu pieczenia przygotowanie go zajmie Wam może z 10 minut :) Polecam i zapraszam

Tradycyjnie zapraszam też na film z tym przepisem na moim kanale Youtube 


SKŁADNIKI

*proporcje są na małą blaszkę około 23x27cm

***szklanka u mnie zawsze ma pojemność 250ml***
CIASTO 

-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-1 i 3/4  szkl mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-125ml oleju
-ekstrakt cytrynowy do smaku opcjonalnie

KRUSZONKA 

-50g masła lub margaryny
-2,5 łyżki cukru
-mąka-ile zabierze

DODATKOWO

-około 200g truskawek
-cukier waniliowy

Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-robimy to kilka minut by masa znacznie powiększyła objętość i była puszysta.


Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ewentualnie ekstrakt cytrynowy.  Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto wychodzi dość gęste.

Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, dajemy do niej ciasto, delikatnie wyrównując. Można sobie pomóc nożem.
Na ciasto dajemy pokrojone truskawki.


Do miseczki dajemy masło, cukier i dodajemy stopniowo mąkę wyrabiając palcami do uzyskania sypkiej konsystencji, kruszonką posypujemy ciasto. Na koniec możemy posypać ciasto cukrem waniliowym.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut-grzanie góra dół bez termoobiegu.
Ciasto w pieczeniu pięknie rośnie, jest puszyste, pulchne, bardzo pyszne. 







Gorąco polecam.

Zapraszam na film :)


18 komentarzy:

  1. Witam ciasto wygląda pysznie upiekę zobaczę czy wyjdzie tak dobrze

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam przepis��Super szybkie i bardzo smaczne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. CIASTO PROSTE W WYKONANIU TO MI SIE PODOBA NA PEWNO SPRÓBUJE UPIEC,,,,DZIEKUJEN ZA PRZEPIS!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja! Dziś upiekłam z truskawkami i rabarbarem... poezja ;) nie za słodkie, puszyste i wyrośnięte;)
    Bardzo dziękuję za fantastyczny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam

      Usuń
  5. Ciasto rzeczywiście łatwo się robi i pięknie wyrosło.Ja robiłam z borówką amerykańską i było bardzo smaczne.Zniknęło błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja teraz krążę po internecie i szukam oraz sprawdzam jakiś fajnych pomysłów na wypieki świąteczne. Na pewno będą u nas torty na boże narodzenie , no i do tego chciałabym jeszcze upiec jakieś 2 rodzaje ciast. Myślę, że będzie to fajna opcja, ponieważ całą rodziną lubimy słodkości i na pewno pojawią się jeszcze u nas jacyś goście. Święta to po to, aby świętować, więc w tym okresie można grzeszyć, jeśli chodzi o ilość przyjmowanych kalorii. Święta już w ogóle coraz bliżej. Przygotowujecie się już? Czy jeszcze macie na to dużo czasu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto ������. Często je robię i wszyscy z chęcią zajadają. Dziękuję za przepis ☺️

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wyszło przepyszne. Wszyscy zachwyceni. Mam pytanko czy to ciasto sprawdzi się z mrożonymi owocami, np. Śliwkami?

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis. Ciasto jest pyszne. Ja robiłam już z śliwkami, borówkami i truskawkami. Używam owoców mrożonych.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto w piekarniku rośnie jak szalone myślę że będzie pyszne.U mnie truskawki z rabarbarem ,dziękuję za przepis 🙃

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko