Ciasto jest z truskawkami, ale spokojnie można zrobić je z innymi owocami, przykryte są one kruszonką. '
Ciasto idealnie nadaje się na rodzinne spotkania, do kawy. Zrobicie je na prawdę w kilka chwil. Oprócz czasu pieczenia przygotowanie go zajmie Wam może z 10 minut :) Polecam i zapraszam
Tradycyjnie zapraszam też na film z tym przepisem na moim kanale Youtube
SKŁADNIKI
*proporcje są na małą blaszkę około 23x27cm
***szklanka u mnie zawsze ma pojemność 250ml***
CIASTO
-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-1 i 3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-125ml oleju
-ekstrakt cytrynowy do smaku opcjonalnie
KRUSZONKA
-50g masła lub margaryny
-2,5 łyżki cukru
-mąka-ile zabierze
DODATKOWO
-około 200g truskawek
-cukier waniliowy
Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę-robimy to kilka minut by masa znacznie powiększyła objętość i była puszysta.
Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ewentualnie ekstrakt cytrynowy. Wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto wychodzi dość gęste.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, dajemy do niej ciasto, delikatnie wyrównując. Można sobie pomóc nożem.
Na ciasto dajemy pokrojone truskawki.
Do miseczki dajemy masło, cukier i dodajemy stopniowo mąkę wyrabiając palcami do uzyskania sypkiej konsystencji, kruszonką posypujemy ciasto. Na koniec możemy posypać ciasto cukrem waniliowym.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut-grzanie góra dół bez termoobiegu.
Ciasto w pieczeniu pięknie rośnie, jest puszyste, pulchne, bardzo pyszne.
Gorąco polecam.
Zapraszam na film :)
Witam ciasto wygląda pysznie upiekę zobaczę czy wyjdzie tak dobrze
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
UsuńWypróbowałam przepis��Super szybkie i bardzo smaczne ciasto
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę sie, ze spełniło oczekiwania :)
UsuńCIASTO PROSTE W WYKONANIU TO MI SIE PODOBA NA PEWNO SPRÓBUJE UPIEC,,,,DZIEKUJEN ZA PRZEPIS!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, polecam :)
UsuńSuper dobre👍🍪🌞
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńRewelacja! Dziś upiekłam z truskawkami i rabarbarem... poezja ;) nie za słodkie, puszyste i wyrośnięte;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za fantastyczny przepis ;)
Cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam
UsuńCiasto rzeczywiście łatwo się robi i pięknie wyrosło.Ja robiłam z borówką amerykańską i było bardzo smaczne.Zniknęło błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńJa teraz krążę po internecie i szukam oraz sprawdzam jakiś fajnych pomysłów na wypieki świąteczne. Na pewno będą u nas torty na boże narodzenie , no i do tego chciałabym jeszcze upiec jakieś 2 rodzaje ciast. Myślę, że będzie to fajna opcja, ponieważ całą rodziną lubimy słodkości i na pewno pojawią się jeszcze u nas jacyś goście. Święta to po to, aby świętować, więc w tym okresie można grzeszyć, jeśli chodzi o ilość przyjmowanych kalorii. Święta już w ogóle coraz bliżej. Przygotowujecie się już? Czy jeszcze macie na to dużo czasu?
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto ������. Często je robię i wszyscy z chęcią zajadają. Dziękuję za przepis ☺️
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne. Wszyscy zachwyceni. Mam pytanko czy to ciasto sprawdzi się z mrożonymi owocami, np. Śliwkami?
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Ciasto jest pyszne. Ja robiłam już z śliwkami, borówkami i truskawkami. Używam owoców mrożonych.
OdpowiedzUsuńCiasto w piekarniku rośnie jak szalone myślę że będzie pyszne.U mnie truskawki z rabarbarem ,dziękuję za przepis 🙃
OdpowiedzUsuń