Taki torcik zrobiłam w tym roku z okazji dnia matki. Mam taki zwyczaj, ze oprócz prezentu daje mamie torcik :)
Tort składa się z kakaowego biszkoptu, nasączonego mocną herbatką, przełożonego bita śmietaną oraz kwaskowymi, domowymi powidłami. Całość zwieńczona jest polewą czekoladową :)
Zapraszam na film, na którym przygotuję ten pyszny torcik :)
SKŁADNIKI
tortownica 18-20cm
BISZKOPT
-5 jajek
-0,5 szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
-2 łyżki kakao
KREM
-750ml śmietany 36%
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 śmietan fix (opcjonalnie)
POLEWA
-100g czekolady deserowej
-50g masła
-3 łyżki mleka
DODATKOWO
-gęste, kwaskowe powidła
-mocna herbata do ponczowania
Do miski dajemy 5 białek i ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i miskujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej i kakao-wszystko miksujemy.
Ciasto dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno)
Pieczemy około 25-30 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy, ścinamy górę i kroimy na 4 cienkie spody.
Do miski dajemy 750ml dobrze schłodzonej śmietanki 36% i ubijamy ją na sztywno, dodajemy cukier puder i opcjonalnie śmietan fix.
SKŁADANIE TORTU
Pierwszy spód ciasta ponczujemy mocną herbatą (***do herbaty można dodać opcjonalnie dowolny alkohol)
Smarujemy cieniutko powidłami i dajemy pierwszą warstwę śmietany.
Przykrywamy drugim spodem, ponczujemy go, dajemy śmietanę, 3 spód, ponczujemy go, dajemy śmietanę i ostatni spód-ponczujemy i smarujemy powidłami.
Czyli smarujemy powidłami tylko pierwszy i ostatni spód.
Obtaczamy śmietaną boki tortu, wyrównujemy.
Górnego blatu z powidłami nie smarujemy śmietaną. (na nim będzie polewa)
Polewa na drip
Do miski dajemy 100g czekolady deserowej, 50 g masła oraz 3 łyżki mleka (składniki powinny być w temp pokojowej)
Następnie wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub w mikrofali (1 min)
Mieszamy do połączenia.
Tak przygotowaną polewę odkładamy by przestygła i trochę zgęstniała, ponieważ zaraz po przygotowaniu jest lejąca i spłynęła by z toru.
Jak troszkę zgęstnieje stworzy piękny wzór.
Następnie polewę możemy dać do worka cukierniczego z tylką z małą dziurką, lub po prostu polewać tort łyżką.
Dekorujemy polewą tort dookoła, a resztą polewy smarujemy górny blat z powidłami.
Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki by polewa się stężała i dekorujemy według własnego uznania. Ja ubiłam jeszcze trochę śmietanki i zrobiłam rozetki, i udekorowałam tort czekoladowymi gwiazdkami.
Jestem bardzo zadowolona z efektu, torcik wyszedł pięknie.
Tort powinien postać w lodówce najlepiej całą noc,
Jest na prawdę pyszny, wilgotny, leciutki.
Bardzo polecam i zapraszam jeszcze raz na film.
Wygląda pięknie i smakowicie. Planuję go zrobić na urodziny dla 20stu osób, w jakich proporcjach i o jakiej średnicy Pani radzi?
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pani bloga. Zawsze znajduję tutaj mnóstwo ciekawych przepisów.
OdpowiedzUsuń