wygląda i na prawdę wspaniale smakuje.
Sezon na truskawki w pełni, więc gorąco zachęcam do jego przygotowania, jednak wspaniale smakuje też z malinami czy jagodami.
Zapraszam też na film, a w nim przygotowanie tego ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę około 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
KREM
-1250ml mleka
-6 łyżek mąki pszennej tortowej (pełne ale nie kopiaste)
-5 łyżek mąki ziemniaczanej (pełne, ale nie kopiaste)
-cukier waniliowy 8g
-niepełna szklanka cukru
-3 żółtka (białka do ciasta)
-300g masła
BISZKOPT MAKOWY
-3 białka
-6 jajek
-1 szkl mąki pszennej tortowej
-2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-0,5 szkl suchego maku
DODATKOWO
-około 400g truskawek
-2 galaretki truskawkowe
-750ml wrzątku
Na początek przygotowujemy bazę kremu-do miski dajemy 6 łyżek mąki pszennej (pełnych, ale nie kopiastych, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 250 ml mleka, cukier waniliowy, 3 żółtka (białka odkładamy do biszkoptu), niepełną szklankę cukru. Wszystko mieszamy do połączenia najlepiej trzepaczką.
Do garnka wlewamy 1 litr mleka, gotujemy. Powstała mieszaninę wylewamy na gotujący się budyń-mieszamy trzepaczką do zgęstnienia.
Powstały budyń studzimy.
BISZKOPT MAKOWY
***bardzo polecam ten przepis na biszkopt, jest niezawodny.
Do miski dajemy 9 białek (6 i 3 z masy)
Ubijamy je na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier miksując do jego rozpuszczenia.
Dodajemy 6 żółtek-miksujemy.
Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i suchy mak. Wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.
Blaszkę wykładany papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 25-30 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.
Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.
Na prawdę pięknie wyrasta i jest niesamowicie mięciutki.
KREM
300g miękkiego masła ucieramy, następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim i smarujemy go resztą kremu.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
W tym czasie do miski dajemy 750 ml wrzątku, dodajemy 2 galaretki truskawkowe i wszystko dokładnie mieszamy.
Studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy pokrojone truskawki. Wszystko mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki by galaretka zaczęła delikatnie tężeć.
Ma być jeszcze płynna ale gęstniejąca.
Taką galaretkę z truskawkarni wykładamy na ciasto.
Tak przygotowane ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się "przegryzło"
Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne i na prawdę wspaniale i elegancko wygląda. Jest wysokie, tortowe. Bardzo pyszne, nie za słodkie.
Na prawdę bardzo polecam i życzę udanych wypieków.
Zapraszam na film z przepisem na to ciasto krok po kroku
Bardzo mi się podoba.Muszę sprawdzić jak smakuje.
OdpowiedzUsuńNa prawdę szczerze polecam, jest pyszne. Polecam je też zrobić z malinami :)
UsuńCiasto z galaretką i pianką, czegóż chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńwygląda super, upiekę go na najbliższe święta.
OdpowiedzUsuńTen biszkopt wcale wysoki mi nie wyszedł , prawie ile wlałam ciasta tyle wyszedł
OdpowiedzUsuń