Dziś zapraszam na pyszną roladę bez pieczenia, do zrobienia w 15 minut. Smakuje jak tiramisu, ale jest bez jajek. Bardzo polecam, jest leciutka, nie za słodka i na prawdę przepyszna.
Do jej wykonania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Zapraszam
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
NADZIENIE
-500ml śmietanki 36%
-500g serka mascarpone
-3-4 czubate łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-ok 36 szt podłużnych biszkoptów
-kakao
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-ok 250ml przegotowanej, zimnej wody
-opcjonalnie 2 łyżki amaretto
Do miski dajemy bardzo dobrze schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Wszystko miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Na folii spożywczej układamy biszkopty.
Każdy z nich wcześniej zanurzamy w kawie.
*zanurzanie w kawie ma trwać moment, nie może za długo by biszkopty nie rozmokły.
Układamy w prostokąt 4x9 (4 biszkopty-długość, 9 biszkoptów szerokość)
Następnie na biszkoptach rozprowadzamy krem
***zostawiamy trochę kremu do późniejszej dekoracji rolady***
Delikatnie rozsmarowujemy krem na biszkoptach.
Zwijamy roladę pomagając sobie folią.
***odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić***
Zawiniętą roladę odkładamy do lodówki na ok 3 godziny.
Po tym czasie delikatnie usuwamy folię.
***rolada wychodzi duża, ja podzieliłam ją na dwie mniejsze.
Roladę smarujemy kremem, możemy zrobić wzorek widelcem.
Następnie oprószamy ją kakao i dekorujemy np robiąc na jej górze rozetki.
Gotową roladę wstawiamy jeszcze na kilka godzin do lodówki.
I gotowe.
Jest wspaniała, kremowa, nie za słodka.
Bardzo polecam.
Fajny pomysł! Napewno wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńŚwietny przepis na pyszny deser! Fajne zdjęcia! Gratulacje :)
OdpowiedzUsuń