.

.

czwartek, 15 kwietnia 2021

Ciasto Malinowa Chmurka na biszkopcie +FILM

 Cześć, dziś zapraszam na ciasto znane i lubiane- malinową chmurkę. Jest to moja wersja tego pysznego ciasta. Troszkę różni się od klasycznego przepisu, ale polecam spróbować, bo ciasto wychodzi pycha. 







Malinowa chmurka z tego przepisu jest na cienkim biszkopcie, a na górze ma ułożone białe beziki, więc nie musimy tu piec bezy. Ciasto nie jest za słodkie, ponieważ kwaskowość galaretki z malinami super równoważy słodycz bezików. Polecam gorąco i zapraszam.

Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku.



Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***


BISZKOPT

-4 jajka

-3/4 szl mąki pszennej tortowej

-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru


WARSTWA MALINOWA

-3 galaretki malinowe

-3,5 szkl gorącej wody

-400g malin


KREM

-500ml śmietanki 36%

-250g serka mascarpone lub kremowego

-1,5   łyżki żelatyny

-125ml wody 

-3/4 szkl cukru pudru


DODATKOWO

-ok 200g białych  bezików



Na początek do miski dajemy 3 galaretki malinowe, 3,5 szkl wrzącej wody, wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy do ostudzenia.



BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy do nich stopniowo cukier. Miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia-wszystko miksujemy na najniższych obrotach.



Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki,

 wyrównujemy i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 15 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy., jeśli wyrósł zbyt wysoki, można go przyciąć. 


Do ostudzonej galaretki dajemy maliny, mieszamy  odkładamy do lodówki do momentu aż galaretka zacznie gęstnieć.(ja użyłam mrożonych malin, więc stało się to bardzo szybko)

Tężejącą galaretkę z malinami dajemy na ostudzony biszkopt, wyrównujemy i wsadzamy do lodówki do całkowitego stężenia.




Gdy galaretka stężeje, robimy krem

Na początek do miski dajemy 1,5 łyżki żelatyny i 125ml gorącej wody-mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Do miski dajemy 500ml schłodzonej śmietanki 36% i ubijamy ją na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder, serek mascarpone lub dowolny kremowy serek i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach.


Krem wykładamy na galaretkę z malinami, wyrównujemy.


Na kremie od razu układamy beziki. Można je jeszcze polać niteczkami czekolady.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

I gotowe. Ciasto jest przepyszne, idealne na wszelkie okazje. Nie za słodkie, pięknie wygląda. Bardzo polecam i życzę smacznego.




Zapraszam jeszcze raz na film :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko