.

.

wtorek, 7 września 2021

Sok z owoców czarnego bzu na zimę-super na przeziębienie +FILM

 Cześć Kochani, dziś chce się z Wami podzielić przepisem na pyszny, zdrowy sok z owoców czarnego bzu.




Czarny bez jest teraz obsypany owocami, z których można przygotować sok, który ma wiele pozytywnych właściwości.  Sok z owoców czarnego bzu pomaga w walce z grypą i przeziębieniem, ma dużo witaminy C i A, wspomaga odporność. 

Owoców z czarnego bzu nie wolno spożywać w stanie surowym, ponieważ zawierają trujące substancje, które giną po obróbce termicznej.

Warto mieć taki sok z domowej apteczce. 


Zapraszam na film



SKŁADNIKI

***z tych proporcji wyszło mi około 800ml soku***


-1,5 kg owoców czarnego bzu bez łodyg

-500g cukru

-300ml wody

-sok z jednej cytryny (opcjonalnie)


Zbieramy tylko dojrzałe owoce czarnego bzu, czyli te w czarnym kolorze.



Owoce usuwamy z łodyg np za pomocą widelca lub rękami.

Myjemy je, dajemy do garnka, dodajemy wodę. Całość stawiamy na ogniu, gotujemy na małym ogniu  od momentu zagotowania około 15-20 minut 




Po tym czasie ściągamy całość z ognia, odciskamy dokładnie owoce z soku na sitku, sok też przelewamy przez sitko. 



Sok wlewamy ponownie do garnka, dodajemy ok 500g cukru (można dać mniej lub więcej, ale dodatek cukru jest raczej konieczny, cukier konserwuje i utrwala piękny kolor)

Sok ponownie stawiamy na gazie, gotujemy ok 5-10 minut do rozpuszczenia cukru. Ściągamy z ognia, dodajemy sok z cytryny (można pominąć)

Gorący sok przelewamy do umytych i wyparzonych słoików lub butelek.

Dokładnie zakręcamy.

Na dno garnka dajemy ręcznik papierowy, układamy słoiki  z sokiem, wlewamy wodę do około połowy wysokości słoików, pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania wody.

I gotowe. taki sok może stać bardzo długo w piwnicy. 

Sok ma piękny kolor, super nadaje się do herbatki.





Polecam go stosować zwłaszcza w okresie jesiennym, gdy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje i przeziębienia.

Pamiętajcie jednak by nie przesadzać z ilością soku.

Polecam gorąco :) 


7 komentarzy:

  1. To jest naprawdę świetna sprawa, sam stosuje do herbaty i mi pomaga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze kupowałem syrop z czarnego bzu, ale w tym roku sam muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis, ale mam pytanie ile trwa cały proces przygotowania syropu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dostawać takie prezenty od bliskich. Taki syrop idealnie pasuje do herbaty na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem tego samego zdania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pokaźna kolekcja mojego ulubionego syropu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis na ten pyszny sok. Żałuję, że tak późno się za to wzięłam. Mam też syrop z kwiatów bzu czarnego.Pozdrawiam Autorkę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko