.

.

czwartek, 6 maja 2021

Ciasto MAXI KING w 15 minut-bez pieczenia+FILM

 Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na jedno z najpyszniejszych ciast. Ciasto inspirowane batonem Kinder Maxi King. Nazywa się ono właśnie Maxi King :) 




Jest niesamowicie pyszne i bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Bardzo gorąco zapraszam i polecam.


Zapraszam na film z jego przygotowaniem



SKŁADNIKI 

duża blaszka ok 25x35cm


-1 litr śmietany 36%

-250g serka mascarpone

-3 łyżki żelatyny

-125 ml wrzątku

-0,5 szkl cukru pudru


DODATKOWO

-puszka masy kajmakowej ok 400g

-herbatniki  ok 500g lub ok 105 szt

-mleko do maczania herbatników


POLEWA

-150g czekolady deserowej lub mlecznej

-50g masła

-3 łyżki mleka

-150g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich


Na początek do miski dajemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą, mieszamy dokładnie by się rozpuściła i odstawiamy do wystudzenia.


Do miski dajemy 1 litr dobrze schłodzonej śmietanki 36% i ubijamy ją.

Gdy śmietana zacznie gęstnieć, ale jeszcze nie będzie sztywna dodajemy pół szkl cukru pudru oraz serek mascarpone-miksujemy do zgęstnienia. Ma nam powstać stabilny, gęsty krem.



Na koniec do kremu dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach by żelatyna dobrze się rozprowadziła w kremie.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, maczamy je w mleku. (tylko zanurzamy, nie maczamy długo, by herbatniki zbyt nie namiękły)


Na pierwszą warstwę herbatników wykładamy pół kremu, wyrównujemy, układamy drugą warstwę herbatników maczanych w mleku.

 Na nie wykładamy masę kajmakową, i znów dajemy trzecią już warstwę herbatników maczanych w mleku.




Na nie dajemy resztę kremu, wyrównujemy i dajemy czwartą warstwę herbatników maczanych w mleku.

Ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie robimy polewę. Do miski dajemy składniki na polewę czyli 150g czekolady deserowej, mlecznej lub gorzkiej, 50g masła oraz 3 łyżki mleka. Wszystko rozpuszczamy na kąpielą wodną lub dajemy na 1 min do mikrofali. Mieszamy do połączenia. Czekolada powinna być dobrej jakości. 



Polewą pokrywamy górę ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi.



Gotowe ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.

Następnego dnia pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, a smakuje po prostu wspaniałe. Jest nie za słodkie, idealne. 








Na prawdę bardzo polecam i życzę smacznego. 

jeszcze raz zapraszam na film  




2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko