.

.

piątek, 20 maja 2022

Drożdżówki kwiatuszki z serem i kruszonką-bez wałkowania, formy, pyszne i puszyste +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjne domowe drożdżówki z serem i kruszonką w kształcie kwiatuszków. Takie bułeczki są bardzo łatwe  do zrobienia i na prawdę przepięknie wyglądają.



 Robi się je bardzo ławo, nie trzeba nawet wałkować ciasta. Super zabawa i pyszne bułeczki. Nadzienie serowe jest kremowe, wilgotne po prostu musicie ich spróbować :) 


tradycyjnie zapraszam na film 



SKŁADNIKI

***z tych proporcji wyszło mi ok 10 dużych drożdżówek***

*szklanka u mnie to zawsze 250ml*

CIASTO


-40g świeżych drożdży

-500g mąki pszennej tortowe +troszkę do podsypania

-2 jajka

-3/4 szkl cukru

-cukier waniliowy

-ok 60g masła lub margaryny

-200ml ciepłego mleka


NADZIENIE SEROWE


-1 jajko

-250g sera półtłustego

-ok 3 łyżki cukru

-3 łyżki kwaśnej śmietany


KRUSZONKA


-20g masła lub margaryny

-cukier

-mąka


DODATKOWO


-jajko do posmarowania




Do miski dajemy drożdże, ciepłe mleko, ok 2 łyżki mąki i łyżkę cukru-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy do napuszenia.



Następnie dodajemy resztę cukru, mąkę, 2 jajka, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem z hakiem Podczas wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. 

Ciasto powinno być gładkie, jednolite

Jeśli się klei troszkę można podsypać mąką.



Wyrobione ciasto odkładamy na k 20-25 minut do podrośnięcia-przykrywamy ściereczką


NADZIENIE

Do miski dajemy składniki na nadzienie serowe i miksujemy je blenderem na jednolitą masę.




KRUSZONKA

do miseczki dajemy masło, cukier do smaku i mąkę ile zabierze-wyrabiamy do uzyskania sypkiej konsystencji.


FORMOWANIE BUŁECZEK


Urywamy kawałek ciasta, robimy z niego kulkę, spłaszczamy ręką, następnie na środek powstałego placka 



wciskamy szklankę tak b powstał otwór, a ciasto dookoła szklanki nacinamy ok 10 razy, następnie nacięte części ściskamy placami nadając im kształt płatków




***Odsyłam do filmu tam jest pokazane jak formować bułeczki 



bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. we wgłębienie dajemy nadzienie serowe. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką.





Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut na złoty kolor. 



i nasze pyszne bułeczki gotowe. Bardzo polecam-robią wrażenie 









3 komentarze:

  1. super pomysł na kwiatowe drożdżówki, polecam, przepisy są zawsze udane;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serowe moje ulubione. Fajny kwiatowy kształt do skonsumowania. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie drożdżóweczki to mój smak dzieciństwa. Teraz będą za mną chodzić, więc od razu zapisuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko