Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjne domowe drożdżówki z serem i kruszonką w kształcie kwiatuszków. Takie bułeczki są bardzo łatwe do zrobienia i na prawdę przepięknie wyglądają.
Robi się je bardzo ławo, nie trzeba nawet wałkować ciasta. Super zabawa i pyszne bułeczki. Nadzienie serowe jest kremowe, wilgotne po prostu musicie ich spróbować :)
tradycyjnie zapraszam na film
SKŁADNIKI
***z tych proporcji wyszło mi ok 10 dużych drożdżówek***
*szklanka u mnie to zawsze 250ml*
CIASTO
-40g świeżych drożdży
-500g mąki pszennej tortowe +troszkę do podsypania
-2 jajka
-3/4 szkl cukru
-cukier waniliowy
-ok 60g masła lub margaryny
-200ml ciepłego mleka
NADZIENIE SEROWE
-1 jajko
-250g sera półtłustego
-ok 3 łyżki cukru
-3 łyżki kwaśnej śmietany
KRUSZONKA
-20g masła lub margaryny
-cukier
-mąka
DODATKOWO
-jajko do posmarowania
Do miski dajemy drożdże, ciepłe mleko, ok 2 łyżki mąki i łyżkę cukru-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy do napuszenia.
Następnie dodajemy resztę cukru, mąkę, 2 jajka, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem z hakiem Podczas wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło.
Ciasto powinno być gładkie, jednolite
Jeśli się klei troszkę można podsypać mąką.
Wyrobione ciasto odkładamy na k 20-25 minut do podrośnięcia-przykrywamy ściereczką
NADZIENIE
Do miski dajemy składniki na nadzienie serowe i miksujemy je blenderem na jednolitą masę.
KRUSZONKA
do miseczki dajemy masło, cukier do smaku i mąkę ile zabierze-wyrabiamy do uzyskania sypkiej konsystencji.
FORMOWANIE BUŁECZEK
Urywamy kawałek ciasta, robimy z niego kulkę, spłaszczamy ręką, następnie na środek powstałego placka
wciskamy szklankę tak b powstał otwór, a ciasto dookoła szklanki nacinamy ok 10 razy, następnie nacięte części ściskamy placami nadając im kształt płatków
***Odsyłam do filmu tam jest pokazane jak formować bułeczki
bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. we wgłębienie dajemy nadzienie serowe. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut na złoty kolor.
i nasze pyszne bułeczki gotowe. Bardzo polecam-robią wrażenie
super pomysł na kwiatowe drożdżówki, polecam, przepisy są zawsze udane;-)
OdpowiedzUsuńSerowe moje ulubione. Fajny kwiatowy kształt do skonsumowania. :-)
OdpowiedzUsuńTakie drożdżóweczki to mój smak dzieciństwa. Teraz będą za mną chodzić, więc od razu zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuń