Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na przepyszne, bardzo eleganckie i orzeźwiające ciasto Truskawkowa Delicja. Sezon na truskawki zaczął się na dobre, więc jak najbardziej zachęcam do jego przygotowania. Ciasto składa się z cienkiego biszkopta, kremu, truskawkowe pianki, truskawek i galaretki.
Jest wysokie, bardzo podzielne i nada się na każdą okazję
Zapraszam na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
***przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm***
*szklanka u mnie to zawsze 250ml*
BISZKOPT
-4 jajka
-1/3 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka mąki ziemniaczanej
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
KREM
-1 litr mleka
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-3/4 szkl cukru
-2 cukry waniliowe
-200g masła lub margaryny
PIANKA TRUSKAWKOWA
-ok 400g truskawek
-0,5 szkl cukru
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-3 łyki żelatyny
-125 ml wrzątku
DODATKOWO
-2 galaretki truskawkowe
-750 ml wrzątku
-truskawki
Na początek polecam zrobić bazę kremu-do garnka dajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy też mieszając tak by się nie przypaliło. Budyń studzimy do temp pokojowej.
BISZKOPT
Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na sztywną pianę, wciąż ubijając dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek i delikatnie miksujemy lub mieszamy łyżką.
Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do piecz, i wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 min do suchego patyczka.
Biszkopt studzimy.
KREM
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, potem stopniowo dodajemy ostudzony budyń wciąż miksując.
Powstały krem wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
PIANKA TRUSKAWKOWA
Truskawki blendujemy z cukrem na gładką masę.
Do miseczki dajemy żelatynę i zalewamy ją 125ml wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i studzimy.
500ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36% ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej masę truskawkową i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko miksujemy na najwyższych obrotach.
Piankę wykładamy na krem, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki żeby się ścięła.
Do miski wsypujemy 2 galaretki truskawkowe i zalewamy je 750ml wrzącej wody-dokładnie mieszamy i studzimy.
Truskawki (dowolna ilość) kroimy i układamy na masie truskawkowej. Zalewamy je tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin tak by smaki się przegryzły i wszystko stężało. I gotowe.
Jak widzicie ciasto nie jest trudne, wygląda i smakuje wspaniale, bardzo polecam i życzę smacznego :)
Super ciacho. Pozycja obowiązkowa w sezonie truskawkowym. :)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie 😊
UsuńCzy napewno 3 ŁYŻKI zelatyny ,czy ŁYŻECZKI ???
OdpowiedzUsuńłyżki
UsuńRaczej 3 łyżki: prawie pół kg truskawek i pół litra śmietany to spora ilość płynu, żeby dobrze usztywnić, szczególnie w okresie upałów. A masa musi być jak ptasie mleczko więc musi być dużo tej żelatyny. 3 łyżeczki będzie za mało. Właśnie zrobiłam to ciasto.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne😋😊właśnie zrobiłam to ciacho.Polecam!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho 😁🌷
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis, tego szukałam.
OdpowiedzUsuńDzień dobry , czy można dać mrożone truskawki? Czy na impreze okolicznościową można zrobić ? Tzn , czy wytrzyma np 8 godz beż lodówki na stołach . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWczoraj także zrobiłam te ciasto,jest bardzo dobre,ale jak je pokroiłam na kawałki to warstwa truskawkowa ześlizguje się z kremu. Miał już może ktoś coś takiego,co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńWłaśnie to samo miałam, krem zrobił się rzadki, że nie nadawało się do krojenia,może za mało masła na litrowy budyń.?
OdpowiedzUsuńPrzepis wyglada wspaniałe,nie robiłam,ale dużo pieke,moje obawy są podobne do poprzedniczek jeśli chodzi o krem budyniowy z masłem.
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam i niestety też masą budyniową wyszła za rzadka 😏
OdpowiedzUsuńmoże budyń był zbyt ciepły?
OdpowiedzUsuń