Sezon na paprykę w pełni, więc dziś zapraszam na naprawdę pyszną paprykę faszerowaną.
Jest to łatwe danie idealne na obiad. Farsz składa się z cebulki, czosnku, mięsa mielonego, pieczarek, ryżu.
Bardzo polecam i zapraszam po przepis
Zapraszam też na film z przygotowaniem faszerowanej papryki krok po kroku
SKŁADNIKI
FARSZ
-100g ryżu
-500g mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej
-2 duże ząbki czosnku
-ok 200g pieczarek
-1 cebula
-ok 5 łyżek przecieru pomidorowego
-sól, pieprz, papryka słodka
DODATKOWO
-ok 3 duże papryki czerwone (lub 6 małych)
Cebulę kroimy w cienki piórka, czosnek drobno kroimy
Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy zacznie się szklić dodajemy czosnek-wszystko chwilkę smażymy. Gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki.
Wszystko chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso mielone-dokładnie mieszamy i smażymy aż mięso nie będzie surowe.
Następnie dodajemy wcześniej ugotowany ryż-wszystko dokładnie mieszamy.
Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy czyli słodką paprykę w proszku, sól oraz pieprz-wszystko dokładnie mieszamy i farsz gotowy.
Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż jeśli jest duża lub ucinamy górę jeśli jest mała.
Usuwamy nasiona i białe części.
Każdą z papryk wypełniamy gorącym farszem.
Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym bez pokrywy. Każdą z papryk posypujemy startym serem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40 minut
Przed wyjęciem z piekarnika polecam sprawdzić nożem czy papryka jest miękka.
I gotowe. Paprykę podajemy na ciepło. Jest przepyszna, bardzo polecam i życzę smacznego.
Jest to przepyszne danie
OdpowiedzUsuń