.

.

czwartek, 8 września 2022

Papryka faszerowana-pomysł na pyszny obiad +FILM

 Sezon na paprykę w pełni, więc dziś zapraszam na naprawdę pyszną paprykę faszerowaną. 

Jest to łatwe danie idealne na obiad. Farsz składa się z cebulki, czosnku, mięsa mielonego, pieczarek, ryżu.

Bardzo polecam i zapraszam po przepis 





Zapraszam też na film z przygotowaniem faszerowanej papryki krok po kroku




SKŁADNIKI


FARSZ

-100g ryżu

-500g mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej

-2 duże ząbki czosnku

-ok 200g pieczarek

-1 cebula

-ok 5 łyżek przecieru pomidorowego

-sól, pieprz, papryka słodka


DODATKOWO

-ok 3 duże papryki czerwone (lub 6 małych) 




Cebulę kroimy w cienki piórka, czosnek drobno kroimy


Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy zacznie się szklić dodajemy czosnek-wszystko chwilkę smażymy. Gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki.



Wszystko chwilę dusimy. Następnie dodajemy mięso mielone-dokładnie mieszamy i smażymy aż mięso nie będzie surowe.

Następnie dodajemy wcześniej ugotowany ryż-wszystko dokładnie mieszamy.

Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy czyli słodką paprykę w proszku, sól oraz pieprz-wszystko dokładnie mieszamy i farsz gotowy.




Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż jeśli jest duża lub ucinamy górę jeśli jest mała.

Usuwamy nasiona i białe części.



Każdą z papryk wypełniamy gorącym farszem.



Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym bez pokrywy. Każdą z papryk posypujemy startym serem.



Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40 minut 

Przed wyjęciem z piekarnika polecam sprawdzić nożem czy papryka jest miękka.


I gotowe. Paprykę podajemy na ciepło. Jest przepyszna, bardzo polecam i życzę smacznego. 








1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko