Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Babie Lato. Ciasto jest po prostu wspaniałe. Składa się z biszkoptu, prażonych jabłek z galaretką cytrynową, podłużnych biszkoptów, kremu i prażonego słonecznika. To ciasto to poezja smaku, wszystkie warstwy współgrają ze sobą idealnie. Zapraszam Was gorąco po przepis.
Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
*używam szklanki 250ml
BISZKOPT
-3 jajka
-2 białka (z kremu)
-4 łyżki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 szkl mąki pszennej tortowej
MASA JABŁKOWA
-2 kg jabłek (można dać więcej)
-2 galaretki cytrynowe
KREM
-750ml mleka
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-0,5 szkl cukru
-200g masła
SŁONECZNIK
-50g masła
-2 łyżki cukru pudru
-3 łyżki mleka
-cukier waniliowy
-250g słonecznika
Na początek polecam zrobić bazę kremu
Do garnka dajemy mąkę pszenną tortową, ziemniaczaną, cukier, żółtka i mleko-wszystko mieszamy do połączenia i gotujemy do zgęstnienia mieszając by się nie przypaliło.
Powstały budyń studzimy.
BISZKOPT
5 białek (3+2 z kremu) ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy 4 łyżki cukru-miksujemy.
Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i wszystko delikatnie miksujemy.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut. Biszkopt studzimy.
JABŁKA
ok 2 kg (można dać więcej) dowolnych, najlepiej kwaskowych jabłek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 minut tak by zmiękły i zmieniły konsystencję.
Do gorących jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy żeby się rozpuściły.
Masę jabłkową chwilę studzimy tak by nie była wrząca, i wykładamy na biszkopt
Na jabłka wykładamy podłużne biszkopty.
Odkładamy do całkowitego wystudzenia.
KREM
Masło ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy ostudzony budyń.
Masło i budyń muszą być w tej samej temperaturze.
Krem wykładamy na biszkopty, ciasto wstawiamy do lodówki.
SŁONECZNIK
Na patelnię dajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy, mleko i podgrzewamy tak by się połączyły.
Następnie dodajemy ziarna słonecznika-mieszamy i smażymy aż ładnie się zezłocą.
Słonecznik studzimy-stwardnieje.
Następnie bryłki słonecznika dajemy np na ściereczkę i gnieciemy np wałkiem aby stał się sypki.
Posypujemy nim ciasto i gotowe
Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej cała noc by wszystko się "przegryzło"
Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, eleganckie. Smakuje po prostu wspaniale, na pewno każdego zachwyci. Polecam gorąco i życzę smacznego.
No dobra, masz mnie. Szukałam ciasta na weekend, ubieram się i lecę po jabłka. To musi być obłednie pyszne, jesli w połowie smakuje tak dobrze jak wyglądą ;)
OdpowiedzUsuńsmakuje nawet dużo lepiej jak wygląda, na pewno moja top lista ciast :) Polecam
UsuńBardzo mi się podoba cały przepis muszę go k
OdpowiedzUsuńCzy można użyć orzechów włoskich zamiast słonecznika? Dziękuję z góry za odpowiedź
OdpowiedzUsuńmożna ale polecam dac słonecznik
UsuńJuż zaczynam robić, wygląda obłędnie a smakuje zapewne jeszcze bardziej.
OdpowiedzUsuńZrobiłam 🙂 ciasto pycha tylko masa mi nie zastygała nie wiem co zrobiłam źle 🤔
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne. Robiłam je już kilka razy. Wszystkim smakuje.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo dobrze, sam chciałbym go spróbować.
OdpowiedzUsuńWidać że jest pyszne.
OdpowiedzUsuń