.

.

czwartek, 1 września 2022

Ciasto Babie Lato-z jabłkami, słonecznikiem-po prostu pyszne +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Babie Lato. Ciasto jest po prostu wspaniałe. Składa się z biszkoptu, prażonych jabłek z galaretką cytrynową, podłużnych biszkoptów, kremu i prażonego słonecznika. To ciasto to poezja smaku, wszystkie warstwy współgrają ze sobą idealnie. Zapraszam Was gorąco po przepis.









Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku




SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm

*używam szklanki 250ml


BISZKOPT

-3 jajka

-2 białka (z kremu)

-4 łyżki cukru

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1/2 szkl mąki pszennej tortowej



MASA JABŁKOWA

-2 kg jabłek (można dać więcej)

-2 galaretki cytrynowe


KREM

-750ml mleka

-3 łyżki mąki pszennej tortowej

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

-2 żółtka

-0,5 szkl cukru

-200g masła 


SŁONECZNIK

-50g masła

-2 łyżki cukru pudru

-3 łyżki mleka

-cukier waniliowy

-250g słonecznika 



Na początek polecam zrobić bazę kremu

Do garnka dajemy mąkę pszenną tortową, ziemniaczaną, cukier, żółtka i mleko-wszystko mieszamy do połączenia i gotujemy do zgęstnienia mieszając by się nie przypaliło.

Powstały budyń studzimy.



BISZKOPT


5 białek (3+2 z kremu) ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy 4 łyżki cukru-miksujemy.

Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i wszystko delikatnie miksujemy.



Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut. Biszkopt studzimy.




JABŁKA


ok 2 kg (można dać więcej) dowolnych, najlepiej kwaskowych jabłek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 minut tak by zmiękły i zmieniły konsystencję.




Do gorących jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy żeby się rozpuściły.

Masę jabłkową chwilę studzimy tak by nie była wrząca, i wykładamy na biszkopt



Na jabłka wykładamy podłużne biszkopty.



Odkładamy do całkowitego wystudzenia.


KREM


Masło ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy ostudzony budyń.

Masło i budyń muszą być w tej samej temperaturze.

Krem wykładamy na biszkopty, ciasto wstawiamy do lodówki.



SŁONECZNIK


Na patelnię dajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy, mleko i podgrzewamy tak by się połączyły.

Następnie dodajemy ziarna słonecznika-mieszamy i smażymy aż ładnie się zezłocą.



Słonecznik studzimy-stwardnieje.

Następnie bryłki słonecznika dajemy np na ściereczkę i gnieciemy np wałkiem aby stał się sypki.



Posypujemy nim ciasto i gotowe


Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej cała noc by wszystko się "przegryzło"



Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, eleganckie. Smakuje po prostu wspaniale, na pewno każdego zachwyci. Polecam gorąco i życzę smacznego.
















10 komentarzy:

  1. No dobra, masz mnie. Szukałam ciasta na weekend, ubieram się i lecę po jabłka. To musi być obłednie pyszne, jesli w połowie smakuje tak dobrze jak wyglądą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje nawet dużo lepiej jak wygląda, na pewno moja top lista ciast :) Polecam

      Usuń
  2. Bardzo mi się podoba cały przepis muszę go k

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć orzechów włoskich zamiast słonecznika? Dziękuję z góry za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  4. Już zaczynam robić, wygląda obłędnie a smakuje zapewne jeszcze bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam 🙂 ciasto pycha tylko masa mi nie zastygała nie wiem co zrobiłam źle 🤔

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto rewelacyjne. Robiłam je już kilka razy. Wszystkim smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda bardzo dobrze, sam chciałbym go spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Widać że jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko