Cześć Kochani, święta coraz bliżej, więc chcę Was dziś zaprosić na pyszne i wszystkim znane ciasteczka orzeszki. Robi się je za pomocą specjalnej formy, ja posiadam specjalną patelnię, która służy mi już wiele lat, i świetnie smaży orzeszki.
Orzeszki możecie przygotować z dowolnym kremem, ja tym razem polecam czekoladowo-orzechowy.
Zapraszam też na krótki film z przygotowaniem orzeszków
SKŁADNIKI
*z tych proporcji wchodzi dużo orzeszków na pewno ponad 40 sztuk
***używam szklanki 250ml***
SKŁADNIKI
-2 szkl mąki pszennej tortowej
-3 łyżki cukru
-75g rozpuszczonego masła
-1 jajko
-1 żółtko
-0,5 płaskiej łyżeczki sody
-1 łyżka śmietany
KREM
-100g masła
-2-3 kopiaste łyżki nutelli
-orzechy (ok 100g)
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką.
z ciasta formujemy małe kulki wielkości dużej borówki amerykańskiej.
***na początek polecam sobie zrobić kilka kulek, usmażyć je by sprawdzić czy są odpowiedniej wielkości do formy jaką posiadamy***
Jedyną trudnością w smażeniu orzeszków jest właśnie dopasowanie wielkości kulek z ciasta tak by nie były za duże.
Formę (w moim przypadku patelnię) bardzo dobrze nagrzewamy z dwóch stron, na małym palniku.
Następnie smarujemy olejem, wkładamy kulki ciasta, zamykamy i smażymy chwilę z każdej strony, gdy połówki orzeszków ładnie się przyrumienią są gotowe.
Wysypujemy je z formy i postępujemy tak z całym ciastem. Jeśli połówki orzeszków mają jakieś niedoskonałości można je przyciąć nożyczkami czy nożem.
Takie połówki można sobie przygotować wcześniej przed świętami i przechowywać w zamkniętym pudełku czy puszce.
KREM
Składniki na krem miksujemy razem, następnie jeśli jest luźny wstawiamy na chwilę do lodówki żeby zgęstniał.
Następnie nadziewamy nim połówki i sklejamy razem.
Gotowe orzeszki można oprószyć cukrem pudrem. Przechowujemy je w lodówce. Polecam bo są pyszne-idealne na święta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko