Cześć Kochani, witam Was serdecznie.
Dziś przychodzę do Was z propozycją kolejnego pysznego ciasta-ciasta serowo-malinowego z kajmakiem. Jest bardzo łatwe i po prostu wspaniałe. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremowej masy serowej gotowanej, herbatników przełożonych kajmakiem. Całość wieńczy galaretka z malinami (maliny można spokojnie zastąpić innymi owocami np truskawkami)
Ciasto smakuje rewelacyjnie, idealnie nada się na każdą okazję, pięknie wygląda. Zdecydowanie ląduje na mojej liście top ciast :)
Zapraszam po przepis
***zapraszam też na film z jego wykonaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
*używam szklanki 250ml
BISZKOPT
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-1,5 łyżki kakao
-3/4szkl mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 200g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- szklanka mleka 250ml
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
DODATKOWO
-2 paczki kakaowych herbatników (ok 500g)
-400g kajmaku
-ok 500g malin (użyłam mrożonych)
-3 szkl wrzątku (750ml)
-2 galaretki malinowe
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy chwilę. Dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-delikatnie mieszamy łyżką do połączenia
i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (25x35cm) Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 min do suchego patyczka, biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy.
MASA SEROWA
W miseczce mieszamy 250ml mleka, 2 budynie i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Do garnka dajemy masło i cukier-podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia,
dodajemy ser i jajka-dokładnie mieszamy do połączenia, zwiększamy ogień i wlewamy rozpuszczone budynie z mąką ziemniaczaną-mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
Gorącą masę serową wykładamy na biszkopt, następnie na wciąż gorącej masie układamy warstwę herbatników kakaowych, na nie wykładamy masę kajmakową.
(***by masa kajmakowa lepiej się rozsmarowywała polecam przełożyć ją z puszki do miski i po prostu zmieszać łyżką)
Na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników.
Ciasto przykrywamy ściereczką do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę
Do miski dajemy 750ml wrzątku, wsypujemy galaretki-dokładnie mieszamy.
Następnie studzimy. Do studzonej galaretki dajemy maliny (ja użyłam mrożonych) gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc tak by wszystko się stężało i smaki przegryzły.
Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne. Smakuje wspaniale, jego warstwy idealnie ze sobą się komponują-kwaskowość malin świetnie współgra ze słodyczą kajmaku, masa serowa jest kremowa-ciasto po prostu jest przepyszne, bardzo Wam je polecam na każdą okazję :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko