.

.

czwartek, 27 kwietnia 2023

Pyszne ciasto Król Lew z ryżem preparowanym, kremem i orzeszkami+FILM

 Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na kolejne przepyszne ciasto-ciasto które nazwałam Król Lew. Składa się z mięciutkiego kakaowego biszkoptu, kremu, ryżu preparowanego z kajmakiem. Posypane jest orzeszkami ziemnymi.










Smakuje i wygląda rewelacyjnie, idealnie nada się na każdą okazję. Zapraszam


Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 





SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm

używam szklanki 250ml



BISZKOPT

-6 jajek

-3/4 szkl cukru

-szkl mąki pszennej tortowej

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

-2,5 łyżki kakao


KREM

-1200ml mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-1 łyżka mąki pszennej 

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-250g masła 

-3/4 szkl cukru


RYŻ

-ok 100g ryżu preparowanego

-puszka masy kajmakowej 400g


DODATKOWO

-orzeszki ziemne solone lub nie 

-czekolada do polania ciasta ok 50g



Na początek polecam zrobić bazę kremu

do garnka dajemy mleko, cukier, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy dokładnie i gotujemy też mieszając żeby się nie przypaliło. Powstały budyń studzimy do temp pokojowej.




BISZKOPT

żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując stopniowo dodajemy cukier-miksujemy chwilę żeby się rozpuścił i zmniejszamy obroty-dodajemy żółtka-miksujemy.


Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-delikatnie mieszamy łyżką by nie zburzyć puszystości masy.



Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka.




Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.

Pierwszy z nich wkładamy do blaszki i lekko nasączamy kawą




KREM

Masło 250g w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy budyń też w temp pokojowej.



RYŻ

Masę kajmakową 400g przekładamy do miski, mieszamy łyżką tak by zmienić jej konsystencję na bardziej płynną. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy tak by pokrył się masą



Na pierwszy spód biszkoptowy nasączony kawą wykładamy 1/3 kremu, delikatnie rozsmarowujemy i wykładamy na niego ryż, dociskamy np łyżką by ciasno przylegał do kremu, i wykładamy znów 1/3 kremu




Na krem dajemy drugi biszkopt, nasączamy go lekko kawą, smarujemy resztą kremu i ciasto posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi solonymi lub nie. Można ciasto polać jeszcze czekoladą robiąc cienkie niteczki z rozpuszczonej czekolady.





Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.











Następnego dnia pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, podzielne. ładnie wygląda i świetnie smakuje. Polecam serdecznie, idealnie nada się na każdą okazję





2 komentarze:

  1. Niestety biszkopt kakaowy nie urósł pomimo trzymania się podanego przez Panią przepisu. Szkoda. Bo miała to być niespodzianka Imieninowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam,bardzo dobry tylko dałam orzechy włoskie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko