.

.

czwartek, 21 marca 2024

Kakaowa babka wielkanocna z lukrem maślanym-HIT wilgotna, mięciutka, delikatna-najlepsza +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejną babkę wielkanocną-po prostu najlepszą. Jest wilgotna, delikatna, przepyszna, długo zachowuje świeżość. Jeśli nie macie ulubionego przepisu na babkę to ten na pewno nim zostanie. Babka swój smak i delikatność zawdzięcza dodatkowi powideł śliwkowych.

Polecam gorąco nie zawiedziecie się-jest idealna :) 








Zapraszam na film z jej przygotowaniem



SKŁADNIKI

*proporcje na dużą babkę, moja forma ma 23cm u góry

BABKA 

2 szklanki maki tortowej (szklanka 250ml)

3/4 szkl cukru

3 jajka

125ml  oleju

250ml mleka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

3 łyżki powideł śliwkowych


LUKIER MAŚLANY

1 szkl cukru pudru

3 duże łyżki rozpuszczonego masła 

1 łyżka mleka



Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę-trzeba to robić dość długo.



Dodajemy olej, mleko, sodę, mąkę, kakao, powidła i wszystko miksujemy na gładkie ciasto.

Formę na babkę smarujemy np margaryną i dokładnie wysypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto 



 wstawiamy do nagrzanego do 10 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40-45 min do suchego patyczka.

Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. 



Upieczoną babkę wyciągamy z formy i studzimy




Możemy polać ją np czekoladą mleczną, białą, lukrem cytrynowym czy lukrem maślanym

LUKIER masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy mleko i cukier puder-stopniowo aż do uzyskania gęstej konsystencji



Babkę polewamy lukrem, możemy posypać np posypką, orzechami i gotowe :) 









Przechowujemy albo w lodówce albo pod okryciem. Jest wilgotna i długo zachowuje świeżość.

Na prawdę polecam, jest przepyszna :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko