Cześć Kochani, jako że Wielkanoc niebawem zapraszam Was dziś na pyszną, łatwą babkę drożdżową z powidłami. Babkę robi się bardzo ciekawie, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam
Zapraszam też na film z jej przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
Proporcje na dużą formę (moja ma u góry 23cm)
CIASTO
-400g-500g mąki pszennej tortowej+do podsypania
-125ml ciepłego nie gorącego mleka
-2 jajka
-30g świeżych drożdży
-0,5 szkl cukru
-50g masła
DODATKOWO
-powidła śliwkowe
-czekolada do polania
-orzechy do posypania
Do miski dajemy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i troszkę mąki-mieszamy do rozpuszczenia drożdży-odkładamy do napuszenia.
W misce mieszamy lub ubijamy mikserem jajka z cukrem, masło rozpuszczamy i studzimy.
Do podrośniętych drożdży dodajemy jajka z cukrem-mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę-ja wyrabiam ciasto robotem z hakiem, można rękami.'
Gdy zacznie gęstnieć dodajemy masło-wyrabiamy aż zacznie odchodzić od miski.
Zostawiamy na 30 min do podrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
Wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy powidłami (powidła możecie zastąpić np marmoladą, dżemem, kremem czekoladowym) zwijamy jak roladę, kroimy na plasterki, plasterkami wykładamy formę posmarowaną tłuszczem i dokładnie posypaną bułką tartą. Odkładamy na 15 minut do napuszenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 45 minut
po wyjęciu z piekarnika polecam sprawdzić nożem lub patyczkiem czy jest upieczona-wbity nóż musi być suchy nie może na nim być surowego ciasta-jak jest-pieczemy dłużej.
Babkę wyciągamy z formy, studzimy, polewamy czekoladą lub lukrem i posypujemy orzechami lub posypką.
I gotowe :) Polecam serdecznie, babka ładnie wygląda i super smakuje. Ma w przekroju niteczki z powideł :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko