.

.

niedziela, 21 lipca 2024

Najlepsze ogórki konserwowe na zimę-pyszne, chrupiące-bardzo łatwe do zrobienia+FILM

 Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na pyszne ogórki konserwowe na zimę-super przepis. Co roku przygotowuję duże ilości takich ogórków. Świetnie nadają się do obiadu czy jako przekąska, dodatek do dań

Smakują rewelacyjnie, są chrupiące, polecam i zapraszam :)






zapraszam też na film



SKŁADNIKI

zalewy starcza na ok 4 słoiki o poj 700ml (jeśli chcecie więcej oczywiście zwiększamy proporcje)

ZALEWA

-1 litr wody
-175ml octu spirytusowego 10%
-3/4 szkl cukru
-1,5 łyżki soli

PRZYPRAWY I DODATKI

-korzeń chrzanu
-koper (najlepiej z kwiatostanem)
-marchew
-liście laurowe
-ziele angielskie
-gorczyca biała


i oczywiście ogórki najlepiej z własnej uprawy albo z pewnego źródła, bez nawozów-takie najlepiej się przechowują, nie miękną


Zalewa
składniki na zalewę dajemy do garnka, stawiamy na gazie i zagotowujemy-tylko do momentu lekkiego bulgotania-nie gotujemy długo
Wyłączamy ogień, odkładamy zalewę na ok 20 minut o przestudzenia żeby nie była wrząca.




Słoiki myjemy, do każdego słoika dajemy przyprawy -ja do słoików 700ml dawałam po kilka cienkich plasterków marchewki, kilka kulek ziela angielskiego, po 1 dużym liściu laurowym, pół łyżki gorczycy, gałązkę kopru najlepiej z kwiatostanem, po małym kawałku chrzanu


Następnie ciasno wkładamy umyte ogórki, zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy.



PASTERYZACJA

Ja użyłam dużego garnka o grubym do którego weszły mi 4 słoiki
Na dno garnka dajemy np ręcznik papierowy lub ściereczkę, układamy słoiki, zalewamy wodą do ok połowy wysokości i stawiamy na ogniu, gdy woda zacznie bulgotać gotujemy jeszcze ok 7 minut



Wyciągamy i studzimy i możemy wynieść do piwnicy czy spiżarni. Ogórki powinny postać minimum 7-14 dni

Są pyszne, chrupiące, bardzo gorąco polecam Wam ten przepis :)







2 komentarze:

  1. Hmmm, generalnie "specjalizuję się" w ogórkach kiszonych a nie konserwowych (robiąc je nie w słoikach tylko w pięciolitrowych butelkach po wodzie), bo też i je preferuję, ale może w tym roku zrobię kilka słoików konserwowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, konserwowe też są super :) a co roku zapełniam piwnicę zarówno kiszonymi jak i konserwowymi :) Chociaż kiszone robię w słoikach, plastik mnie nie przekonuje :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko