.

.

czwartek, 25 lipca 2024

Ciasto Wiśniowa Pianka z kremem i galaretką-pyszne i efektowne ciasto +FILM

 Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją pysznego ciasta :) 

Tym razem to ciasto Wiśniowa Pianka. Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie,  z kremem, pianką z dodatkiem wiśni/czereśni z biszkoptami i galaretką. Jest łatwe i zachwyca smakiem 






Zapraszam serdecznie też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm


BISZKOPT KAKAOWY

-4 jajka

-0,5 szkl cukru

-0,5 szkl mąki pszennej tortowej (75g)

-1,5 łyżki kakao

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


KREM

-750ml mleka

-2 budynie śmietankowe po 40g sztuka

-1 łyżka mąki pszennej tortowej

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-3/4 szkl cukru (165g)

-200g masła


PIANKA

-ok 400g wiśni lub czereśni

-500ml śmietanki 30%

-1 galaretka wiśniowa 

-125ml wrzątku

-łyżka żelatyny

-2 łyżki cukru pudru

-łyżka soku z cytryny

-łyżka wody


DODATKOWO

-okrągłe biszkopty

-troszkę mleka

-2 galaretki wiśniowe



BISZKOPT


Białka ubijamy, do ubitych stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-delikatnie mieszamy



Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia  i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut



studzimy


KREM


Budynie, mąki i cukier mieszamy w 250ml mleka, resztę czyli 500ml wlewamy do garnka i zagotowujemy.

Budynie i mąki i cukier rozpuszczone  w mleku wylewamy na gotujące się mleko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.



Masło w temp pokojowej ucieramy i stopniowo dodajemy budyń.

Powstały krem wykładamy na biszkopt.



PIANKA

Wydrylowane wiśnie/czereśnie dajemy do garnka, dodajemy łyżkę soku z cytryny i łyżkę wody-gotujemy studzimy i blendujemy



Galaretkę z łyżka żelatyny rozpuszczamy w 125ml wrzątku, chwilę studzimy i dodajemy do zblendowanych wiśni



Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy wiśnie i chwilę miksujemy.

Wykładamy na krem i wstawiamy do lodówki żeby zaczęła tężeć.




Gdy pianka się zetnie wykładamy na nią biszkopty, które zanurzamy lekko w mleku.



Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, tężejące wykładamy na biszkopty 



Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.


I gotowe :) Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda , bardzo polecam :) 











1 komentarz:

  1. Galaretka to moja ulubiona, więc nie mogę się doczekać wykonu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko