Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją pysznego ciasta :)
Tym razem to ciasto Wiśniowa Pianka. Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kremem, pianką z dodatkiem wiśni/czereśni z biszkoptami i galaretką. Jest łatwe i zachwyca smakiem
Zapraszam serdecznie też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
BISZKOPT KAKAOWY
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-0,5 szkl mąki pszennej tortowej (75g)
-1,5 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
-750ml mleka
-2 budynie śmietankowe po 40g sztuka
-1 łyżka mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-3/4 szkl cukru (165g)
-200g masła
PIANKA
-ok 400g wiśni lub czereśni
-500ml śmietanki 30%
-1 galaretka wiśniowa
-125ml wrzątku
-łyżka żelatyny
-2 łyżki cukru pudru
-łyżka soku z cytryny
-łyżka wody
DODATKOWO
-okrągłe biszkopty
-troszkę mleka
-2 galaretki wiśniowe
BISZKOPT
Białka ubijamy, do ubitych stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-delikatnie mieszamy
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut
studzimy
KREM
Budynie, mąki i cukier mieszamy w 250ml mleka, resztę czyli 500ml wlewamy do garnka i zagotowujemy.
Budynie i mąki i cukier rozpuszczone w mleku wylewamy na gotujące się mleko mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.
Masło w temp pokojowej ucieramy i stopniowo dodajemy budyń.
Powstały krem wykładamy na biszkopt.
PIANKA
Wydrylowane wiśnie/czereśnie dajemy do garnka, dodajemy łyżkę soku z cytryny i łyżkę wody-gotujemy studzimy i blendujemy
Galaretkę z łyżka żelatyny rozpuszczamy w 125ml wrzątku, chwilę studzimy i dodajemy do zblendowanych wiśni
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy wiśnie i chwilę miksujemy.
Wykładamy na krem i wstawiamy do lodówki żeby zaczęła tężeć.
Gdy pianka się zetnie wykładamy na nią biszkopty, które zanurzamy lekko w mleku.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, tężejące wykładamy na biszkopty
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.
I gotowe :) Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda , bardzo polecam :)
Galaretka to moja ulubiona, więc nie mogę się doczekać wykonu.
OdpowiedzUsuń