.

.

czwartek, 13 listopada 2025

HIT! Lekkie jak chmurka CIASTO CASSIS śmietankowe z kakaową bezą, pyszne i proste +FILM

 Cześć kochani, na zewnątrz szaro, buro, nic się nie chce, mnie dodatkowo dopadły problemy zdrowotne, więc aby sobie poprawić humor zapraszam Was na kolejny hicior którego musicie spróbować, pyszne ciasto Cassis. Co to za ciasto? bo jego nazwa niewiele mówi, to niezwykle leciutkie ciasto na kakaowym biszkopcie, z dżemem porzeczkowym, lekkim jak chmurka kremem śmietankowym i chrupiącą bezą kakaowa Całość pięknie wygląda, ciasto jest bardzo eleganckie, nieziemsko leciutkie. wszystkie smaki się tu idealnie uzupełniają









Zdecydowanie jedno z pyszniejszych ciast, jego przygotowanie nie jest trudne, zapraszam i bardzo polecam 


Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI 

blaszka 25x35cm, używam szkl 250ml

BISZKOPT


-3 jajka L

-5 żółtek (białka odkładamy do bezy)

-0,5 szkl cukru

-0,5 szkl mąki pszennej tortowej

-1,5 łyżki kakao

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


KREM 

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-500g serka śmietankowego lub mascarpone

-1,5 łyżki żelatyny 

-125ml wrzątku

-3/5 szkl cukru pudru 


*zamiast żelatyny można dać 2 śmietan fixy


BEZA 


-5 białek

-szklanka cukru

-łyżka soku z cytryny

-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 

-1 łyżka kakao


DODATKOWO

-dżem porzeczkowy-kilka łyżek 



białka ubijamy, następnie stopniowo dodajemy cukier 

zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka 3+5(5 białek odkładamy do bezy)

przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy

przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.



Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 min-studzimy



KAKAOWA BEZA


5 białek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia

gdy piana jest gęsta, ciężka, gładka dodajemy sok z cytryny lub ocet i mąkę ziemniaczaną 

na koniec dodajemy kakao




przekładamy do blaszki 25x35cm i 

wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i suszymy ok 45 min 

studzimy



*jeśli używamy żelatynę to wcześniej ją rozpuszczamy i studzimy, śmietankę ubijamy z cukrem pudrem 

dodajemy serek

na koniec ostudzoną żelatynę lub śmietan fixy 

biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowym




wykładamy masę, i na mase dajemy beze-lekko dociskamy 




ciasto wstawiamy do lodówki minimum na kilka godzin żeby wszystko się stężało i namiękło I gotowe, jest bardzo leciutkie, delikatne jak puch, pięknie się kroi, wspaniale smakuje, smaki tutaj idealnie się uzupełniają, ciasto pasuje na każdą okazję polecam 













2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko