Cześć kochani, na zewnątrz szaro, buro, nic się nie chce, mnie dodatkowo dopadły problemy zdrowotne, więc aby sobie poprawić humor zapraszam Was na kolejny hicior którego musicie spróbować, pyszne ciasto Cassis. Co to za ciasto? bo jego nazwa niewiele mówi, to niezwykle leciutkie ciasto na kakaowym biszkopcie, z dżemem porzeczkowym, lekkim jak chmurka kremem śmietankowym i chrupiącą bezą kakaowa Całość pięknie wygląda, ciasto jest bardzo eleganckie, nieziemsko leciutkie. wszystkie smaki się tu idealnie uzupełniają
Zdecydowanie jedno z pyszniejszych ciast, jego przygotowanie nie jest trudne, zapraszam i bardzo polecam
Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
blaszka 25x35cm, używam szkl 250ml
BISZKOPT
-3 jajka L
-5 żółtek (białka odkładamy do bezy)
-0,5 szkl cukru
-0,5 szkl mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-500g serka śmietankowego lub mascarpone
-1,5 łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
-3/5 szkl cukru pudru
*zamiast żelatyny można dać 2 śmietan fixy
BEZA
-5 białek
-szklanka cukru
-łyżka soku z cytryny
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
DODATKOWO
-dżem porzeczkowy-kilka łyżek
białka ubijamy, następnie stopniowo dodajemy cukier
zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka 3+5(5 białek odkładamy do bezy)
przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy
przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 min-studzimy
KAKAOWA BEZA
5 białek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia
gdy piana jest gęsta, ciężka, gładka dodajemy sok z cytryny lub ocet i mąkę ziemniaczaną
na koniec dodajemy kakao
przekładamy do blaszki 25x35cm i
wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i suszymy ok 45 min
studzimy
*jeśli używamy żelatynę to wcześniej ją rozpuszczamy i studzimy, śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
dodajemy serek
na koniec ostudzoną żelatynę lub śmietan fixy
biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowym
wykładamy masę, i na mase dajemy beze-lekko dociskamy
ciasto wstawiamy do lodówki minimum na kilka godzin żeby wszystko się stężało i namiękło I gotowe, jest bardzo leciutkie, delikatne jak puch, pięknie się kroi, wspaniale smakuje, smaki tutaj idealnie się uzupełniają, ciasto pasuje na każdą okazję polecam





Super ciasto
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuń