Cześć Kochani, coraz bliżej święta, więc dziś ciasto w takim troszkę świątecznym klimacie, co nie znaczy, że nie można go zrobić poza świętami, o czym mowa? Mowa o przepysznym, mięciutkim serniku Snickers. Jest to w zasadzie kumulacja kilku ciast-bo mamy spody miodowe, masę serową, orzechy, kajmak. czyi sernik, miodownik, orzechowiec w jednym . Ciasto smakuje wspaniale, jest łatwe i pięknie wygląda, idealne na rodzinne spotkania, uroczystości czy na święta, zapraszam i na prawdę bardzo je polecam, zdecydowanie top lista ciast :)
zapraszam też na film i mój kanał yt
BLASZKA 25x35cm, używam szklanki 250ml
CIASTO
-3 jajka
-3 szkl mąki pszennej tortowej 450 i trochę do podsypania
-3/4 szkl cukru ok 180g
-5 łyżek miodu
-1,5 łyżeczki sody
-100g masła lub margaryny
MASA SEROWA
- 200g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- szklanka mleka 250ml
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
ORZECHY
-ok 400g orzechów włoskich
-3 kopiaste łyżi cukru pudru
-2 łyżki miodu
-5 łyżek mleka
-ok 50g masła
SPODY MIODOWO ORZECHOWE
składniki na ciasto dajemy do miski-zagniatamy rękami lub robotem z hakiem
ciasto dzielimy na 3 części, wkładamy do lodówki na czas przygotowania orzechów
ORZECHY
OK 400g orzechów siekamy drobno
na patelni rozpuszczamy masło-dodajemy miód, cukier puder i mleko
dodajemy orzechy i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia
pierwszą część ciasta wałkujemy
przekładamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy połowę orzechów
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia
drugą część przygotowujemy tak samo, trzecią część ciasta pieczemy bez orzechów
MASA SEROWA
budynie mieszamy z 250ml mleka
do garnka dajemy masło i cukier
rozpuszczamy na małym ogniu
dodajemy ser
wciąż gotując na małym ogniu dodajemy jajka, mieszamy
zwiększamy ogień i dodajemy budynie z mlekiem-mieszamy gotując do zgęstnienia
na pierwszy spód z orzechami dajemy połowę gorącej masy serowej
przykrywamy drugim spodem z orzechami
wykładamy resztę masy serowej
przykrywamy trzecim spodem-tym bez orzechów
przykrywamy ściereczką i studzimy
na koniec smarujemy kajmakiem i posypujemy orzechami
ciasto powinno przed krojeniem postać w lodówce minimum całą noc by wszystko się przegryzło, stężało i namiękło.. Przepięknie się kroi, jest wysokie, bardzo eleganckie a smakuje po prostu wspaniale
Dzień Dobry Pani Kasiu bardzo dziękuję za przepis na ten placuszek mniam mniam aż ślinka 🤤 leci pozdrawiam serdecznie Panią życząc MIŁEJ 1 NIEDZIELI ADWENTU
OdpowiedzUsuń