.

.

czwartek, 20 listopada 2025

HIT 🔥 SERNIK SNICKERS-miodowy, z orzechami i kajmakiem HIT na święta i nie tylko +FILM

 Cześć Kochani, coraz bliżej święta, więc dziś ciasto w takim troszkę świątecznym klimacie, co  nie znaczy, że nie można go zrobić poza świętami, o czym mowa? Mowa o przepysznym, mięciutkim serniku Snickers. Jest to w zasadzie kumulacja kilku ciast-bo mamy spody miodowe, masę serową, orzechy, kajmak.  czyi sernik, miodownik, orzechowiec w jednym . Ciasto smakuje wspaniale, jest łatwe i pięknie wygląda, idealne na rodzinne spotkania, uroczystości czy na święta, zapraszam i na prawdę bardzo je polecam, zdecydowanie top lista  ciast :) 


zapraszam też na film i mój kanał yt





BLASZKA 25x35cm, używam szklanki 250ml 


CIASTO

-3 jajka

-3 szkl mąki pszennej tortowej 450 i trochę do podsypania

-3/4 szkl cukru ok 180g

-5 łyżek miodu

-1,5 łyżeczki sody

-100g masła lub margaryny



MASA SEROWA

- 200g masła

- 1 kg sera z wiaderka

- szklanka mleka 250ml

- 3 jajka

- 3/4 szkl cukru

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka


ORZECHY


-ok 400g orzechów włoskich

-3 kopiaste łyżi cukru pudru

-2 łyżki miodu

-5 łyżek mleka 

-ok 50g masła


SPODY MIODOWO ORZECHOWE

składniki na ciasto dajemy do miski-zagniatamy rękami lub robotem z hakiem




ciasto dzielimy na 3 części, wkładamy do lodówki na czas przygotowania orzechów


ORZECHY


OK 400g orzechów siekamy drobno

na patelni rozpuszczamy masło-dodajemy  miód, cukier puder i mleko

dodajemy orzechy i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia




pierwszą część ciasta wałkujemy

przekładamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy połowę orzechów

wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia

drugą część przygotowujemy tak samo, trzecią część ciasta pieczemy bez orzechów



MASA SEROWA 


budynie mieszamy z 250ml mleka


do garnka dajemy masło i cukier

rozpuszczamy na małym ogniu

dodajemy ser

wciąż gotując na małym ogniu dodajemy jajka, mieszamy

zwiększamy ogień i dodajemy budynie z mlekiem-mieszamy gotując do zgęstnienia 


na pierwszy spód z orzechami dajemy połowę gorącej masy serowej



przykrywamy drugim spodem z orzechami

wykładamy resztę masy serowej



przykrywamy trzecim spodem-tym bez orzechów



przykrywamy ściereczką i studzimy

na koniec smarujemy kajmakiem i posypujemy orzechami



ciasto powinno przed krojeniem postać w lodówce minimum całą noc by wszystko się przegryzło, stężało i namiękło.. Przepięknie się kroi, jest wysokie, bardzo eleganckie a smakuje po prostu wspaniale

















1 komentarz:

  1. Dzień Dobry Pani Kasiu bardzo dziękuję za przepis na ten placuszek mniam mniam aż ślinka 🤤 leci pozdrawiam serdecznie Panią życząc MIŁEJ 1 NIEDZIELI ADWENTU

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko