.

.

czwartek, 2 kwietnia 2015

Pierniczki wielkanocne, przepyszne :-)

Witam Kochani :-)

Święta już za kilka dni, w domu masa zajęć-sprzątanie, gotowanie, pieczenie.

Ja jednak w tym roku tak sobie wszystko zorganizowałam, że dzień dzisiejszy poświeciłam na pierniczenie.

Bardzo lubię pierniki, dlatego nie mogło ich zabraknąć też w te święta. 

Tym razem jednak zrobiłam pierniczki według tego przepisu : http://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-przepis-ii   



Muszę przyznać, że spełnił on moje oczekiwania, ponieważ w tym roku chciałam zrobić pierniczki twarde, takie do chrupania :-) te takie są, i są pyszne.


Ciasto zagniata się dość ciężko, ale w końcu przyjmuje ono pożądany kształt. 

Dobrze się wałkuje, i pierniczki fajnie się wykrawają. 
Ja korzystałam z gotowych foremek jak również z papierowych szablonów, które sobie przygotowałam wcześniej. Z szablonów wycinałam głównie duże zajączki.



Jeśli lubicie twarde pierniczki to bardzo Wam polecam ten przepis, są pyszne.


No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:


-550 g mąki pszennej
-200 g miodu 
-100 g cukru pudru
-120 g masła
-1 jajko
-szczypta  sody oczyszczonej
-1,5 łyżki przyprawy do piernika
-3 łyżeczki kakao

Masło wraz z miodem rozpuszczamy. Następnie studzimy.



wyrabiamy ciasto ,następnie wałkujemy je dość cienko, 3 mm

Wykrawamy kształty


Pierniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni około 7-10 minut


Studzimy, dekorujemy i gotowe.



Ja dekorowałam lukrem królewskim-czyli tym na bazie białka


Białko wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny miksujemy na małych obrotach, dodajemy około 1 szklankę cukru pudru, potem dodajemy jeszcze trochę by lukier się nie rozpływał, musi mieć gęstą konsystencję. Jak weźmiecie patyczek i zrobicie wzorek to nie może on się rozlewać.



Do dekorowania pierniczków używałam zwykłego woreczka strunowego. Dajemy do niego lukier, wycinamy malutką dziureczkę na rogu i dekorujemy :-)



Ja totalnie nie mam zdolności, ale jestem zadowolona ze swoich pierniczków :-) 









Proste, i PYSZNE :-)


POLECAM!!!

SMACZNEGO






2 komentarze:

  1. Piekłam te pierniki dzisiaj i muszę przyznać, że są rewelacyjne. Nie wiem czy dotrwają do jutra :-) Twoje są śliczne, zwłaszcza te duże zajączki i te z napisem alleluja
    Dziękuję Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast cukru pudru zmiksowałam daktyle i zamiast zwykłej mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą i są przepyszne! Polecam serdecznie, piekłam około 9 minut każdą blachę:)

    OdpowiedzUsuń