Święta już za kilka dni, w domu masa zajęć-sprzątanie, gotowanie, pieczenie.
Ja jednak w tym roku tak sobie wszystko zorganizowałam, że dzień dzisiejszy poświeciłam na pierniczenie.
Bardzo lubię pierniki, dlatego nie mogło ich zabraknąć też w te święta.
Tym razem jednak zrobiłam pierniczki według tego przepisu : http://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-przepis-ii
Muszę przyznać, że spełnił on moje oczekiwania, ponieważ w tym roku chciałam zrobić pierniczki twarde, takie do chrupania :-) te takie są, i są pyszne.
Ciasto zagniata się dość ciężko, ale w końcu przyjmuje ono pożądany kształt.
Dobrze się wałkuje, i pierniczki fajnie się wykrawają.
Ja korzystałam z gotowych foremek jak również z papierowych szablonów, które sobie przygotowałam wcześniej. Z szablonów wycinałam głównie duże zajączki.
Jeśli lubicie twarde pierniczki to bardzo Wam polecam ten przepis, są pyszne.
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI:
-550 g mąki pszennej
-200 g miodu
-100 g cukru pudru
-120 g masła
-1 jajko
-szczypta sody oczyszczonej
-1,5 łyżki przyprawy do piernika
-3 łyżeczki kakao
Masło wraz z miodem rozpuszczamy. Następnie studzimy.
wyrabiamy ciasto ,następnie wałkujemy je dość cienko, 3 mm
Wykrawamy kształty
Pierniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni około 7-10 minut
Studzimy, dekorujemy i gotowe.
Ja dekorowałam lukrem królewskim-czyli tym na bazie białka
Białko wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny miksujemy na małych obrotach, dodajemy około 1 szklankę cukru pudru, potem dodajemy jeszcze trochę by lukier się nie rozpływał, musi mieć gęstą konsystencję. Jak weźmiecie patyczek i zrobicie wzorek to nie może on się rozlewać.
Do dekorowania pierniczków używałam zwykłego woreczka strunowego. Dajemy do niego lukier, wycinamy malutką dziureczkę na rogu i dekorujemy :-)
Ja totalnie nie mam zdolności, ale jestem zadowolona ze swoich pierniczków :-)
Proste, i PYSZNE :-)
POLECAM!!!
SMACZNEGO
Piekłam te pierniki dzisiaj i muszę przyznać, że są rewelacyjne. Nie wiem czy dotrwają do jutra :-) Twoje są śliczne, zwłaszcza te duże zajączki i te z napisem alleluja
OdpowiedzUsuńDziękuję Ania
Zamiast cukru pudru zmiksowałam daktyle i zamiast zwykłej mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą i są przepyszne! Polecam serdecznie, piekłam około 9 minut każdą blachę:)
OdpowiedzUsuńPierniczki z białą polewą wyglądają bardzo pięknie! ; )
OdpowiedzUsuń