Jest to idealna przekąska do piwa, czy na obiad -podawana z barszczem czerwonym.
Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, mięciutkie i świetnie się z nim pracuje.
Całość jest pyszna :-)
No to zaczynamy:
CIASTO:
-250g białego sera chudego
-8 łyżek mleka
-7 łyżek oleju
-1 jajko
-1 łyżka cukru
-1 łyżeczka, płaska soli
-40 dag mąki , i trochę do podsypowania
-3 dag świeżych drożdży
+ 1 jajko do smarowania pierożków
-troszkę bazylii do posypywania pierożków
Ser biały wraz z mlekiem i olejem ucieramy na gładką masę.
Następnie dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły.
Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne.
Następnie ciasto wkładamy do miski i odkładamy w CIEPŁE miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
FARSZ
(jeśli chodzi o farsz to możemy przygotować pierożki według własnego uznania, mogą być z serem i szynką, z mięsem, z grzybami, z kapustą i grzybami to już zależy od Was)
Ja pierożki piekłam z mięsnym farszem z dodatkiem pieczarek, pyszne :-)
-0,5 kg mięsa (może być szynka wieprzowa, karkówka, łopatka)
-2 małe cebule
-3 ząbki czosnku
-troszkę wegety, pieprzu do smaku
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-250 g pieczarek
-łyżka masła
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,wlewamy troszkę oleju i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
Mięso studzimy i mielimy wraz z cebulką i czosnkiem.
Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle.
Dodajemy do mięsa.
Całość doprawiamy wedle uznania, ja używałam pieprzu i wegety, można dodać inne przyprawy.
Dodajemy też 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wyrabiamy ręką.
I farsz gotowy, warto spróbować troszkę czy nam smakuje, i ewentualnie doprawić.
Gdy ciasto urośnie, przerabiamy je, i odrywamy kawałek, wałkujemy dość cienko, i kroimy na kwadraty, jeśli chcecie pierożki trójkątne, lub na koła, jeśli pół okrągłe.
Na środek dajemy trochę farszu i składamy na pół, brzegi sklejamy dokładnie, i mozemy zrobić widelcem wzorek-fajnie wygląda.
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,i zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i lekko posypujemy bazylią, oczywiście jeśli nie chcecie -nie trzeba tego robić ;-)
Pierożki pieczemy w temperaturze 170 stopni na złoty kolor, około 10-12 minut.
I gotowe. Pierożki są pyszne, mięciutkie ;-)
polecam i życzę smacznego!!!
mniam mniam, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńjasne, że tak :-)
UsuńPierożki przepyszne. Mój pięcioletni Synek co weekend o nie prosi ♥️ polecam przepis z całego serca ☺️
OdpowiedzUsuń