.

.

środa, 15 kwietnia 2015

Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami

Witam, dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na pyszne pieczone pierożki z mięsnym farszem. 
Jest to idealna przekąska do piwa, czy na obiad -podawana z barszczem czerwonym. 

Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, mięciutkie i świetnie się z nim pracuje. 
Całość jest pyszna :-)


No to zaczynamy:

CIASTO:

-250g białego sera chudego
-8 łyżek mleka
-7 łyżek oleju
-1 jajko
-1 łyżka cukru
-1 łyżeczka, płaska soli
-40 dag mąki , i trochę do podsypowania
-3 dag świeżych drożdży

+ 1 jajko do smarowania pierożków
-troszkę bazylii do posypywania pierożków

Ser biały wraz z mlekiem i olejem ucieramy na gładką masę. 

Następnie dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły.

Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne.

Następnie ciasto wkładamy do miski i odkładamy w CIEPŁE miejsce do wyrośnięcia. 
Ciasto musi podwoić swoją objętość.

FARSZ

(jeśli chodzi o farsz to możemy przygotować pierożki według własnego uznania, mogą być z serem i szynką, z mięsem, z grzybami, z kapustą i grzybami to już zależy od Was)

Ja pierożki piekłam z mięsnym farszem z dodatkiem pieczarek, pyszne :-)

-0,5 kg mięsa (może być szynka wieprzowa, karkówka, łopatka)
-2 małe cebule
-3 ząbki czosnku
-troszkę wegety, pieprzu do smaku
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-250 g pieczarek

-łyżka masła


Mięso kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojoną cebulkę i czosnek,wlewamy troszkę oleju i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.

Mięso studzimy i mielimy wraz z cebulką i czosnkiem.

Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle. 

Dodajemy do mięsa. 
Całość doprawiamy wedle uznania, ja używałam pieprzu i wegety, można dodać inne przyprawy.
Dodajemy też 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość  dokładnie wyrabiamy ręką. 


I farsz gotowy, warto spróbować troszkę czy nam smakuje, i ewentualnie doprawić.


Gdy ciasto urośnie, przerabiamy je, i odrywamy kawałek, wałkujemy dość cienko, i kroimy na kwadraty, jeśli chcecie pierożki trójkątne, lub na koła, jeśli pół okrągłe.

Na środek dajemy trochę farszu i składamy na pół, brzegi sklejamy dokładnie, i mozemy zrobić widelcem wzorek-fajnie wygląda.


Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,i zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i lekko posypujemy bazylią, oczywiście jeśli nie chcecie -nie trzeba tego robić ;-)


Pierożki pieczemy w temperaturze 170 stopni na złoty kolor, około 10-12 minut.

I gotowe. Pierożki są pyszne, mięciutkie ;-)




polecam i życzę smacznego!!!


3 komentarze: