Z babeczkami zawsze jest sporo roboty, ale warto.
Babeczki składają się z kruchego ciasta, wypełnione są masą, następnie owocami i wszystko polane jest galaretką.
Są bardzo łatwe w przygotowaniu, zawsze wychodzą, ładnie wyglądają.
Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego 24 babeczki :-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI
CIASTO:
-2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej
-3/4 kostki margaryny
-2,5 szklanki mąki tortowej
-1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka)
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 żółtka
-szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na początku może się trudno zagniatać, ale po chwili pięknie się uformuje, będzie gładkie :-)
Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni.
Wyklejamy ciastem foremki, cienko.
Następnie nakłuwamy ciasto.
Babeczki pieczemy na złoty kolor, około 10 minut.
Wyciągamy z foremek, studzimy.
MASA:
Masę robimy wedle uznania, ja robiłam klasyczną, budyniową.
-3 szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-4 żółtka
-2 łyżki mąki
-2 małe budynie
-1 cukier waniliowy
*dodatkowo margarynę 1 szt
2 szklanki mleka zagotowujemy, podane składniki miksujemy na gładką masę, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń.
Studzimy. Margarynę ucieramy na pulchną masę, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy.
I pyszna masa gotowa :-)
DODATKI:
-owoce wedle uznania
Ja używałam winogrono ciemne około 20 dag, 1 banan duży, 250g truskawek :-)
-galaretka truskawkowa
Wszystko kroimy na małe kawałki. Jeśli nie chcecie by banan ściemniał pokropcie go sokiem z cytryny.
Babeczki wypełniamy kremem, układamy owoce, polewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy do lodówki i gotowe :-)
Troszkę czasochłonne, ale łatwe, i przede wszystkim -PYSZNE :-)
POLECAM
SMACZNEGO!!!
Ale bym zjadła taką babeczkę ze świeżymi owocami :D
OdpowiedzUsuń