.

.

piątek, 3 kwietnia 2015

puszysta, wilgotna babka wielkanocna, prosta, pyszna, dwukolorowa

Witam Kochani tego piątkowego wieczora. 

Dziś Wielki Piątek, dzień zadumy, pamiątka śmierci Pana Jezusa.

Oprócz wizyty w Kościele, jest to też dzień w którym każda pani domu szykuje świąteczne pyszności :-) 
Ja dziś spędziłam cały dzień w kuchni :-) trochę jestem zmęczona, ale zadowolona. Ciasta wyszły super :-) Robiłam sernik z rosą, na który przepis już niebawem, chatkę baby jagi, ciasto Cola, oraz katarzynkę :-)

Oprócz tego oczywiście babka

Kilka dni temu umieszczałam przepis na babkę na maślance, dziś chcę Wam przedstawić przepis na babkę piaskową.

Jest dwukolorowa, pyszna, puszysta, i bardzo Wam polecam jej przygotowanie.

No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:  *podaję proporcje na 1 dużą babkę, ja robiłam z jednym jajkiem więcej, ponieważ robiłam jeszcze dwie małe babeczki do koszyczka :-)


- 4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek wody
-8 łyżek oleju
-łyżka kakao


Całe jajka ubijamy z cukrem na pianę-robimy to około 10 minut.

Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Całość miksujemy, dodajemy olej oraz wodę-miksujemy.

I ciasto gotowe :-)  

Dużą formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

2/3 ciasta wylewamy, zaś do reszty dodajemy kakao.
Całość miksujemy, i wylewamy do formy. 
W tej babce jest fajne to że nigdy nie wiemy jak będzie wyglądała w przekroju. 
Jaki nam wzorek wyjdzie.  Ja Wam dziś niestety nie pokażę jak wygląda moja babka w środku , bo kroić ją będę dopiero w niedzielę  :-)
pieczemy około 20 -30 minut w temp 180 stopni.




Babka jest mięciutka, puszysta, wilgotna i pyszna. Polecam :-)

3 komentarze:

  1. dzięki za przepis ..1 raz robiłam i wyszło :D !! Wesołych Świat !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. po 20 minutach ciasto bylo jeszcze surowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to trzeba piec dłużej-do suchego patyczka. Czas jest zależny od piekarnika, dlatego podane jest OKOŁO 20min.

      Usuń