Witam Kochani tego piątkowego wieczora.
Dziś Wielki Piątek, dzień zadumy, pamiątka śmierci Pana Jezusa.
Oprócz wizyty w Kościele, jest to też dzień w którym każda pani domu szykuje świąteczne pyszności :-)
Ja dziś spędziłam cały dzień w kuchni :-) trochę jestem zmęczona, ale zadowolona. Ciasta wyszły super :-) Robiłam sernik z rosą, na który przepis już niebawem, chatkę baby jagi, ciasto Cola, oraz katarzynkę :-)
Oprócz tego oczywiście babka
Kilka dni temu umieszczałam przepis na babkę na maślance, dziś chcę Wam przedstawić przepis na babkę piaskową.
Jest dwukolorowa, pyszna, puszysta, i bardzo Wam polecam jej przygotowanie.
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI: *podaję proporcje na 1 dużą babkę, ja robiłam z jednym jajkiem więcej, ponieważ robiłam jeszcze dwie małe babeczki do koszyczka :-)
- 4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek wody
-8 łyżek oleju
-łyżka kakao
Całe jajka ubijamy z cukrem na pianę-robimy to około 10 minut.
Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Całość miksujemy, dodajemy olej oraz wodę-miksujemy.
I ciasto gotowe :-)
Dużą formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
2/3 ciasta wylewamy, zaś do reszty dodajemy kakao.
Całość miksujemy, i wylewamy do formy.
W tej babce jest fajne to że nigdy nie wiemy jak będzie wyglądała w przekroju.
Jaki nam wzorek wyjdzie. Ja Wam dziś niestety nie pokażę jak wygląda moja babka w środku , bo kroić ją będę dopiero w niedzielę :-)
pieczemy około 20 -30 minut w temp 180 stopni.
Babka jest mięciutka, puszysta, wilgotna i pyszna. Polecam :-)
dzięki za przepis ..1 raz robiłam i wyszło :D !! Wesołych Świat !!!
OdpowiedzUsuńpo 20 minutach ciasto bylo jeszcze surowe
OdpowiedzUsuńto trzeba piec dłużej-do suchego patyczka. Czas jest zależny od piekarnika, dlatego podane jest OKOŁO 20min.
UsuńA piec na termoobiegu czy góra-dół?
OdpowiedzUsuń