Jest to przepis od zawsze obecny w naszej rodzinie, bardzo lubiany i często pieczony na różne okazje.
Sernik na kruchym miękkim spodzie, z warstwą pianki i ślicznymi kropelkami "rosy" :-)
Ciasto proste, pyszne i zawsze się udaje.
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI: *przepis na dużą blaszkę około 25x35cm
CIASTO:
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki z małą górką)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
-1/2 szkl cukru pudru
-200g masła lub margaryny
-4 żółtka (białka odkładamy do piany)
MASA :
-1,5 kg sera białego -tłustego lub półtłustego
-0,5 szkl oleju
-1 szkl-1,5 szkl mleka (ilość mleka zależy od suchości sera , jeśli ser jest suchy to dajemy 1,5 szklanki a jeśli nie to około 1 szklankę)
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-1 cukier waniliowy (ok 1 łyżka)
-1 szkl cukru
-2 jajka całe
-2 żółtka (białka do piany)
PIANA:
-0,5 szkl cukru
-6 białek
Mąkę wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski.
Następnie dodajemy zimne masło lub margarynę, pokrojone na małe kawałeczki, mieszamy z mąką i rozdrabniamy palcami.
Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany)
I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie.
Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem.
Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej.
Ser mielimy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy ser i miksujemy.
Następnie dodajemy olej, budyń miksujemy
Na końcu dodajemy mleko.
Masę dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto.
Pieczemy około 50 min w temp 180 stopni.
Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru.
Po 40 minutach pieczenia się sernika (gdy widzimy zrumienione boki) wyciągamy go z piekarnika wykładamy pianę, i pieczemy jeszcze około 10 minut do delikatnego zrumienienia się piany.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Po wystudzeniu na pianie zaczną pojawiać się śliczne złociste kropelki rosy :-)
Ciasto przechowujemy w lodówce, możemy posypać je czekoladą.
A tu przepis w wersji yt :-)
Jest pyszne , bardzo polecam :-)
SMACZNEGO!!!
Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńA moze byc twarog z wiaderka
OdpowiedzUsuńmoże być,ale ser dobrej jakości-bardzo gęsty, na pewno sernik wyjdzie, pozdrawiam :-)
Usuńwyciągamy ciepły? nie czekamy aż ostudzi się w piekarniku?
OdpowiedzUsuńna jakiej blaszce był robiony sernik, chodzi mi o wymiary tak mniej więcej :)
wyciągamy gorący, 10 minut po wyłożeniu piany, sernik piekłam na standardowej dużej blaszce, 22x35cm
Usuńdziękuje za odpowiedź :) piec bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńbez termoobiegu, grzanie góra-dół, 170 stopni :-)
UsuńA co z olejem jesli wiaderkowy ser ?
OdpowiedzUsuńnie polecam robić tego sernika z sera wiaderkowego.
UsuńRobiłam i bardzo polecam pycha😉
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
UsuńCzy mogę użyć przepis na ciasto kruche do innego przepisu?
OdpowiedzUsuńpewnie :)
UsuńWrr! Mnie nie wyszedl!😕 ser nie wyrosl ( wyglada jak budyn)! Piana tez nie urosla, jast gumowata! Kropelki (rosa) nie powstala!!! Jedynie ciasto kruche jest ok!! Mimo to wyglada ladnie i nawet smakuje!!! Co zrobilam nie tak??? Dlaczego, az tyle przykrych niespodzianek??? Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńmusiałaś coś sknocić, bo ten sernik na prawdę ciężko by nie wyszedł. Nie piekłaś go czasami z sera wiaderkowego???
UsuńPiana jeśli nie urosła i jest gumowata została źle ubita nie była odpowiednio sztywna, i cukier nie rozpuścił się w niej. Byc może też [iekłaś piane za długo co spowodowało brak rosy.
Robiłam już kilka razy jest przepyszny i żaden wychodzi pyszny dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńJest mega pyszny rozpływa się w ustach za każdym razem piekę z sera w wiaderku jaki kupię w promce dziękuję za przepis polecam PŚ dziś upiekłam 😁
OdpowiedzUsuńSernik pyszny. Piekłam już parę razy i zawsze się udaje. Wychodzi wysoki i ta pianka. Polecam
OdpowiedzUsuń