.

.

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Sernik z rosą

Witam Kochani, dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na sernik z rosą, który przygotowałam na święta. 
Jest to przepis od zawsze obecny w naszej rodzinie, bardzo lubiany i często pieczony na różne okazje. 
Sernik na kruchym miękkim spodzie, z warstwą pianki i ślicznymi kropelkami "rosy" :-)

Ciasto proste, pyszne i zawsze się udaje. 

No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:   *przepis na dużą blaszkę

CIASTO:

-2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -1/2 szkl cukru pudru -200g margaryny -4 żółtka 

Mąkę wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym  i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski.
Następnie dodajemy zimną margarynę, pokrojoną na małe kawałeczki, mieszamy ją z  mąką i rozdrabniamy palcami.

Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany)

I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie.


Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy widelcem.


Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej.

MASA :

-1,5 kg sera białego -tłustego lub półtłustego
-0,5 szkl oleju
-1 szkl-1,5 szkl mleka (ilość mleka zależy od suchości sera , jeśli ser jest suchy to dajemy 1,5 szklanki a jeśli nie to około 1 szklankę)
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-1 cukier waniliowy (ok 1 łyżka)
-1 szkl cukru
-2 jajka całe 
-2 żółtka (białka do piany)

Ser mielimy.


Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy ser i miksujemy.

Następnie dodajemy olej, budyń miksujemy 
Na końcu dodajemy mleko. 

Masę dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto.



Pieczemy około 50 min w temp 170 stopni.

PIANA:
-0,5 szkl cukru
-6 białek

Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru.


Po 40 minutach pieczenia sie sernika (gdy widzimy zrumienione boki) wyciągamy go z piekarnika wykładamy pianę, i pieczemy jeszcze około 10 minut do delikatnego zrumienienia się piany.



Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.


Po wystudzeniu na pianie zaczną pojawiać się śliczne złociste kropelki rosy :-)




Ciasto przechowujemy w lodówce, możemy posypać je  czekoladą.




A tu przepis w wersji yt :-) 



Jest pyszne , bardzo polecam :-)

SMACZNEGO!!!



9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A moze byc twarog z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być,ale ser dobrej jakości-bardzo gęsty, na pewno sernik wyjdzie, pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. wyciągamy ciepły? nie czekamy aż ostudzi się w piekarniku?
    na jakiej blaszce był robiony sernik, chodzi mi o wymiary tak mniej więcej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyciągamy gorący, 10 minut po wyłożeniu piany, sernik piekłam na standardowej dużej blaszce, 22x35cm

      Usuń
  4. dziękuje za odpowiedź :) piec bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez termoobiegu, grzanie góra-dół, 170 stopni :-)

      Usuń
  5. A co z olejem jesli wiaderkowy ser ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie polecam robić tego sernika z sera wiaderkowego.

      Usuń