Witam Kochani, jako, że dzień zakochanych-Walentynki już niebawem
przychodzę do Was z pysznym torcikiem bez pieczenia w kształcie serca,
który możecie wykonać dla ukochanej osoby, aby umilić sobie ten dzień.
Do przygotowania tego torcika nie jest potrzebna forma w kształcie serca.
Pokażę, jak poradzić sobie bez niej.
torcik wykonujemy na dużej tortownicy, o średnicy 26cm.
dno tortownicy wykładamy folią aluminiową.
Do wykonania formy będziemy potrzebowali karton, tekturę oraz taśmę samoprzylepną oraz zszywacz.
musimy wymierzyć papier tak, by z 2 kawałków powstało serce,
zaczynamy od dziobka na dole ''v'' , a drugi kawałek zginamy w formę 3
do dziobka ''v'' przypinamy zszywaczem ''3''
tak by powstało serce, całość doklejamy do dna tortownicy taśmą, ale tak by taśma była poza formą, czyli doklejamy od zewnątrz.
gdy mamy gotową formę możemy przejść do przygotowania torcika:
SKŁADNIKI:
SPÓD
-400g herbatników kakaowych
-100g masła
MASA
-2 śnieżki
-400ml mleka
-serek homogenizowany waniliowy duży 400g
-2 czubate łyżki żelatyny
-0,5 szklanki wrzątku
DODATKOWO
-1 duży banan
-trochę soku z cytryny
-2 galaretki truskawkowe lub malinowe (czerwone)
-700 ml wrzątku
-opcjonalnie troszkę barwnika spożywczego czerwonego
Przygotowanie torcika zaczynamy od zrobienia spodu.
Herbatniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na okruszki.
Dajemy do miski, masło rozpuszczamy w mikrofali.
Płynne, ciepłe masło dodajemy do pokruszonych herbatników, mieszamy.
Masą wykładamy dno.
I już mamy spód :-)
Teraz przechodzimy do naszej pysznej, puchatej masy :-)
Do schłodzonego mleka wsypujemy śnieżki, miksujemy na sztywną masę.
Do ubitej śnieżki dodajemy serek.
Żelatynę mieszamy z gorącą wodą, studzimy-musi być zimna, ale wciąż płynna.
Delikatnie dodajemy ja do masy, i miksujemy.
masę wykładamy na herbatnikowy spód.
Wsadzamy do lodówki.
Galaretki mieszamy z wrzącą wodą, i odkładamy do ostudzenia i zgęstnienia.
*Ja do galaretek dodałam trochę barwnika spożywczego czerwonego, żeby wzmocnić kolor :-)
Banana kroimy na plasterki, można tak jak ja, wyciąć małe serduszka :-)
Układamy na masie. Smarujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Gdy galaretka będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto.
Dajemy do lodówki na całą noc, następnego dnia ściągamy obręcz tortownicy, i delikatnie usuwamy formę, dobrze jest pomóc sobie nożem.
I gotowe :-)
Torcik jest lekki, nie za słodki,wysoki, puszysty i bardzo pięknie się prezentuje :-)
Polecam, i życzę miłego, pełnego miłości dnia, jednak pamiętajcie, że miłość należy okazywać sobie ZAWSZE, a nie tylko w Walentynki :)
Buziaki :-)
Jaki uroczy i smakowity ten torcik.
OdpowiedzUsuńSuper te zdjęcia ze sposobem wykonania.
witam wspaniały blog z przepisami ja tez mam blog od nie dawna zapraszam do obejrzenia http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :-) Pani blog też jest bardzo ciekawy,piękne wyroby.Również uwielbiam rękodzieło, pozdrawiam
Usuń