.

.

piątek, 19 lutego 2016

pyszny, miękki miodownik, zawsze się udaje :-)

Witam Kochani tego zimowego wieczora.
No właśnie...zimowego.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie zima istnieje obecnie tylko w kalendarzu.
Od rana leje jakby się wściekło, nic tylko siedzieć w domu pod kocem z herbatką i pysznym ciachem :-)

a propo ciacha,przychodzę do Was dziś z klasykiem.

Ciastem, które każdy zna, każdy lubi.
najczęściej przygotowuje się to ciasto na różnego rodzaju imprezy rodzinne, czy święta.




Mowa oczywiście o miodowniku :-)






Wspaniałe ciasto, składające się z 4 spodów przełożonych kremem, a wszystko polane czekoladową polewą i posypane orzechami.

Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, nie za słodkie, wręcz idealne. 

Udaje się zawsze,nie musi długo leżeć by zmięknąć, jest super już na drugi dzień po upieczeniu.

Bardzo Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto.

Wbrew pozorom robi się to ciasto bardzo szybko i przyjemnie :-)

No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:  przepis na dużą blaszkę

CIASTO NA 4 MIODOWE SPODY

-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-4 całe jajka
-3/4 szklanki cukru
-4 łyżki miodu (może być sztuczny)
-2 łyżeczki sody-płaskie
-125 g margaryny lub masła 

KREM

-1 litr mleka
-1 łyżka maki ziemniaczanej
-2 łyżki maki pszennej
-1 budyń śmietankowy
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-200g masła lub margaryny

POLEWA

-0,5 tabliczki mlecznej czekolady
-1 łyżka kakao
-5 łyżek mleka
-1 łyżka masła lub margaryny

DODATKOWO
-troszkę zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich, około 5 sztuk


Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę.

Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka.

Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy-gotujemy jak budyń.
Studzimy.




Dno dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Jak się klei to można podsypać mąką.



Następnie powstałą kulę dzielimy na 4 porcje.

Jedną wałkujemy, resztę dajemy na ten czas do lodówki.
Powstały placek dajemy na dno blaszki, pieczemy w temperaturze 170 stopni około 10 minut-do lekkiego zrumienienia.


Upieczony placek ściągamy z blaszki za pomocą papieru, dajemy na ściereczkę go góry dnem i ściągamy papier.
Studzimy.

Tak postępujemy z pozostałym ciastem.



Gdy budyń już ostygnie masło lub margarynę miksujemy na puch, następnie powoli dodajemy budyń.
Masa wychodzi troszkę rzadka, ale taka ma  być :-) ładnie się zetnie w lodówce.

następnie placki przekładamy gotowym kremem.

Na ostatni placek również dajemy cieniutką warstwę kremu.
Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.



Przygotowujemy polewę.
Ja składniki daje do miseczki i wkładam do mikrofali na 20-30 s, wszystko dokładnie mieszam.

Polewę wykładamy na ciasto, całość posypujemy zmielonymi orzechami.

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Najlepsze jest na drugi dzień :-)























Bardzo polecam, jest piękne i bardzo pyszne oraz proste w wykonaniu :-)

SMACZNEGO!!!

16 komentarzy:

  1. Jakie piękne, równiutkie, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. DLACZEGO MODU JEST TAK MAŁO W PRZEPISIE PO UPIECZENIU CZUC MIÓD W CIESCIE

    OdpowiedzUsuń
  3. DLACZEGO MODU JEST TAK MAŁO W PRZEPISIE PO UPIECZENIU CZUC MIÓD W CIESCIE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak miód czuć w cieście, w przepisie jest 4 łyżki i jest to wystarczająca ilość. Oczywiście łyżki mają być solidne, pełne. Miód szczególnie prawdziwy ma bardzo intensywny aromat i smak, więc 1 łyżka na jeden cieniutki spód wystarczy. Oczywiście, jeżeli ma Pani życzenie dać więcej miodu, może Pani dać, ale wtedy proszę dać mniej cukru, np może Pani dać do ciasta 6 łyżek miodu i pół szklanki cukru, nawet troszkę mniej. Ciasto na pewno będzie smakowało :-) Polecam i życzę smacznego :-)

      Usuń
  4. Najlepsze ciasto na świecie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli zawsze się udaje to biegnę po składniki i sama wypróbuję! Wygląda niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis 😁 pyszne !! 😊 dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieke go już ze 20 lat zawsze się udaje i jest pyszne wszyscy go bardzo lubią

    OdpowiedzUsuń
  8. A jaki rozmiar blaszki??? 😁

    OdpowiedzUsuń
  9. Budyń wyszedł dość rzadki.Mam nadzieję że o połączeniu z masłem i schlodzeniu stężeje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki ma być, po poleżeniu w lodówce wszystko bedzie idealnie :)

      Usuń
  10. Witam. Czy bardzo będzie gruby jak zrobię 3, a nie 4 blaty?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko