No właśnie...zimowego.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie zima istnieje obecnie tylko w kalendarzu.
Od rana leje jakby się wściekło, nic tylko siedzieć w domu pod kocem z herbatką i pysznym ciachem :-)
a propo ciacha,przychodzę do Was dziś z klasykiem.
Ciastem, które każdy zna, każdy lubi.
najczęściej przygotowuje się to ciasto na różnego rodzaju imprezy rodzinne, czy święta.
Mowa oczywiście o miodowniku :-)
Wspaniałe ciasto, składające się z 4 spodów przełożonych kremem, a wszystko polane czekoladową polewą i posypane orzechami.
Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, nie za słodkie, wręcz idealne.
Udaje się zawsze,nie musi długo leżeć by zmięknąć, jest super już na drugi dzień po upieczeniu.
Bardzo Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto.
Wbrew pozorom robi się to ciasto bardzo szybko i przyjemnie :-)
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę
CIASTO NA 4 MIODOWE SPODY
-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-4 całe jajka
-3/4 szklanki cukru
-4 łyżki miodu (może być sztuczny)
-2 łyżeczki sody-płaskie
-125 g margaryny lub masła
KREM
-1 litr mleka
-1 łyżka maki ziemniaczanej
-2 łyżki maki pszennej
-1 budyń śmietankowy
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-200g masła lub margaryny
POLEWA
-0,5 tabliczki mlecznej czekolady
-1 łyżka kakao
-5 łyżek mleka
-1 łyżka masła lub margaryny
DODATKOWO
-troszkę zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich, około 5 sztuk
Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę.
Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka.
Resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy-gotujemy jak budyń.
Studzimy.
Dno dużej blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Jak się klei to można podsypać mąką.
Następnie powstałą kulę dzielimy na 4 porcje.
Jedną wałkujemy, resztę dajemy na ten czas do lodówki.
Powstały placek dajemy na dno blaszki, pieczemy w temperaturze 170 stopni około 10 minut-do lekkiego zrumienienia.
Upieczony placek ściągamy z blaszki za pomocą papieru, dajemy na ściereczkę go góry dnem i ściągamy papier.
Studzimy.
Tak postępujemy z pozostałym ciastem.
Gdy budyń już ostygnie masło lub margarynę miksujemy na puch, następnie powoli dodajemy budyń.
Masa wychodzi troszkę rzadka, ale taka ma być :-) ładnie się zetnie w lodówce.
następnie placki przekładamy gotowym kremem.
Na ostatni placek również dajemy cieniutką warstwę kremu.
Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy polewę.
Ja składniki daje do miseczki i wkładam do mikrofali na 20-30 s, wszystko dokładnie mieszam.
Polewę wykładamy na ciasto, całość posypujemy zmielonymi orzechami.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Najlepsze jest na drugi dzień :-)
Bardzo polecam, jest piękne i bardzo pyszne oraz proste w wykonaniu :-)
SMACZNEGO!!!
Jakie piękne, równiutkie, uwielbiam
OdpowiedzUsuńDLACZEGO MODU JEST TAK MAŁO W PRZEPISIE PO UPIECZENIU CZUC MIÓD W CIESCIE
OdpowiedzUsuńDLACZEGO MODU JEST TAK MAŁO W PRZEPISIE PO UPIECZENIU CZUC MIÓD W CIESCIE
OdpowiedzUsuńTak miód czuć w cieście, w przepisie jest 4 łyżki i jest to wystarczająca ilość. Oczywiście łyżki mają być solidne, pełne. Miód szczególnie prawdziwy ma bardzo intensywny aromat i smak, więc 1 łyżka na jeden cieniutki spód wystarczy. Oczywiście, jeżeli ma Pani życzenie dać więcej miodu, może Pani dać, ale wtedy proszę dać mniej cukru, np może Pani dać do ciasta 6 łyżek miodu i pół szklanki cukru, nawet troszkę mniej. Ciasto na pewno będzie smakowało :-) Polecam i życzę smacznego :-)
UsuńNajlepsze ciasto na świecie:)
OdpowiedzUsuńoj tak, zgadzam się w stu procentach :-)
UsuńPycha 😋
OdpowiedzUsuńJeśli zawsze się udaje to biegnę po składniki i sama wypróbuję! Wygląda niesamowicie
OdpowiedzUsuńpolecam i potwierdzam-wychodzi zawsze :-) Jest pycha :)
UsuńSuper przepis 😁 pyszne !! 😊 dziękuje
OdpowiedzUsuńPieke go już ze 20 lat zawsze się udaje i jest pyszne wszyscy go bardzo lubią
OdpowiedzUsuńA jaki rozmiar blaszki??? 😁
OdpowiedzUsuńStandardowa duza blaszka czyli około 25x35-40
UsuńBudyń wyszedł dość rzadki.Mam nadzieję że o połączeniu z masłem i schlodzeniu stężeje.
OdpowiedzUsuńTaki ma być, po poleżeniu w lodówce wszystko bedzie idealnie :)
UsuńWitam. Czy bardzo będzie gruby jak zrobię 3, a nie 4 blaty?
OdpowiedzUsuń