.

.

czwartek, 14 września 2017

słodkie grzybki z kremem-pyszne :)

Grzyby,grzyby wszędzie grzyby :)
A jak wszędzie to i u mnie.

Chcę Wam dziś przedstawić przepis na rewelacyjne słodkie grzyby. Wyglądają prawie jak prawdziwe,są kruche,oblane czekoladą i  nadziane kremem .Wymagają trochę czasu,ale warto je zrobić bo efekt jest wspaniały :)






Do przygotowania grzybków będziemy potrzebować metalowych foremek na babeczki. Ja mam dość spore,więc moje grzybki są dość duże,wyszło mi ich 15 ale jak macie mniejsze foremki to wiadomo,że grzybków będzie więcej.


SKŁADNIKI


CIASTO


4 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)

250g śmietany kwaśnej 18%
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1/4 łyzeczki proszku do pieczenia
250g masła lub margaryny (można też dać 125g masła i 125g margaryny)
1 łyżka cukru waniliowego


KREM *jeślichcecie mniej pracy możecie przygotować kupny krem lub nadziać grzybki ubitą śmietaną 36%,ale zachęcam do zrobienia własnego :)


200g masła lub margaryny

2 budynie śmietankowe  bez cukru po 40g sztuka
3/4  szkl cukru
750 ml mleka


POLEWA *borowiki


200g czekolady mlecznej 

100g masła
4 łyżki mleka

LUKIER *muchomory  *opcjonalnie


1 białko

1 łyżka soku z cytryny
barwnik spożywczy czerwony
cukier puder -tyle by lukier był gęsty

DODATKOWO 

ciemna posypka lub starta czekolada gorzka


Z podanych składników zagniatamy ciasto (jak się klei podsypujemy mąką)

wstawiamy na 45 minut do lodówki.

Foremki stawiamy do góry dnem. Ciasto dzielimy na 3 części dużą-na kapelusze,średnią na kółka i najmniejszą na nóżki.


Foremki oprószamy lekko mąką. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko około 4 mm wykrawamy koła i oblepiamy foremki ciastem.




pieczemy do lekkiego zarumienienia w temp 180 stopni. Ściągamy z foremek-mi zeszły wręcz same :)



Ze średniej części ciasta wykrawamy koła (tak by były mniej więcej wielkości dołu kapelusza i w każdym robimy dziurkę na nóżki)

Również pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni.

 Z najmniejszego kawałka tworzymy nóżki, węższe u góry szersze na dole .Ja sobie zrobiłam za grube ale potem je przycięłam i są ok :)

Nóżki pieczemy dłużej.
Wystudzone nóżki-szerszą część maczamy w polewie i potem w czarnej posypce-imitacja ziemi.



KREM


500ml mleka wlewamy do garnka-włączamy gaz

w 250 ml mleka mieszamy budynie i cukier puder,wylewamy na gotujące się mleko,mieszamy do zgęstnienia .Studzimy  .Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo budyń miksując.

POLEWA


Czekoladę łamiemy,stawiamy nad kąpielą wodną,dodajemy mleko i masło. mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.


Studzimy.

  SKŁADANIE GRZYBKÓW

Kapelusz nadziewamy kremem,doklejamy kółko z dziurką,i stawiamy kapelusze ,potem je smarujemy polewą i wstawiamy do lodówki,jak polewa się zetnie wtykamy nóżkę





***

możemy też przygotować jadalne muchomory
lukier barwimy czerwonym barwnikiem,smarujemy nim kapelusze,kropki robimy z kremu.

Polecam gorąco grzybki ;)

Są pracochłonne ale warto nimi przywitać jesień, która tuż tuż :)













Smacznego :)

P.S Takiego miałam dziś gościa :)


5 komentarzy:

  1. już od dawna planuje zrobić te ciasteczka, bo prezentują się cudownie, ale trzeba poświęcić im nieco więcej czasu. Może w końcu i ja je zrobię:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety są czasochłonne,ale można sobie skrócić czas przygotowania pomijając krem-można zastąpić go gotowym kremem do tortów lub ubitą śmietaną 36% do tej ilości ciasta około 700ml powinno wystarczyć :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. super, dzieki. Dzieki za pomysl na barwienie muchomorkow.
    Pozdrawiam swiatecznie. Ela

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko