.

.

piątek, 22 września 2017

Grzebyki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną

Witam Kochani tego deszczowego wieczoru

Aby osłodzić sobie te szaro-bure dni mam dla Was przepis a szybkie,pyszne i łatwe ciasteczka-grzebyki z marmoladą.
Są idealne do kawki czy herbatki .Do tego kocyk,fajny film czy książka i jest dobrze. Polecam ciasteczka,są krucho-drożdżowe,nadziane marmoladą różaną. 


SKŁADNIKI

*z tych proporcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek :)

CIASTO

-4 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-250 g  masła lub margaryny
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 łyżki cukru 
-1 całe jajko
-1 żółtko (białko odkładamy do smarowania ciasteczek)
-50g drożdży świeżych
-6 dużych łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18%

DODATKOWO

-około 300g marmolady różanej
-gruby cukier do posypania ciasteczek

Drożdże ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym,śmietaną,jajkiem,żółtkiem. Następnie dodajemy przesianą mąkę i masło lub margarynę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto-podczas wyrabiania podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części,by łatwiej było je wałkować.




Wałkujemy na duży placek zbliżony kształtem do prostokąta .Kroimy wzdłuż na paski szerokie na około 10 cm . Na środek paska dajemy marmoladę
UWAGA dobrze by marmolada była twarda,moja niestety taka nie była ale ciasteczka wyszły super :)



Składamy pasek na pół i dokładnie zaklejamy krawędzie. Kroimy na niewielkie kawałki,każdy kawałek nacinamy kilka razy coś na kształt grzebienia :)


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 190 stopni :)

I gotowe :) polecam Wam gorąco te ciasteczka bo są pyszne :)









Smacznego!!! 

6 komentarzy:

  1. zachęcają wyglądem do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam,bardzo fajne ciasteczka,można eksperymentować z nadzieniem :)

      Usuń
  2. Super przepis. Tak, jak Pani radzi, poeksperymentuję z nadzieniem :) Jakieś konkretnie Pani poleca?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno każdy rodzaj dżemu,krem czekoladowy,powidła, zmielone orzechy z miodem jabłka prażone itp :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy masło do ciasta ma być w temperaturze pokojowej? Czy mozna dodac zimne z lodówki? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko