Witam Kochani
dziś przedstawiam Wam super przepis na pyszne mięsiwo :)
Polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
4 średnie ćwiartki z kurczaka
MARYNATA
4 łyżki miodu
3 łyżki musztardy (np sarepskiej)
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki oleju
pieprz i sól do smaku
pół łyżeczki oregano
3 łyżki ketchupu łagodnego
szczypta natki z pietruszki
3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
WARZYWA
1 duża marchew
pół małej cukini
1 cebula
2 łyżki masła
sól i pieprz
Ćwiartki dokładnie myjemy.
Do miseczki dajemy składniki marynaty i wszystko dokładnie mieszamy.
Udka dajemy do osobnego naczynia i dodajemy do ich marynatę,obtaczamy je w niej dokładnie.
Odkładamy naczynie z udkami do lodówki na około 2 godziny,po tym czasie wykladamy je wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia około 1 h 20 min w temp 180 stopni.
WARZYWA
Warzywa trzemy lub kroimy na drobno, smażymy na maśle do miękkości,doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy je na półmisek i na nie dajemy upieczone udka.
Polecam i życzę smacznego :) Udka w tym wydaniu są wspaniałe,aromatyczne i bardzo soczyste :) Polecam
najlepsze to chyba te warzywa będą
OdpowiedzUsuńnóżki też są spoko :)
UsuńWarzywa w niteczki? co tak tnie?
OdpowiedzUsuńKupiłam sobie obieraczkę,ktora ma trzy różne funkcje-obieranie,drobne paseczki i właśnie niteczki. polecam w każdym sklepie gospodarstwa domowego.ja za taka obieraczke dalam cos około 8zł :)
UsuńBardzo dziękuję
OdpowiedzUsuńPardzo dobry kurczak, a sosik rewelacyjny:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że smakuje :)
Usuń