.

.

piątek, 1 września 2017

Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z warzywami-proste i pyszne

Witam Kochani
dziś przedstawiam Wam super przepis na pyszne mięsiwo :)

Polecam i zapraszam :)

SKŁADNIKI

4 średnie ćwiartki z kurczaka

MARYNATA

4 łyżki miodu
3 łyżki musztardy (np sarepskiej)
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki oleju
pieprz  i sól do smaku
pół łyżeczki oregano
3 łyżki ketchupu łagodnego
szczypta natki z pietruszki
3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę

WARZYWA

1 duża marchew
pół małej cukini
1 cebula
2 łyżki masła
sól i pieprz


Ćwiartki dokładnie myjemy.
Do miseczki dajemy składniki marynaty i wszystko dokładnie mieszamy.

 Udka dajemy do osobnego naczynia i dodajemy do ich marynatę,obtaczamy je w niej dokładnie. 

Odkładamy naczynie z udkami do lodówki na około 2 godziny,po tym czasie wykladamy je wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia około 1 h 20 min w temp 180 stopni.

WARZYWA

Warzywa trzemy lub kroimy na drobno, smażymy na maśle do miękkości,doprawiamy solą i pieprzem.



Wykładamy je na półmisek i na nie dajemy upieczone udka. 





Polecam i życzę smacznego :) Udka w tym wydaniu są wspaniałe,aromatyczne i bardzo soczyste :) Polecam


7 komentarzy:

  1. najlepsze to chyba te warzywa będą

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywa w niteczki? co tak tnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam sobie obieraczkę,ktora ma trzy różne funkcje-obieranie,drobne paseczki i właśnie niteczki. polecam w każdym sklepie gospodarstwa domowego.ja za taka obieraczke dalam cos około 8zł :)

      Usuń
  3. Bardzo dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Pardzo dobry kurczak, a sosik rewelacyjny:)

    OdpowiedzUsuń