dziś chcę Wam przedstawić przepis na jedno z moich ukochanych ciast. Wygląda i smakuje bajecznie. Jest to ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a efekt jest rozbrajający,ciasto po prostu rozpływa się w ustach.
Składa się z warstw masy czekoladowej oraz herbatników,a całość jest zwieńczona warstwą śmietanowej pianki posypanej czekoladą. Po prostu musicie zrobić to ciasto-będziecie zachwyceni-zaręczam :)
SKŁADNIKI NA BLASZKĘ 24x24
MASA CZEKOLADOWA
-150 g mąki pszennej
-50 g kakao
-100g cukru
-1 litr mleka
-100g czekolady mlecznej
-250g masła lub margaryny
PIANKA ŚMIETANKOWA
-300 ml śmietanki 30%
-2 łyżeczki żelatyny
-1 łyżka cukru pudru
-100ml gorącej wody
DODATKOWO
-450g herbatników
-125 ml mleka
-1 łyżka miodu
Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
MASA
Do garnka dajemy kakao,mąkę,cukier i zalewamy 1 litrem mleka. Mieszamy,stawiamy na gaz i gotujemy co chwilę mieszając trzepaczką.
Gotujemy aż do momentu powstania gęstej masy. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło.Mieszamy do rozpuszczenia. Masę odkładamy na około 10 minut.
Dno blaszki wykładamy pierwszą warstwą herbatników (jedną stronę każdego herbatnika moczymy lekko w mleku z miodem)
Na herbatniki dajemy trochę masy,potem kolejną warstwę herbatników.
Warstw herbatnikow i masy ma być po 5 -ostatnia warstwa to masa.
Ciasto odkładamy by masa ostygła i wstawiamy do lodówki. Gdy jest zimne
ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną.
Wykładamy na masę,posypujemy startą czekoladą i wstawiamy na noc do lodówki.
I gotowe-ciasto pięknie się kroi i jest rewelacyjne w smaku,polecam Wam je bardzo gorąco :)
SMACZNEGO :)
Koniecznie muszę wypróbować.Wygląda smakowicie 😃
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :)
UsuńCzy można zrobić piankę bez żelatyny ?
OdpowiedzUsuńmożna,fajnie się sprawdzi śmietana 36% bo po ubiciu jest sztywna :) Polecam gorąco-ciasto jest pyszne :)
UsuńJaka jest wielkość blachy? Wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńwszystko jest podane :) blaszka 24x24cm może też być 25x25
UsuńJestem pewna, ze bardzo by mi smakowało!
OdpowiedzUsuńNa pewno :) Polecam
UsuńJa bym moczyła herbatniki w jakimś alkoholu��. Przynajmniej co drugą warstwę.Byłoby to ciasto raczej dla dorosłych ,ale słodki smak zyskałby niepowtarzalną nutkę��.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
UsuńCiasto rewelacja właśnie zajadamy. Bałam się że będzie przesłodzone ale jest idealne! Jestem ciekawa czy robiłaś inne wersje smakowe?
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam,ale myślę nad tym :)
UsuńMasa mi sie przypalila w garnku czemu ��
OdpowiedzUsuńWyraźnie jest napisane by masę mieszać...przyczyną może też być zły garnek-niektóre garnki przypalają.Na prawdę jest to tak proste i bezproblemowe ciasto,że przypalenie tej masy jest wręcz niemożliwe.
UsuńSzukam czegoś na swoje imieniny i myślę, że będzie idealne 😀😀😀
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić😍😍
Na pewno goście będą zachwyceni bo to ciasto jest pyszne i robi się je ekspresowo :)
Usuńzabrakło mi herbatników , a miałam 500g :(
OdpowiedzUsuńTo nie wiem co to za magia,że mi jeszcze zostało. Mam nadzieję,że Pani doczytała,że to ciasto na małą blaszkę.
UsuńRobiłam dwa razy ,ciasto pyszne tylko nie wiem dlaczego masa wychodzi mi za rzadka i na dole nie zastyga. Proszę o radę.
UsuńTrzeba dłużej gotować, aż zgęstnieje
UsuńTo chyba najlepsze ciasto jakie jadłam. Super przepis :) i bardzo prosty.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakował :)
UsuńKtoś mi wyjaśni po co to mleko i miód na końcu przepisu?
OdpowiedzUsuńProszę dokładnie czytać przepis, w mleku z miodem moczymy herbatniki, nie jest to jednak konieczne.
UsuńCiacho superowe 1wszy raz zrobilam z przepisu ale kolejne razy juz troszke po swojemu ja daje teraz 20g kakao, 2 tabliczki bialej czekolady, herbatniki maczam w mleku z cukrem waliliowym i tez jest bomba polecam. Pozdrawiam serdecznie łasuchow
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało, oczywiście można eksperymentować
Usuń