Złota polska jesień sobie o nas przypomniała i nadrabia zaległości racząc nas słoneczkiem od rana.
Z tej okazji mam dla Was przepis na coś co sprawi,że ten dzień będzie jeszcze milszy :)
przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne muffinki o smaku szarlotki z pyszną słonecznikową kruszonką.
Babeczki te robi się bardzo szybko,łatwo i przyjemnie .Są rewelacyjne,szczerze powiedziawszy mój najlepszy przepis na muffinki .Dodatek jabłek sprawia,że są cudownie wilgotne i długo świeże. A cynamon sprawia,że ich zapach czuć w całym domu :)
SKŁADNIKI
*z przepisu wyszło mi 17 muffinek
-1 jajko
-125 ml mleka
-125 ml oleju
-125 ml wody
-2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml)
-0,5 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-szczypta soli
-2 małe jabłka
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżeczki cukru trzcinowego
KRUSZONKA
-40g masła
-mąka
-łyżka cukru
-garść ziaren słonecznika
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy do nich cukier trzcinowy oraz cynamon i dokładnie mieszamy.
CIASTO NA MUFFINKI
W jednej misce mieszamy składniki mokre w drugiej suche. Do suchych dajemy mokre i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto.
Do ciasta dodajemy jabłka (jeśli są soczyste i puściły sok należy go odcisnąć)
Wszystko mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem mniej więcej 2/3 wysokości.
KRUSZONKA
Masło rozpuszczamy dodajemy cukier oraz słonecznik i mąki tyle by ciasto przyjęło formę kruszonki.
Kruszonką posypujemy babeczki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Do suchego patyczka.
I gotowe :)
Polecam gorąco te babeczki są przepyszne,wilgotne idealne na jesienne dni
SMACZNEGO :)
podzielne pyszności :)
OdpowiedzUsuń:) polecam są pyszne :)
UsuńNajlepsze muffiny jakie jadłam. Przepyszne, wilgotne i ten zapach....
OdpowiedzUsuńsuper :) bardzo się cieszę,że smakowały :)
UsuńPolecam.Są pyszne.
OdpowiedzUsuńsuper ;)
Usuń