.

.

wtorek, 7 listopada 2017

Rogale marcińskie-najlepszy przepis Rogale świętego Marcina

Witam Kochani

11 listopada zbliża się wielkimi krokami.  W związku z tym chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na rewelacyjne rogale świętomarcińskie, które to z tej okazji się zajada.



Rogal marciński jest bardzo czasochłonnym wypiekiem, dużo czasu zajmuje przygotowanie półfrancuskiego ciasta, jednak radość z upieczonych samodzielnie rogali rekompensuje wszystko :-) zwłaszcza,że są one rewelacyjne i o niebo lepsze od tych kupnych,które również miałam okazję kosztować. W tym roku również będę je piekła,wczoraj przyszedł mi zamówiony biały mak :)

Ale dość wstępu, zaczynamy:

Z PODANEGO PRZEPISU WYSZŁO MI 25 DUŻYCH ROGALI,

nadzienie i ciasto polecam przygotować dzień wcześniej


SKŁADNIKI

CIASTO PÓŁFRANCUSKIE

-1 kg mąki pszennej tortowej
-400ml ciepłego mleka
-3 jajka
-40g świeżych drożdży
-100g cukru
-1 łyzeczka soli
-120g masła

-300g zimnego masła do ciasta (wałkowanie)


NADZIENIE

-0,5 kg białego maku
-2/3 szklanki cukru
-2/3 szklanki miodu
-100g migdałów obranych ze skórki (aby obrać migdały należy je zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut i skórka sama schodzi) 
-200g orzechów włoskich
-250g pokruszonych biszkoptów
-2 jajka
-85g masła

POMADA

-200g cukru pudru
-troszkę gorącej wody
-trochę migdałów i orzechów do posypania rogali

*1 jajko rozmącone z odrobiną mleka 


Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia rozczynu.
Najpierw wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.




Następnie jajka ucieramy z cukrem na białą masę, a masło topimy i studzimy.
Do podrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, podgrzane ciepłe mleko, ubite jajka, sól i wszystko mieszamy razem. 
Następnie dodajemy po troszku masła i wyrabiamy, jak się wchłonie, dodajemy znów itd.
Powstanie nam piękne, elastyczne, błyszczące ciasto.





Ciasto odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.


Następnie wałkujemy je na duży prostokąt, na 2/3 ciasta wykładamy pokrojone lub starte masło.



Zawijamy ciasto na 3. Najpierw pusta częścią do środka i potem tą z masłem.Zaklejamy boki by przy wałkowaniu nam masło nie wyszło.





Ciasto znów wałkujemy na duży prostokąt, i znów składamy na 3, tym razem już nie dajemy masła. Całe masło dajemy za pierwszym razem, teraz tylko wałkujemy i składamy.

Złożone ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki i znów wałkujemy i składamy 2 razy, i znów dajemy do lodówki na 30 minut i znów wałkujemy 2 razy.

Po ostatnim 3 wałkowaniu ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki, przykrywamy ściereczką.





I ciasto mamy gotowe :-)


NADZIENIE

Wiem, że możecie mieć problem z dostaniem białego maku, jednak coraz częściej jest on dostępny w sklepach, na targach czy w internecie.


Mak , zalewamy wrzątkiem i gotujemy na niewielkim ogniu około 40 minut.

Po tym czasie studzimy i usuwamy nadmiar wody.



Mak mielimy 3 razy na najmniejszym sitku maszynki.



Orzechy włoskie i migdały również mielimy.

DO garnka dajemy 85g masła, cukier oraz miód-podgrzewamy do roztopienia się cukru.


Dodajemy migdały i orzechy.
Następnie zmielony mak, wszystko gotujemy jakieś 10 minutek.




Po tym czasie ściągamy z ognia i dodajemy 2/3 pokruszonych biszkoptów, mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.



Następnie dodajemy resztę biszkoptów pokruszonych, oraz 2 jajka-miksujemy na gładką masę.
I nadzienie z białego maku mamy gotowe.



WAŻNE jeśli chcecie możecie dodać do nadzienia bakalie, skórkę z pomarańczy, rodzynki, ja jednak nie dodawałam bo nie lubię rodzynek :-)
Nadzienie najlepiej zrobić dzień przed pieczeniem rogali, wstawić do lodówki na noc, tak jak ciasto.




Następnego dnia, 20 minut przed rozpoczęciem wałkowania wyciągamy ciasto z lodówki.

Wałkujemy na 0,5 cm, czyli dość cienko, można sobie podzielić na pół ciasto, bo ono jest na prawdę wielkie :-)

Wałkujemy na kształt prostokąta, i kroimy na długie trójkąty.



Następnie Na cały trójkąt dajemy sporo nadzienia, i zawijamy najkrótszy bok.
Nacinamy i zawijamy rogala.





Rogale układamy na wyłożonej papierem blaszce.
Odkładamy na chwilkę by wyrosły i smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni około 20 minut.




Rogale wykładamy na kratkę i jeszcze gorące smarujemy pomadą, i posypujemy orzechami i migdałami.









I gotowe :-)

Bardzo czasochłonne,ale warto zrobić :-)
Są bardzo pyszne :) 
Polecam gorąco.
  

7 komentarzy:

  1. przepyszne, jednak do kupienia te oryginalne dość drogie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, oryginalne są drogie i mi osobiście niezbyt smakują. Jest to kolejny powód by zrobić swoje w domu :) Przepis opracowałam właśnie w oparciu o oryginalne receptury :)

      Usuń
  2. Dużo o nich słyszałam, ale jeszcze nie miałam okazji ich robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudnie!
    Ja nigdy takich nie jadłam, ani domowych, ani nawet kupnych...

    OdpowiedzUsuń