Dziś zapraszam na pyszny i delikatny sernik na orzechowym cieście z kratką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie :) Zapraszam
SKŁADNIKI
*blaszka 25x25cm
CIASTO
-2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl zmielonych orzechów włoskich
-200g masła lub margaryny
-1 łyżeczka soli
-2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
-1 jajko
-2 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
-0,5 szkl cukru
MASA SEROWA
-1,2 kg zmielonego 2 razy sera białego półtłustego
-200g masła lub margaryny
-3/4 szkl cukru
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-5 żółtek
-7 białek (5 z masy +2 z ciasta)
LUKIER
-1 łyżka soku z cytryny
-3 łyżki wody
-cukier puder
DODATKOWO
-1 jajko do posmarowania
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki posmarowanej i posypanej bułką tartą. Drugą wstawiamy do lodówki.
MASA
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem lub margaryną,dodajemy mąkę ziemniaczaną i zmielony twaróg. Wszystko dokładnie miksujemy.
Białka (7szt) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Łączymy całość delikatnie mieszając łyżką.
Masę wykładamy na ciasto.
Z lodówki wyciągamy drugi kawałek ciasta,wałkujemy cienko i kroimy na paski .Z pasków układamy kratkę. Kratkę smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik.
Do miski dajemy sok z cytryny i wodę,i dodajemy cukier puder tak by powstał biały,lejący lukier.
Lukrem smarujemy kratkę na serniku.
Ostudzony sernik dajemy do lodówki
i gotowe.
Sernik jest lekki,kremowy ,przepyszny i bardzo ładnie wygląda.
Polecam gorąco :)
wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńOj tak... :)
Usuńdziękuję i polecam :)
Usuńczy może być ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńJa piekę z twarogu.Myślę ,że z wiaderkowego sernik też wyjdzie ale musi to być ser dobrej jakości-bardzo gęsty.
UsuńSernik wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń