.

.

czwartek, 2 listopada 2017

Tort kawowy szachownica z prażonym słonecznikiem

Witam Kochani

Październik to miesiąc urodzin w mojej rodzinie. Kończą je urodziny mojej mamy :)
A wiadomo-jak urodziny to tort .W tym roku przygotowałam dla mamy bardzo efektowny tort szachownica z kremem kawowym i prażonym słonecznikiem.




Tort wygląda i smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

*TORTOWNICA 21 cm


CIASTO JASNE

-5 jajek
-0,5 szkl cukru (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-10 łyżek oleju
-10 łyżek wody
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej

CIASTO KAKAOWE

-5 jajek
-0,5 szkl cukru (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-10 łyżek oleju
-10 łyżek wody
-1 szkl  mąki pszennej tortowej
-2 łyżki ciemnego kakao

PONCZ

-0,5 szkl wody
-2 łyżki wódki
-1 łyżka cukru

SŁONECZNIK PRAŻONY

-200 g słonecznika
-75 g masła
-2 łyżki mleka
-1/4 szklanki cukru pudru



KREM KAWOWY

-1 litr mleka
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-1 szklanka cukru
-5 łyżek kawy rozpuszczalnej
-250g masła lub margaryny


Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia

CIASTO JASNE

Białka oddzielamy od żołtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. 
Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę .Wszystko ucieramy i dodajemy ubite białka. Całość delikatnie mieszamy.

 Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy i kroimy na dwa równe spody o takiej samej wysokości.


CIASTO CIEMNE

Białka oddzielamy od żołtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. 
Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kakao oraz olej i wodę .Wszystko ucieramy i dodajemy ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy i kroimy na dwa równe spody o takiej samej wysokości jak spody jasne.

KREM

750 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy kawę i zagotowujemy.
W 250 ml mleka mieszamy cukier oraz budynie. 

Całość wylewamy na gotujące się mleko z kawą .mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.

Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy stopniowo kawowy budyń wciąż miksując.

SŁONECZNIK

Wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewamy w rondelku, gdy masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą się dodajemy słonecznik-mieszamy.
Następnie słonecznik wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w temperaturze 200 stopni na zloty kolor.Gdy słonecznik jest zloty wyciągamy go z piekarnika i studzimy, wtedy stwardnieje.
Gdy słonecznik będzie zimny należy do połamać i pokruszyć na małe kawałeczki, można to zrobić w malakserze, lub  walić wałkiem :-) 


W każdym spodzie musimy wyciąć po 3 nachodzące na siebie okręgi .Odległości między nimi powinny być podobne by tort wyeszdł równy. Ja do wycięcia kół wykorzystałam talerzyk,wieczko i kieliszek.



Po wycięciu kół zamieniamy je miejscami naprzemiennie tak by każdy spód miał dwa kolory jasny,ciemny,jasny i środek ciemny i na odwrót.


Każdy spód ponczujemy i cienko smarujemy kremem.
Gdy na dole jest spód zaczynający sie od ciemnego koloru na nim kładziemy ten zaczynający sie od jasnego.



Tort smarujemy dookoła kremem i obtaczamy boki słonecznikiem




Dekorujemy według własnej inwencji :)











Po przekrojeniu tort zachwyca pięknym wzorem szachownicy. 
Jest wilgotny,kawowy z cudowną nutką prażonego słonecznika :)

Polecam gorąco :)   

18 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :) Uwielbiam torty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Ja też bardzo lubię torty, zarówno je robić jak i jeść :D

      Usuń
  2. wygląda rewelacyjnie na pewno zrobię na imieniny,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zadałaś sobie sporo pracy a efekt wspaniały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tortami przeważnie jest sporo pracy a z tym niewiele więcej. Zawsze można go przełożyć ubitą śmietanką 36% i obsypać startą czekoladą i już jest mniej pracy :)

      Usuń
  4. Super tort, skuszę się i zrobie bo efekt rewelacja gratuluje

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort wygląda rewelacyjnie! Koniecznie muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Za rzadki mi wyszedł krem.Czy nie trzeba coś dodać np.masła.Pozdrawiam Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimny kawowy budyń należy dodawać stopniowo do utartego masła. Proszę dokładnie czytać przepis. Krem ma w sobie masło więc po przebywaniu w lodówce zmieni konsystencję.

      Usuń
  7. Jestem kiepską kucharka ale skusiłam się na wykonanie tego torcika...po prostu bomba! Jedyna moja modyfikacja to obsypanie migdałami zamiast słonecznikiem...też smakuje super! Polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tort się udał :) Jest dość łatwy a efekt powala :)

      Usuń
  8. Czym można zastąpić kawę?

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepisy bardzo ciekawe ale trochę za dużo zdjęć

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko