.

.

piątek, 17 listopada 2017

Rewelacyjne kapuśniaczki z białą kapustą i grzybami

Witam Kochani
dziś zapraszam na rewelacyjne paszteciki czy jak kto woli kapuśniaczki z pysznym farszem z białej kapusty z grzybami.
Smakują rewelacyjnie,są mięciutkie,puszyste.

SKŁADNIKI

*z przepisu wychodzi bardzo dużo kapuśniaczków

CIASTO

-5 dag drożdży świeżych
-1,5 szkl mleka (szkl 250ml)
-3 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
-100g masła lub margaryny
-3 żółtka
-700g mąki pszennej tortowej + do podsypania

FARSZ

-2 małe marchewki
-2 małe cebule
-300 g białej kapusty drobno pokrojonej
-3 duże garście suszonych grzybów lub 200g pieczarek
-pół łyżeczki pieprzu ziołowego
-pół łyżeczki majeranku
-pół łyżeczki papryki słodkiej
-pół łyżeczki wegety
-2 lyżki masła

DODATKOWO

-majeranek do posypania
-trochę mleka

CIASTO

Drożdże wkruszamy do miski,dodajemy cukier i 2 łyżki mąki  i zalewamy ciepłym mlekiem.  Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Dodajemy żółtka,rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę -mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto -jak się klei podsypujemy mąką.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut.


FARSZ

Białą kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy 15 minut.



 Odcedzamy.
W osobnym garnku smażymy na maśle posiekaną cebulkę,grzyby (suszone trzeba wcześniej zalać wrzątkiem) oraz startą marchew.



Chwilę smażymy i dodajemy kapuste. Dusimy około 10 minut i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. I farsz gotowy :)


WYKONANIE


Ciasto wałkujemy,układamy farsz i zawijamy kawałek dokładnie sklejając odcinamy i kroimy na mniejsze kawałki 





układamy na blaszce wyłożonej papierem ,smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem (można też kminkiem)
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor.






I gotowe :)
Kapuśniaczki są pyszne,pulchne,mięciutkie :) Idealne jako przekąska na co dzień jak i na świąteczny czas :)

27 komentarzy:

  1. Super pomysł, szczególnie przed zbliżającą się Wigilią :)
    Muszę sama go wypróbować :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga Kasiu a ile Ty tej kapusty tu dałaś? (nie widzę ilości w przepisie).Pozdrawiam Edyta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj ile dokładnie wychodzi tych kapuśniaczków bo tu nie napisałaś . pozdrawiam

      Usuń
    2. Ilość zależy od wielkości,ale na pewno około 30-40 szt

      Usuń
  3. Pyszne :) ... ale już chyba, o tym gdzieś pisałem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam pytanie czy można użyć do tego przepisu kapusty kiszonej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy można gotowe kapuśniaczki zamrozić (przed pieczeniem) i później je upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drożdżowego ciasta raczej nie mrozimy

      Usuń
    2. Przed pieczeniem nie ale po upieczeniu ,gdy juz ostygna mozesz zamrozic i przed podaniem wlozyc na krotko do piekarnika.Robie tak co roku.Sa przepyszne i swiezutkie :)

      Usuń
  6. Pyszne paszteciki ja podałam z zupą grzybową polecam
    .

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne kapusniaczki.Pozdrawiam Edyta.

    OdpowiedzUsuń
  8. Drugi "kradziony" dziś Twoj przepis, do wykonania . ŚĄliotoku już dostzjąe. Zona serniczek "biszkoptowy" zaraz będzie piekła.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Można mrozik kapuśniaki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tych nigdy nie mroziłam, zawsze robię na świeżo :) ale myślę, że można :)

      Usuń
  10. Jaki jest mniej wiecej czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczemy na złoty kolor, nie będę dokładnie podawała czasu, bo każdy piekarnik jest inny, u mnie mogą się upiec w ciągu 10 minut a u ciebie przez ten czas mogą np jeszcze być surowe. Trzeba obserwować, jak się ładnie zezłocą-są gotowe :)

      Usuń
  11. Wypróbowałam przepis. Bardzo dobre kapuśniaczki:) tylko zapomniałam dodać soli do ciasta i wyszły troszkę za słodkie:) następnym razem się poprawię.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast świeżych drożdży można dodać suchych ? I w jakich proporcjach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ja będę robiła z instant taki przelicznik 5 gr świeżych drożdży x razy 0.31 = 1.55 gr drożdży instant

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko