dziś zapraszam na rewelacyjne paszteciki czy jak kto woli kapuśniaczki z pysznym farszem z białej kapusty z grzybami.
Smakują rewelacyjnie,są mięciutkie,puszyste.
SKŁADNIKI
*z przepisu wychodzi bardzo dużo kapuśniaczków
CIASTO
-5 dag drożdży świeżych
-1,5 szkl mleka (szkl 250ml)
-3 łyżki cukru
-1 łyżeczka soli
-100g masła lub margaryny
-3 żółtka
-700g mąki pszennej tortowej + do podsypania
FARSZ
-2 małe marchewki
-2 małe cebule
-300 g białej kapusty drobno pokrojonej
-3 duże garście suszonych grzybów lub 200g pieczarek
-pół łyżeczki pieprzu ziołowego
-pół łyżeczki majeranku
-pół łyżeczki papryki słodkiej
-pół łyżeczki wegety
-2 lyżki masła
DODATKOWO
-majeranek do posypania
-trochę mleka
CIASTO
Drożdże wkruszamy do miski,dodajemy cukier i 2 łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy żółtka,rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę -mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto -jak się klei podsypujemy mąką.Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
FARSZ
Białą kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy 15 minut.
Odcedzamy.
W osobnym garnku smażymy na maśle posiekaną cebulkę,grzyby (suszone trzeba wcześniej zalać wrzątkiem) oraz startą marchew.
Chwilę smażymy i dodajemy kapuste. Dusimy około 10 minut i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. I farsz gotowy :)
WYKONANIE
Ciasto wałkujemy,układamy farsz i zawijamy kawałek dokładnie sklejając odcinamy i kroimy na mniejsze kawałki
układamy na blaszce wyłożonej papierem ,smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem (można też kminkiem)
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
I gotowe :)
Kapuśniaczki są pyszne,pulchne,mięciutkie :) Idealne jako przekąska na co dzień jak i na świąteczny czas :)
Super pomysł, szczególnie przed zbliżającą się Wigilią :)
OdpowiedzUsuńMuszę sama go wypróbować :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Ola
Dziękuję :) również serdecznie pozdrawiam
UsuńDroga Kasiu a ile Ty tej kapusty tu dałaś? (nie widzę ilości w przepisie).Pozdrawiam Edyta.
OdpowiedzUsuńokoło 300g ,już uzupełniłam :)
Usuńwitaj ile dokładnie wychodzi tych kapuśniaczków bo tu nie napisałaś . pozdrawiam
UsuńIlość zależy od wielkości,ale na pewno około 30-40 szt
UsuńPyszne :) ... ale już chyba, o tym gdzieś pisałem ;)
OdpowiedzUsuńNo chyba pisałeś :D pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWysmienite!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA ja mam pytanie czy można użyć do tego przepisu kapusty kiszonej?
OdpowiedzUsuńOczywiście
UsuńWitam, czy można gotowe kapuśniaczki zamrozić (przed pieczeniem) i później je upiec?
OdpowiedzUsuńdrożdżowego ciasta raczej nie mrozimy
UsuńPrzed pieczeniem nie ale po upieczeniu ,gdy juz ostygna mozesz zamrozic i przed podaniem wlozyc na krotko do piekarnika.Robie tak co roku.Sa przepyszne i swiezutkie :)
UsuńPyszne paszteciki ja podałam z zupą grzybową polecam
OdpowiedzUsuń.
Bardzo się cieszę,że smakowały
UsuńPyszne kapusniaczki.Pozdrawiam Edyta.
OdpowiedzUsuńDrugi "kradziony" dziś Twoj przepis, do wykonania . ŚĄliotoku już dostzjąe. Zona serniczek "biszkoptowy" zaraz będzie piekła.
OdpowiedzUsuńWitam. Można mrozik kapuśniaki ?
OdpowiedzUsuńtych nigdy nie mroziłam, zawsze robię na świeżo :) ale myślę, że można :)
UsuńJaki jest mniej wiecej czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńpieczemy na złoty kolor, nie będę dokładnie podawała czasu, bo każdy piekarnik jest inny, u mnie mogą się upiec w ciągu 10 minut a u ciebie przez ten czas mogą np jeszcze być surowe. Trzeba obserwować, jak się ładnie zezłocą-są gotowe :)
UsuńDziękuję
UsuńWypróbowałam przepis. Bardzo dobre kapuśniaczki:) tylko zapomniałam dodać soli do ciasta i wyszły troszkę za słodkie:) następnym razem się poprawię.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast świeżych drożdży można dodać suchych ? I w jakich proporcjach
OdpowiedzUsuńMożna ja będę robiła z instant taki przelicznik 5 gr świeżych drożdży x razy 0.31 = 1.55 gr drożdży instant
Usuń